Constituţia ar trebui să limiteze procentul bugetului din PIB, dar şi numărul impozitelor | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Constituţia ar trebui să limiteze procentul bugetului din PIB, dar şi numărul impozitelor

Prezent la o dezbatere organizată de Fundaţia Horia Rusu pe tema revizuirii Constituţiei, Dinu Patriciu a explicat că, din punctul său de vedere, Legea fundamentală ar trebui să prevadă anumite limitări pentru Guvern, dar şi flexibilizarea pieţei. "Limitarea procentuală a cuantumului bugetului din PIB, limitarea deficitului maxim acceptabil, limitarea îndatorării maxime acceptabile şi reducerea numărului de impozite şi taxe la câteva, dar şi imposibilitatea de a creşte taxele fără aprobare prin referendum. Acestea ar fi cele mai importante", a enumerat liberalul.
Patriciu a explicat că în lume a apărut tendinţa introducerii, printre normele constituţionale, a unor prevederi care să asigure creşterea economică ca sursă a bunăstării populaţiei. "Nu e suficient ca aceste norme să fie prevăzute de legi speciale, care pot fi schimbate de orice guvern şi orice parlament dea lungul timpului, ci ele trebuie să devină norme constituţionale. Mă refer de exemplu la procentul bugetului din PIB. Cât are dreptul de-a pururi să folosească un guvern, indiferent care va fi el, din PIB. Iar stabilirea unui procent maxim limitează puterea guvernului de a cheltui banul contribuabilului şi de asemenea de a face gesturi în economie. Cât este acest procent, el depinde cu siguranţă de starea naţiunii respective şi de proiecţia ei în viitor", a opinat omul de afaceri.

Potrivit acestuia, în lume există şi încercarea de a transforma într-o normă constituţională deficitul pe care un guvern are dreptul să-l producă,"după cum şi procentul de îndatorare publică din PIB este şi el un parametru care poate fi stabilit ca limită maximă pentru o foarte lungă perioadă de timp pentru a asigura stabilitatea". "Există şi încercări mai curajoase de atât, de exemplu schimbarea taxării nu se poate decât prin referendum, evident a impune o astfel de normă constituţională înseamnă limitarea impozitării pentru că nimeni nu va vota pentru creşterea impozitelor Se întâmplă asta în Colorado şi Georgia"", a indicat Patriciu.

Liberalul a apreciat că "astfel de limitări nu creează guverne impotente, ci guverne responsabile, pentru că ele trebuie să se descurce cu cheltuielile şi cu risipa în acele limite".

Patriciu a susţinut că este necesară şi existenţa unei competiţii între diversele nivele ale guvernării, competiţie între comune, între judeţe, între regiuni, care se poate obţine din libertatea taxării la nivel local. "Există ţări în această lume care nu au 100 şi ceva de taxe şi impozite cum avem noi, ci patru sau şase. Primele în privinţa uşurinţei de a face afaceri pe lista Băncii Mondiale sunt ţări unde există un număr extrem de limitat de impozite centrale", a subliniat Patriciu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro