* începând din acest an şcolar se elimină pragul de 0,5 puncte pentru modificarea notei de la examenele naţionale în urma unei contestaţii * de asemenea, la admiterea în liceu ponderea mediei claselor V-VIII va fi de 20%, faţă de 25% cât era până acum, iar admiterea se va face într-o singură etapă computerizată * FOARTE IMPORTANT!, în octombrie se vor organiza concursuri pentru ocuparea tuturor funcţiilor de director din toate unităţile de învăţământ preuniversitar
Eliminarea pragului de 0,5 puncte pentru modificarea notei de la Bacalaureat şi Evaluarea Naţională în urma unei contestaţii, scăderea ponderii mediei claselor V-VIII de la 25% la 20% la admitere şi repartizarea elevilor în licee într-o singură etapă computerizată, decontarea integrală a navetei elevilor, organizarea de concursuri de directori pentru toate unităţile de învăţământ, de la grădiniţă la liceu, sunt doar câteva dintre noutăţile ce îi aşteaptă pe elevi şi profesori în anul şcolar 2016-2017.
Modificările au fost făcute publice de Ministrul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, Mircea Dumitru, şi de Secretarul de stat Monica Cristina Anisie, în cadrul unei conferinţe de presă pe tema pregătirilor derulate de Minister în perspectiva începerii anului şcolar 2016-2017.
La eveniment au fost prezentate atât activităţile curente desfăşurate în perioada premergătoare debutului noului an şcolar, cât şi noutăţile în materie de politici educaţionale pe care Ministerul Educaţiei a decis să le adopte pentru a veni în sprijinul elevilor, profesorilor şi părinţilor.
"Şcoala este în primul rând pentru elevi şi despre elevi, dar evident trebuie făcută şi de către profesori, care sunt mentori, formatori, adică cei care au grijă de dezvoltarea personalităţii elevilor. Transformarea necesară în învăţământul preuniversitar este una structurală, de aceea îmi doresc ca în mandatul pe care îl am să începem, dacă nu aceste transformări structurale ca atare, cel puţin un dialog onest, deschis, în aşa fel încât să avem în viitorul apropiat un teren fertil pe care putem să impunem aceste transformări structurale", a declarat ministrul Mircea Dumitru.
E oficial! În octombrie se vor organiza concursuri pentru ocuparea funcţiei de director
În cadrul conferinţei de presă, ministrul Mircea Dumitru a anunţat că în luna octombrie se vor organiza concursuri pentru ocuparea funcţiilor de conducere din şcoli, încheindu-se astfel procedura numirii directorilor de către Inspectoratele Şcolare.
"După 10 ani de intruziune politică în şcoală, credem că este momentul pentru reprofesionalizarea managementului şcolar. În luna octombrie vom organiza concursuri de directori pentru toate unităţile de învăţământ, de la grădiniţă la liceu. Vom trimite observatori care să se asigure de desfăşurarea în condiţii de intransigenţă şi corectitudine a acestor concursuri", a afirmat Mircea Dumitrut.
Ministerul a aprobat deja calendarul şi metodologia, concursul urmând să se desfăşoare începând cu 12 octombrie 2016, data probei scrise, iar proba de evaluare a CV-ului şi interviul vor fi organizate în perioada 13 octombrie 2016 - 11 noiembrie 2016. Proba scrisă a concursului se va desfaşura la nivel naţional, cu subiecte organizate de minister.
Se schimbă modul de calcul al notei finale la contestaţii
Unu dintre cele mai importante schimbări o reprezintă eliminarea prevederii conform căreia nota finală după contestaţii se modifică numai în cazul în care, între nota iniţială şi nota de la contestaţii, există o diferenţă de minimum 0, 5 puncte. Această modificare le poate da speranţă elevilor care mai au nevoie de câteva sutimi pentru a promova un examen, la fel cum poate trage în jos o notă mare.
