Mergi la conţinutul principal

Continuă controalele ITM Brăila. Amenzi de peste 32.000 de lei în municipiu şi în judeţ

* inspectorii de muncă au verificat 79 de angajatori din municipiul Brăila şi din opt localităţi ale judeţului, pe tema COVID-19 * printre altele, angajatorii sancţionaţi nu au asigurat triajul epidemiologic prin măsurarea temperaturii şi  nici materiale dezinfectante pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2  

 

 

Inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Brăila (ITM) au continuat, zilele acestea, controalele la angajatorii din municipiu şi din judeţ, pentru verificarea respectării prevederilor Legii nr. 55/2020 "privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19". Angajatorii vizaţi îşi desfăşoară activitatea în municipiul Brăila şi în localităţile Ianca, Gradiştea, Suţeşti, Mircea Vodă, Vultureni, Dudeşti şi Cireşu, în domeniile "Baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor" (cod CAEN 5630), "Restaurante" (cod CAEN 5610) şi "Comerţ cu amănuntul în magazine nespecializate" (cod CAEN 4711). Controalele au fost efectuate în perioada 10-16 august 2020, iar inspectorii de muncă au acţionat împreună cu echipaje ale Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) şi ale Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Brăila (IJJ).

"Urmare a acestor acţiuni, au fost verificaţi 79 de angajatori din aceste domenii şi, pentru neconformităţile constatate în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă precum şi în domeniul relaţiilor de muncă, au fost aplicate 81 sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 32.500 lei", precizează reprezentanţii ITM Brăila.

Potrivit sursei citate, s-a constatat că, în general, angajatorii brăileni respectă măsurile pentru diminuarea răspândirii SARS-CoV-2. Au fost, însă, şi situaţii în care inspectorii de muncă au identificat neconformităţi, cum ar fi: neasigurarea triajului epidemiologic prin măsurarea temperaturii; lipsa regulilor de conduită obligatorie pentru angajaţi şi pentru toate persoanele care intră în spaţiul organizat de angajator, cu privire la prevenirea îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2 (reguli care ar fi trebuit afişate la toate locurile de muncă); lipsa materialelor dezinfectante destinate prevenirii îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2. În alte cazuri, s-a constatat că planul de prevenire şi protecţie nu era actualizat cu măsuri de prevenire şi combatere a COVID-19, că au fost primiţi salariaţi la muncă fără încheierea contractelor individuale de muncă (CIM) în formă scrisă şi că angajatorul nu ţinea evidenţa orelor de muncă prestate zilnic de către fiecare salariat.

Pentru toate aceste neconformităţi constatate cu ocazia controalelor, inspectorii de muncă au aplicat sancţiuni contravenţionale şi au dispus măsuri de intrare în legalitate, cu termene de raportare la Inspectoratul Teritorial de Muncă Brăila.

Controalele ITM continuă şi în perioada următoare.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro