Consum uriaş de carburant la Direcţia Generală de Asistenţă Socială | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Consum uriaş de carburant la Direcţia Generală de Asistenţă Socială

• până de curând, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Brăila avea voie să consume 1.600 litri de combustibil pe lună, însă, recent, a cerut o suplimentare cu încă 150 l • consilierii judeţeni au solicitat la rândul lor explicaţii din partea directorului Simona Cimpoae despre modul în care foloseşte benzina pe care o are la dispoziţie pentru cele 13 maşini din dotare • şefa DGASPC a punctat că de obicei se consumă  jumătate din cantitatea disponibilă de benzină • consilierii PNL au propus ca pe viitor toate maşinile CJ Brăila să fie dotate cu GPS

 

Discuţii aprinse pe tema cotelor de carburant pentru maşinile CJ Brăila şi cele ale instituţiilor din subordine, în cadrul celei mai recente şedinţe ordinare a consilierilor judeţeni. Mai exact, membrii mini-Parlamentului judeţean au avut de dezbătut modificarea unei hotărâri mai vechi pe această temă, după ce Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Brăila a propus alocarea a 1.750 de litri de carburant pe lună pentru desfăşurarea activităţilor, deci cu 150 l mai mult decât fusese stabilit iniţial. De asemenea, câteva schimbări au apărut şi la nivelul Bibliotecii Judeţene “Panait Istrati”, însă aici a fost vorba doar despre o înlocuire de autovehicule nu şi a cotei de carburant totale de 300 l pe lună.

Cum era de aşteptat, subiectul nu a trecut neobservat de plenul CJ Brăila, astfel că PND-istul Cătălin Iordache i-a cerut lămuriri suplimentare şefei DGASPC Brăila, Simona Cimpoae, despre consumul lunar de 1.750 l de combustibil, pe care l-a solicitat.

Potrivit raportului proiectului de hotărâre, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Brăila, a accesat în 2016 Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional şi a achiziţionat o autoutilitară Ford, necesară transportului produselor alimentare la 10 apartamente de tip familial din cadrul Complexului de tip familial pentru copiii cu dizabilităţi “Surâsul Copilăriei”. În aceste condiţii, la cei 1.600 litri de carburant pe care îi avea la dispoziţie pentru 12 maşini, Direcţia a propus alocarea unei cote de încă 150 litri pe lună pentru această autoutilitară.

De asemenea, aceeaşi sursă precizează că Biblioteca Judeţeană şi-a achiziţionat un autoturism Dacia Duster şi a înlocuit astfel un Logan, însă în acest caz nu a fost nevoie de nicio modificare a cotei de carburant, aceasta rămânând în continuare aceeaşi.

 

Chiriac: «La toate maşinile din CJ se fac economii substanţiale»

 Simona Cimpoae le-a răspuns consilierilor că suplimentarea cu încă 150 litri de carburant a cotei alocate în luna aprilie 2016 se datorează achiziţionării unei autoutilitare care impune acest consum. Chiar şi aşa, directorul a ţinut să sublinieze că de cele mai multe ori consumul de carburant al instituţiei se menţine la jumătatea cantităţii permise.

“Ţin să precizez că dintr-o analiză pe care am efectuat-o în anul 2016, cel puţin de când s-a stabilit această cotă maximă, nu am depăşit-o, în niciun caz. Deci suntem undeva la 100 de litri pe lună, acolo unde cota maximă este de 150 l. La ce folosim  aceste maşini, implicit, la ce folosim combustibilul? Anchete sociale efectuate în judeţ, deplasarea pentru evaluarea la domiciliu a persoanelor adulte cu handicap - evaluări care se fac în toate localităţile din judeţ, cât şi în municipiul Brăila -, distribuirea o dată la 10 zile a produselor alimentare care ne sunt furnizate la 20 de apartamente. Cam pentru asta folosim maşinile”, a declarat Cimpoae.

Informaţia a fost confirmată şi de preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, care a dorit să le precizeze colegilor că în urma unei analize efectuate recent, a descoperit că în general se fac economii destul de mari la nivelul consumului de carburant la CJ şi instituţiile din subordine.

“Cu o lună în urmă am cerut o situaţie a maşinilor şi a cotelor maxime de carburant. Pot să vă spun că la toate maşinile din CJ şi instituţiile din subordine se fac economii substanţiale. În proiect sunt nişte cote maxime. Cheltuim aproape 60 - 70% din partea de consum de carburant pe fiecare maşină. Sunt foarte puţine excepţii, în anumite luni. De exemplu, maşina de la Direcţia de lucrări publice trebuie să meargă în judeţ şi să vadă efectiv lucrările şi consumă mai mult. Dar vă spun că nicio maşină nu a depăşit cota”, a afirmat la rândul său Chiriac.

 

Liberalii vor GPS pe toate maşinile CJ şi ale instituţiilor din subordine

 Plecând de la discuţiile pe cotele de carburant, consilierul judeţean PNL Ovidiu Nechita a solicitat conducerii CJ Brăila să ia în calcul montarea de aparate GPS pe maşinile din subordine, astfel încât să nu mai existe comentarii pe această temă, în viitor.

“Toate instituţiile care se respectă şi au bani în buget, pot face această achiziţie. În felul acesta vom vedea dacă flota CJ consumă sau nu. Este o investiţie foarte mică pentru că un GPS ajunge undeva la 200 - 300 lei şi vă spun că va scădea consumul de carburant cel puţin la 50%. (...) În 2 - 3 luni de zile se vor amortiza aceste sume pentru GPS-uri şi o să fiţi foarte mirat de faptul că maşinile mai mult stau pe loc”, a declarat Nechita. Propunerea a fost agreată de şeful CJ Brăila, care a punctat că avea deja în vedere o astfel de măsură.

“Treaba cu GPS-urile o să o facem. O să avem şi o situaţie a maşinilor care au deja GPS-uri, ca să încheiem acest subiect. Ştiu şi eu că nu este o investiţie mare. Şi o să facem şi acest lucru ca să nu mai fie niciun fel de comentariu, unde merg maşinile, dacă merg 70, 50 sau nu ştiu câte mii de kilometri”, a completat Chiriac.

Chiar şi aşa, propunerea liberalilor a stârnit un mic scandal cu tabăra PND.

Consilierul judeţean Cătălin Iordache a afirmat că nu este de acord cu montarea de GPS-uri pe maşinile instituţiilor din subordinea CJ Brăila pentru că astfel PNL-iştii şi PSD-iştii “vor avea probleme mari în timpul campaniei electorale” pentru că nu le vor mai putea folosi.

“Dacă există informaţii că eu sau vreunul dintre dintre colegii de la PNL am făcut vreo deplasare cu maşina de serviciu, într-un alt interes în afară de cel de serviciu, chiar vă rog să faceţi publice treburile astea”, a replicat imediat Alexandru Dănăilă.

În cele din urmă proiectul a trecut în unanimitate, cu 31 de voturi “pentru”. Liberalul Mario Da Ros a absentat motivat de la şedinţă, iar PSD-istul Adrian Rândunică şi-a dat demisia pentru a pleca la Ministerul Muncii.

Reamintim că, în şedinţa din luna aprilie 2016, consilierii judeţeni au aprobat cotele lunare de combustibil pentru aparatul propriu şi toate instituţiile din subordine. Atunci s-a stabilit că în fiecare lună se pot consuma în total 8.315 litri de benzină şi motorină. Subiectul a stârnit contre şi la vremea respectivă, fiind foarte multe comentarii în rândul consilierilor în privinţa modului în care s-a făcut repartizarea cotelor pe instituţii.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro