• liberalul Cătălin Boboc, candidatul PNL Brăila pentru preşedinţia CJ Brăila, s-a arătat dezamăgit de scorul obţinut, de numai 23,94% şi susţine că ar fi binevenită o analiză la partid privind viitorul echipei • liderul USR Brăila, Cătălin Stancu, nu a dorit să comenteze, încă, rezultatul alegerilor, precizând că Alianţa USR-PLUS va depune contestaţii pe mai multe planuri, care ar putea schimba puţin optica finalului acestui scrutin • Lucian Căprariu, de la Brăila Nouă, nu a răspuns la telefon, iar deputatul PNL Vasile Varga a vorbit despre greşeli de strategie, însă fără a pune punctul pe “I”
O parte din tabăra celor învinşi la alegerile locale 2020, la Brăila, este momentan înecată în butoiul cu melancolie, în timp ce o alta, încă speră că va mai schimba ceva prin contestaţii. Pe scurt, contactaţi telefonic, ieri, de redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei”, pentru a comenta rezultatul alegerilor locale, unii dintre candidaţii care au fost învinşi de PSD-işti, nici nu au mai răspuns la telefon. Este cazul lui Lucian Căprariu de la Brăila Nouă, dar şi al liderului PNL Brăila, Alexandru Dănăilă. Chiar şi aşa, ne-a răspuns candidatul liberalilor la preşedinţia CJ Brăila, Cătălin Boboc, care s-a arătat dezamăgit de rezultatul său (23,94%), mult sub cel al social-democratului Francisk Chiriac, cel al lui Căprariu care a luat doar 17,24 procente, dar şi cel al partidului, per total.
“În primul rând, vreau să le mulţumesc celor care ne-au susţinut şi celor care ne-au acordat votul! Despre rezultat? Asta au votat brăilenii. Votul lor trebuie respectat. Şi când ne convine, şi când nu ne convine. Trebuie să îi felicităm pe câştigători, pentru că aşa este demn şi aşa este fairplay. Trebuie să ne gândim foarte bine ce n-a funcţionat la noi şi din ce motiv în patru ani de zile de la vechile alegeri nu am reuşit să construim o alternativă la PSD. Trebuie să facem o analiză foarte serioasă şi să vedem unde tot greşim. Dar mai multe, cred că este normal să vă spună preşedintele filialei, Alexandru Dănăilă”, a declarat Boboc.
Întrebat dacă are de gând să îşi ocupe fotoliul din CLM Brăila, pentru că acesta deschide lista PNL în mini-Parlamentul local, Boboc a evitat să dea un răspuns concret. Acesta a precizat că înainte de orice discuţii legate de posturi de consilieri, ar trebui făcută o analiză clară pentru a vedea direcţia în care va merge echipa liberalilor mai departe. Boboc a răspuns într-o manieră similară şi în legătură cu acuzaţiile care i-au fost aduse pe toată durata campaniei electorale, cum că s-ar “încălzi” pentru Alegerile Parlamentare din luna decembrie, fără a preciza în vreun fel dacă va candida sau nu.
Varga vorbeşte despre greşeli de strategie, însă fără să le indice
Cert este că deputatul PNL Brăila, Vasile Varga, a postat la rândul său un comentariu pe reţelele de socializare, în care a vorbit printre altele despre anumite greşeli în strategia partidului, făcute în campanie, care au condus în cele din urmă la rezultatul slab al liberalilor.
“S-au făcut greşeli de strategie, unele au devenit evidente încă din timpul campaniei, am încercat să ne redresăm din mers însă nu am reuşit. Am pierdut o bătălie, dar vor urma altele, aşa că nu ne rămâne decât să fim uniţi şi mult mai receptivi la nevoile şi dorinţele reale ale comunităţii”, a scris Varga.
Contactat de redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei” pentru a vedea la ce greşeli de strategie face referire cu exactitate, dar mai ales, cine consideră acesta că este vinovat pentru rezultatul acestor alegeri, Varga a evitat să dea un răspuns, în ciuda insistenţelor noastre. Deputatul a precizat că deocamdată chiar nu se poate pronunţa în privinţa greşelilor care s-au făcut.
“Chiar nu pot! Bineînţeles că am avut ceva anume în vedere atunci când am scris ceea ce am scris. Dar o să facem o analiză şi abia apoi voi putea să vă spun mai multe”, a declarat Varga.
Alianţa USR-PLUS speră că va mai schimba ceva după contestaţii
Liderul USR Brăila, Cătălin Stancu, a evitat să facă deocamdată vreun comentariu în privinţa rezultatului alegerilor locale, precizând că Alianţa USR-PLUS are de gând să depună contestaţii pe mai multe fronturi, printre care şi pentru Consiliul Local Municipal. Stancu a afirmat că sunt anumite neconcordanţe între procesele verbale şi cifrele care au ajuns la Biroul Electoral, astfel că, abia după rezultatul contestaţiilor, va face un comentariu privind rezultatul alegerilor, deoarece încă speră că situaţia mai poate suferi modificări. Acesta a făcut referire la faptul că Alianţa USR-PLUS are nevoie să treacă pragul de 7% pentru a avea membrii în CLM şi CJ Brăila, lucru care deocamdată pare că nu s-a întâmplat.
La rândul său, candidatul USR-PLUS la Primăria Municipiului Brăila, Mihai Isvoranu (care a obţinut 7,10%) a transmis un mesaj, privind concluziile sale după aceste alegeri.
“Brăila este din nou în topul judeţelor cu cea mai slabă prezenţă la vot - locul 37 pe ţară ca judeţ. La municipiu stăm chiar mai prost, doar puţin peste 30% dintre brăileni au votat. Trebuie să recunosc că sunt dezamăgit de prezenţa foarte slabă la vot. Faptul că stăm acasă nu schimbă lucrurile. Faptul că nu votăm nu ajută nici comunitatea, nici clasa politică. (...) Vreau să le mulţumesc tuturor brăilenilor care au înţeles importanţa alegerilor locale şi au ieşit să voteze - indiferent cu cine au votat. Evident, vreau să le mulţumesc brăilenilor care mi-au acordat votul - mulţumesc că aţi crezut în mine, în programul propus şi în Alianţa USR-PLUS”, a declarat Isvoranu.
Candidatul PLUS a ţinut să reamintească faptul că a intrat de curând în politică şi consideră aceste prime alegeri la care a luat parte drept “botezul său” la acest capitol. Isvoranu şi-a expus şi câteva dintre planurile sale pe viitor, concluzionate ca urmare a acestei experienţe.
“În aceste două luni am ieşit în stradă zi de zi şi am stat de vorbă cu foarte multă lume. Am spus în repetate rânduri, în ultima vreme, că ceea ce m-a şocat în toate discuţiile cu brăilenii este lipsa de speranţă. Oamenii nu mai cred că se poate schimba ceva, nu cred că ei pot schimba ceva. Prezenţa slabă la vot la aceste alegeri mă face să îmi fixez un obiectiv personal: să mă implic în orice campanie de educaţie civică prin care să explicăm din nou şi din nou de ce este important să ieşim la vot. (...) Aşa că voi continua să mă întâlnesc cu brăilenii şi în afara campaniei electorale şi, alături de colegii din USR-PLUS, să le arătăm că schimbarea se face pas cu pas şi cu fiecare dintre noi”, a transmis Isvoranu.