Consultantul municipalităţii în problema iluminatului stradal la Brăila este o companie cu 85 de ani de experienţă în domeniul energetic. Este vorba despre "Electromagnetica" SA Bucureşti, cea care în 1930, la înfiinţare, producea primele aparate telefonice şi centrale telefonice în România. Firma a fost desemnată câştigătoare a procedurii de achiziţie publică pe parte de servicii de consultanţă, iar preţul de atribuire este de 3 ori mai mic decât cel estimat. Mai precis, dacă municipalitatea se aştepta ca întreg proiectul să coste undeva la puţin peste 200.000 lei, fără TVA, în final, contractul s-a perfectat la nici 78.000 lei, fără TVA (77.920 lei, fără TVA). Surse din cadrul administraţiei locale au explicat că la procedura organizată pentru atribuirea acestui contract s-au înscris două companii cu oferte financiare oarecum apropiate.
Contractul atribuit zilele trecute este intitulat sugestiv "Serviciul de întocmire a Studiului de fezabilitate şi oportunitate şi a Documentaţiei de atribuire a gestiunii serviciului de iluminat public, precum şi acordării de asistenţă tehnică, economică şi juridică pe parcursul derulării procedurii, până la, după caz, semnarea Contractului de delegare a gestiunii serviciului de iluminat public din Municipiul Brăila inclusiv". În esenţă, de la "Electromagnetica" municipalitatea aşteaptă asistenţă tehnică legată de serviciul de iluminat public din oraş, precum şi pe parte juridică, după ce Consiliul Local Municipal se va pronunţa cu privire la modalitatea de administrare a acestui serviciu: dacă va delega gestionarea serviciului către un terţ, aşa cum s-a întâmplat în ultimii ani, sau dacă se va înfiinţa un serviciu propriu al primăriei, care să se ocupe de problema iluminatului public. În funcţie de varianta adoptată de CLM, compania bucureşteană va asigura şi partea de consultanţă juridică până la perfectarea contractului privind serviciul de iluminat public.
După cum se cunoaşte, în oraşul nostru, serviciul este prestat de SC "Luxten Lighting Company" SRL, cu menţiunea că, în toamna acestui an, expiră contractul cu această companie.
De precizat că la începutul acestui an, Institutul pentru Politici Publice a dat publicităţii concluziile unei analize privind calitatea tuturor serviciilor de utilitate publică, în toate judeţele ţării, context în care, despre iluminatul public la Brăila, realizatorii au ajuns la concluzia că avem o pondere de 100% a străzilor cu iluminat public. Studiul IPP a reliefat, de asemenea, faptul că sunt foarte multe plângeri şi sesizări privind acest serviciu, la nivelul 2013 discutând despre 221 de reclamaţii, context în care Brăila ocupă locul 29 naţional. În schimb, plătim printre cele mai mici tarife pentru iluminat public, doar 1,24 lei/locuitor/an - locul 4 la nivel naţional.