"Autoritatile nu sunt responsabile pentru fiecare cosmelie facuta si fara autorizatie si Intr-o zona inundabila. Singura responsabilitate este sa se aplice legea si chiar sa se darame constructiile. Daca In Bucuresti primarul Videanu are curajul sa treaca la demolarea fortata a unor cladiri de sapte etaje, nu vad de ce nu s-ar putea face acelasi lucru la o baraca sau un sopron", a spus Tariceanu.
In aceeasi conferinta de presa, secretarul de stat In Ministerul Administratiei si Internelor, Victor Paul Dobre, care l-a Insotit pe Tariceanu la Galati, Impreuna cu ministrul Mediului, Sulfina Barbu, a spus ca va fi facuta o ancheta In privinta modului In care au fost construite anexele gospodaresti In zonele inundabile. "Urmare a reuniunii Comandamentului National pentru Situatii de Urgenta, am dat o dispozitie ca toti prefectii din judetele dunarene sa faca o evaluare si chiar o ancheta a modului In care s-au construit anexele gospodaresti din zonele inundabile. In doua-trei zile vom avea o evaluare completa si o vom prezenta", a declarat Dobre.
Premierul Calin Popescu Tariceanu a inspectat, la Galati, lucrarile hidrotehnice de pe malul Dunarii, la bordul unei salupe, dupa ce a survolat cu un elicopter zonele limitrofe Dunarii din judetele Calarasi, Ialomita, Braila si Galati. El a declarat ca oamenii trebuie sa stea linistiti pentru ca nu sunt In pericol de inundatie si ca apele Dunarii nu vor provoca pagube mari, singurii care ar putea fi afectati fiind cei care au construit ilegal anexe gospodaresti sau chiar case pe suprafata dintre dig si fluviu.
"Nu exista un pericol real de inundatii din cauza Dunarii"
Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat, duminica, la Galati, ca apele Dunarii nu vor provoca pagube mari, singurii care ar putea fi afectati fiind cei care au construit ilegal anexe gospodaresti sau chiar case pe suprafata dintre dig si fluviu.
"Vin dinspre Fetesti si pot spune ca situatia nu e asa de grava pe cat se lasa sa se imagineze. Cotele Dunarii sunt mult sub cotele Inregistrate In 1970. Nici debitele care vor veni nu sunt atat de mari Incat sa creeze probleme. Am vazut In zona inundabila, Intre dig si cursul normal al fluviului, anumite anexe gospodaresti sau chiar case facute, banuiesc, fara autorizatie. Unele dintre ele sunt In zona deja afectata de cresterea nivelului apelor", a declarat Tariceanu.
Intrebat ce le transmite oamenilor speriati de viitura care se anunta pe Dunare, premierul a spus ca acestia nu au de ce sa se teama: "Oamenilor le spun sa stea linistiti pentru ca nu sunt In pericol de inundatii, malurile sunt protejate de diguri Inalte si nu exista un pericol real".
Cu o zi In urma, la Galati s-a aflat si presedintele Traian Basescu, dupa ce a vizitat judetul Tulcea. Seful statului a fost In zonele joase care ar putea fi inundate de Dunare, el declarand, la Galati, ca nu agreaza ideea spargerii controlate a digurilor de pe Dunare pentru a proteja santierul naval Damen Galati de inundatii, avand In vedere ca aceasta solutie ar presupune inundarea proprietatilor si gospodariilor de pe malul tulcean al fluviului.