Până acum notele la contestaţii se stabileau în felul următor: dacă la o lucrare diferenţa dintre nota iniţială şi nota stabilită în urma contestaţiei era mai mică de 0,50 puncte, nota definitivă rămâne cea iniţială, iar dacă era mai mare rămânea cea stabilită în urma recorectării lucrării.
La admiterea în liceu ponderea mediei claselor V-VIII scade la 20%
O altă noutate extrem de importantă o reprezintă schimbarea modului de calcul al mediei de admitere la liceu. "În procesul de admitere în învăţământul liceal de stat, ponderea mediei claselor V-VIII în calculul mediei de admitere a fost redusă la 20% (de la 25%) tocmai pentru a accentua importanţa Evaluării Naţionale la finalul clasei a VIII-a", se arată într-un comunicat al Ministerului. Mai mult, repartizarea computerizată a elevilor în clasa a IX-a se va realiza într-o singură etapă, urmată de o perioadă dedicată rezolvării cazurilor speciale, conform metodologiei. Până acum repartizarea în licee se făcea în trei etape.
Naveta elevilor va fi decontată integral
Elevii care sunt nevoiţi să facă naveta pentru a ajunge la şcoală nu vor mai primi înapoi doar 50% din banii cheltuiţi, ci 100%. Cheltuielile de transport vor fi decontate din bugetul local, prin bugetul unităţii de învăţământ la care învaţă elevii, pe bază de abonament, în limita a 50 km, sau li se asigură decontarea sumei ce reprezintă contravaloarea a 8 călătorii dus-întors pe semestru, dacă locuiesc la internat sau în gazdă.
Ministerul a luat această măsură pentru a reduce din abandonul şcolar, lipsa banilor fiind una din cauzele care îi determină pe copii să renunţe la şcoală.
Conform statisticilor, în România, unul din 5 elevi de liceu este nevoit să facă naveta pentru a ajunge la şcoală. Asta pentru că marea majoritate a liceelor şi şcolilor profesionale sunt situate în mediul urban, iar jumătate din populaţia cu vârste între 15-19 ani locuieşte în mediul rural. Mai mult, ţara noastră ocupă locul 3 în Europa în ceea ce priveşte părăsirea timpurie a şcolii - 19,1%, la mică distanţă de primele două locuri: Spania - 20% şi Malta - 19,8%.
Ce alte noutăţi îi aşteaptă pe elevi şi profesori
În calendarul anului şcolar 2016-2017 au fost corelate perioadele de vacanţă şi perioadele de cursuri pentru a optimiza calendarele examenelor şi ale concursurilor naţionale. O atenţie specială a fost acordată programului naţional "Şcoala altfel" care se va întinde pe durata a 5 zile lucrătoare, lăsând la decizia şcolilor perioada pentru derularea programului, după cum urmează: 21 noiembrie - 2 decembrie 2016, 27 februarie - 31 martie 2017 şi 15 mai - 9 iunie 2017 (învăţământul preşcolar şi primar), respectiv 17 octombrie - 2 decembrie 2016, 27 februarie - 31 martie 2017 şi 15 mai - 9 iunie 2017 (învăţământul gimnazial, liceal, profesional şi postlical.
Primul semestru are 19 săptămâni, iar semestrul al II-lea are 16 săptămâni. Ca noutate, pentru clasa a XII-a cursurile se încheie 26 mai 2017, iar la clasa a VIII-a pe 9 iunie. Vacanţa de primăvară va fi de două săptămâni şi în această perioadă se vor organiza olimpiadele naţionale.
De asemenea, şi perioada de organizare a examenului maturităţii a suferit modificări. Mai exact, prima sesiune a examenului de bacalaureat din anul 2017 se va încheia pe 24 iulie, în timp ce a doua pe 21 august. În ceea ce priveşte examenele pentru profesori, începând cu acest an şcolar, ele se vor desfăşura după următorul calendar: examenul pentru definitivare în învăţământ se va organiza în perioada vacanţei de primăvară (luna aprilie), iar cel de titularizare va fi organizat pe 12 iulie.