Continuă brambureala în învățământ. Un nou semestru, noi reguli | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Continuă brambureala în învățământ. Un nou semestru, noi reguli

* școlile vor funcționa cu prezență fizică atât timp cât rata de ocupare a paturilor din spital destinate îngrijirii pacienților infectați cu virusul SARS-CoV-2 este cel mult 75% * când se depășește acest procent unitățile de învățământ trec în online * până acum, criteriile privind funcționarea școlilor erau legate de rata de vaccinare a personalului din învățământ și de incidența pe localități * la apariția a trei cazuri confirmate pe o perioadă de 7 zile de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o clasă, elevii vor învăța online timp de 10 zile * deocamdată, la Brăila gradul de ocupare a secțiilor Covid nu trece de 20%

 

Semestrul al doilea a venit la pachet cu noi schimbări privind funcționarea școlilor. Vineri, 14 ianuarie, cu trei zile înainte de debutul noului semestru, ministerul Educației, Sorin Câmpeanu, și ministerul Sănătății, Alexandru Rafila, au publicat un ordin comun prin care se introduc noi criterii pentru prezența fizică a elevilor în sălile de clasă.

Potrivit documentului, începând de ieri, 17 ianuarie, școlile din toată țara își vor organiza cursurile după două scenarii. În primul scenariu, cursurile se desfășoară cu prezență fizică în toate județele în care rata de ocupare la nivel județean a paturilor de spital destinate îngrijirii pacienților infectați cu virusul SARS-CoV-2 este cel mult 75%. În al doilea scenariu, în care rata de ocupare la nivel județean a paturilor de spital destinate îngrijirii pacienților infectați cu virusul SARS-CoV-2 este mai mare de 75%, în unitățile de învățământ preuniversitar/conexe cursurile se desfășoară în sistem online. Reluarea cursurilor cu prezență fizică se face numai după ce rata de ocupare la nivel județean a paturilor de spital destinate îngrijirii pacienților infectați cu virusul SARS-CoV-2 scade sub 70%.

Prin noile reguli se elimină astfel criteriile anterioare pentru desfășurarea fizică a cursurilor: rata de vaccinare de cel puțin 60% a angajaților școlii și o incidență a cazurilor Covid-19 dintr-o localitate sub 3 la mia de locuitori.

Într-o conferință de presă susținută de cei doi miniștri și transmisă online pe Facebook, Sorin Cîmpeanu a explicat de ce s-au introdus aceste noi scenarii.

”Ne-am decuplat atât de rata de vaccinare a personalului din învățământ cat și de gradul de incidență. A fost o motivație ca personalul de învățământ să fie vaccinat mult peste 70%. În prezent, dată fiind specificitatea variantei Omicron, s-a propus, s-a analizat schimbarea modului de abordare către gradul de încărcare a mediului spitalicesc. Pragul este de 75%, care nu este atins în prezent în niciunul din județe. Din perspectiva aceasta, toate școlile și grădinițele vor putea să funcționeze luni cu prezență fizică, a susținut ministrul Educației.

În ordinul de ministru se mai precizează că direcțiile județene de sănătate publică vor comunica pe site-ul propriu rata de ocupare la nivel județean a paturilor de spital destinate îngrijirii pacienților infectați cu virusul SARS-CoV-2, în fiecare săptămână, având ca zi de referință ziua de joi.

 

Elevii trec în online când se depistează 3 cazuri Covid-19 într-o clasă

O altă noutate introdusă prin ordinul comun este aceea că elevii vor învăța online timp de 10 zile atunci când într-o clasă/grupă apar 3 cazuri confirmate de Covid-19 pe o perioadă de 7 zile. În situația în care în aceeași clasă cursurile sunt organizate în schimburi, se vor suspenda doar cursurile cu prezență fizică pentru clasa în care au fost confirmate cazurile de îmbolnăvire. Dacă în 50% din totalul claselor sunt confirmate câte 3 cazuri Covid-19 întreaga școală va trece în online, tot pentru o perioadă de 10 zile.

În cadrul conferinței de presă comune, Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a explicat și acesta de ce s-au introdus noile criterii.

”De ce trei cazuri? Pentru că aceasta este definiția focarului, etalon cunoscut de toți epidemiologii. De ce 7 zile? Pentru ca aceasta o considerăm perioada de incubație. De ce 75 la sută? Pentru că a fost o evaluare a colegilor din zona de Sănătate publică, atingerea acestui prag trebuie să-l ducă la luarea unei măsuri care să reducă transmisibilitatea brusc și atunci vom solicita această decizie de închidere a școlii pentru un interval de timp care să ducă la scăderea până la 70%”, a declarat Alexandru Rafila.

 

Testarea elevilor continuă. Peste trei săptămâni

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a susținut că nu se va renunța la testarea preventivă a elevilor cu teste de salivă. Cum în prezent însă procedura de achiziție este blocată, testarea se va relua peste trei săptămâni.

”Părinții și elevii au început să se obișnuiască cu aceste teste. Am primit asigurări că în două, maxim trei săptămâni va fi deblocată procedura de achiziție. Ceea ce am asumat: pentru a consolida relevanța acestor teste, cel puțin pentru cei de gimnaziu și liceu, acestea ar putea fi autoadministrate în școală sub supravegherea cadrului didactic care nu se implică, dar poate centraliza. Cu precizarea că testarea nu este obligatorie, acei elevi care nu vor înțelege importanța testării nu li se va încălca dreptul la educație”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

 

17%, rata de ocupare a paturilor Covid-19 la Spitalul Județean Brăila

Cum noul criteriu pentru funcționarea școlilor cu prezență fizică este rata de ocupare a paturilor Covid-19, redactorii ”Obiectiv” au luat legătura cu managerul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Brăila, dr. Delia Râșnoveanu. Aceasta ne-a declarat că ieri, 17 ianuarie, erau ocupate 50 de paturi din cele 300 paturi alocate pentru bolnavii Covid-19, adică o rată de ocupare de aproape 17%.

În ceea ce privește evoluția cazurilor Covid-19 în județul nostru, managerul Delia Râșnoveanu ne-a declarat că de la începutul anului au fost foarte puține internări, în comparație cu alte perioade din ultimii doi ani. Mai exact, de la începutul acestei luni în spital se internează circa 10 pacienți pe zi. Cu toate acestea, sunt mulți brăileni cu forme ușoare ale bolii care se tratează acasă. Conducerea SJU Brăila ne-a declarat că la ATI locurile sunt în continuare ocupate, ieri fiind internați 10 pacienți pe cele 12 paturi disponibile. În majoritatea cazurilor, la Terapie Intensivă ajung pacienți nevaccinați sau care au și alte comorbidități.

 

Structura semestrului al doilea

Potrivit calendarului anului școlar 2021 - 2022, al doilea semestru se desfășoară între 17 ianuarie și 11 iunie. Vacanța de primăvară (Paște) este programată în perioada 15 aprilie - 1 mai.

Pentru elevii claselor a VIII-a cursurile se încheie la data de 3 iunie 2022, cu o săptămână înaintea celorlalți elevi de gimnaziu. Pentru elevii claselor a XII-a/XIII-a cursurile se încheie la data de 27 mai 2022 – cu două săptămâni înaintea celorlalți elevi de liceu. Pentru clasele din învățământul liceal – filiera tehnologică și învățământul profesional încheie cursurile la data de 1 iulie 2022 – cu 3 săptămâni după ce toți ceilalți elevi au luat vacanță.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro