Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Contestatiile vicepresedintelui CJ Gheorghe Chiru nu conteaza

Acuzatiile aduse de vicepresedintele CJ, Gheorghe Chiru, cu privire la masluirea rezultatelor unui recent concurs pentru ocuparea unor posturi vacante sint neintemeiate. Este opinia presedintelui Comisiei de organizare a concursului, directorul executiv Marian Vrabie, care a venit si cu citeva precizari, in sprijinul pozitiei sale. El ne-a declarat ca atit conditiile de participare la concurs, documentele necesare, precum si modalitatea de desfasurare a concursului "sint strict reglementate de legislatia in vigoare si strict supravegheate de catre Agentia Nationala a Functionarilor Publici, agentie care isi desemneaza, de fiecare data, un reprezentant in comisia de concurs. Pentru ocuparea celor 9 functii publice scoase la concurs s-au inscris 23 de candidati din care, in etapa de selectie a dosarelor depuse, un singur candidat a fost respins, intrucit nu indeplinea conditiile de vechime in specialitatea studiilor absolvite, asa cum prevede Legea nr. 188/1999, privind statutul functionarilor publici. In data de 20 februarie a avut loc proba scrisa a concursului, in urma careia au fost declarati admisi 14 candidati, care au reusit sa obtina un punctaj de minim 50 de puncte, din 100 posibile. In data de 21 februarie 2006 s-a desfasurat cea de-a doua proba a cocursului, respectiv interviul, in conformitate cu HGR 1209/2003, privind aprobarea Regulamentului de organizare si desfasurare a concursului, in urma caruia au fost declarati admisi 6 candidati, 3 posturi raminind in continuare vacante".

"Acest concurs este repetarea unuia anterior, la care nu s-a prezentat nimeni"

Vrabie a mai tinut sa precizeze ca, in ciuda opiniei lui Chiru, presedintele Consiliului Judetean nu a fost in nici un fel implicat in organizarea propriu-zisa a concursului, si, cu atit mai putin, in manipularea rezultatelor: "Pe parcursul derularii acestei proceduri, presedintele CJ a fost implicat numai in numirea comisiei de examinare, prin dispozitie, toate celelalte atributii de desfasurare a concursului fiind in competenta comisiei, asa cum prevede legea".
Directorul executiv Marian Vrabie sustine ca, pe toata perioada organizarii si desfasurarii concursului, a fost o transparenta totala, dovada ca nici unul dintre concurenti, si nici vreun membru al comisiei nu a facut contestatie: "Pe parcursul anului 2005, circa 30% din posturile aprobate prin organigrama CJ au ramas vacante, fiind blocate. Numai cine nu cunoaste activitatea institutiei noastre poate sa-si inchipuie ca cineva nu ar fi dorit ocuparea acestora, dupa deblocare, afectindu-si, astfel, propria activitate. De altfel, acest concurs este repetarea unuia anterior, la care nu s-a prezentat nimeni. Pe toata perioada de desfasurare a concursului, de la anuntul publicat in presa, pina la selectarea dosarelor, oricine a dorit a obtinut toate informatiile care ii erau necesare pentru a putea participa, in conditiile unei transparente totale, la ocuparea posturilor respective. Pe toata perioada concursului, toate informatiile necesare au fost anuntate si afisate la loc vizibil, astfel incit toti cei interesati au beneficiat de aceste informatii in timp util. Pentru nici una din etapele prevazute de lege, pentru desfasurarea concursului, nu s-au inregistrat contestatii asupra modalitatii de organizare, nici din partea concurentilor, nici din partea membrilor comisiei de examinare. Si noi, si concurentii dorim ocuparea posturilor vacante, dar toti trebuie sa respectam conditiile legale, nu numai unii".
Pe de alta parte, insa, dupa cum am fost informati, comisia de rezolvare a contestatiilor a apreciat ca Gheorghe Chiru nici nu are dreptul legal de a contesta rezultatele acestui concurs, in conditiile in care nu a fost nici participant, nici membru al comisiei. Asadar, rezultatele, asa cum au fost anuntate de comisia de concurs, ramin valabile.
Amintim ca, zilele trecute, vicepresedintele Consiliului Judetean Braila, Gheorghe Chiru, a cerut sefului sau administrativ, Gheorghe Bunea Stancu, printr-o adresa oficiala, anularea concursului din data de 20 si 21 februarie, pentru ocuparea unor posturi in institutie. Motivatia prezentata de Chiru, pentru aceasta solicitare o reprezenta faptul ca acesta ar fi avut "motive temeinice" sa creada ca a fost nelegal, ca examinarile scrise, plus interviurile, "au fost regizate premeditat". Chiru il mai anunta pe presedintele Stancu de intentia sa de a reclama neregulile respective la Agentia Nationala a Functionarilor Publici si Ministerul Public, si-l acuza direct ca ar fi autorul moral al acestora.

Se mai infiinteaza o comisie

De altfel, dat fiind acuzatiile din ultima vreme, ale vicepresedintelui Chiru, referitoare la ce se intimpla in CJ, ieri, la propunerea presedintelui Gheorghe Bunea Stancu, consilierii au luat in calcul ideea de a forma o comisie care sa analizeze si sa raspunda tuturor acestor reclamatii. Stancu a mai propus ca aceasta comisie sa aiba cinci membri, si sa cuprinda reprezentanti ai partidelor reprezentate in consiliu, pentru a se asigura credibilitatea sa.
"Ca sa nu lasam o anumita imagine, care nu face bine CJ, eu as propune sa formam o comisie, formata din 3-5 consilieri, care sa analizeze orice acuza apare la nivel de CJ. Sa conlucreze cu executivul, sa le fie puse la dispozitie documentele necesare, astfel incit sa avem o imagine asupra celor semnalate, si, evident ca trebuie ca, de fiecare data, sa luam si masuri impotriva persoanei respective, pentru ca mi se pare normal asta. Cu toate ca oricum vine Curtea de Conturi, mi se pare benefic sa facem o activitate de prevenire a unor posibile abuzuri. Dar cred ca trebuie luate masuri si daca reclamatiile respective nu sint intemeiate".
Consilierii au venit si cu propuneri, privind persoanele care ar putea face parte din viitoarea comisie, printre cei nominalizati aflindu-se Silviu Nisipeanu (PD), Marius Dobrota (PRM), Adrian Scutaru (PNL), Viorel Mortu (PSD), Gheorghe Chiru (PPCD). Votul final, in aceasta chestiune, se va da in viitoarea sedinta a CJ.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii