Mergi la conţinutul principal
Publicitate

Constantin Prezan , erou al Războiului de Reîntregire, celebrat la Brăila

• evenimentul are loc astăzi, 17 octombrie, ora 11.00, la sediul Muzeului Brăilei „Carol I” și este organizat în colaborare cu Garnizoana Brăila și Asociația Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere din Arma Geniu „General Constantin N. Hârjeu”

 

Eroii Războiului de Reîntregire și făuritorii României Mari, celebrați la Brăila, în preajma Zilei Armatei Române.

Astfel, astăzi, 17 octombrie 2022, ora 11.00, la sediul Muzeului Brăilei „Carol I”, din Piața Traian nr. 3, va fi organizat Colocviul „Constantin Prezan, artizan al întregirii naționale”, eveniment dedicat Zilei Armatei Române.

Evenimentul este moderat de conf. univ. dr. Costin Croitoru, managerul Muzeului Brăilei „Carol I” și este organizat în colaborare cu Garnizoana Brăila și Asociația Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere din Arma Geniu „General Constantin N. Hârjeu”. Invitat special: prof. dr. Ramona Maria Mocanu, managerul Muzeului Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui. Participarea la colocviu este liberă.

Vor susține alocuțiuni: General (r) Mihai Tofan, General (r) Dumitru Gheorghe Soare, Colonel Sorin Călin și Colonel (r) Mihail Hodorogea.

Născut la 27 ianuarie 1861, în comuna Butimanu, plasa Snagov (azi, în județul Dâmbovița), trecut la cele veșnice la 27 august 1943, la conacul său din Schinetea, jud. Vaslui, mareșalul României Constantin Prezan – erou al Primului Război Mondial și artizan al Marii Uniri - a fost contemporan sau a participat la patru mari războaie ale României (Războiul de Independență de la 1877-1878, Războul Balcanic de la 1913, Primul Război Mondial și Al Doilea Război Mondial).

Ofițer de carieră, arma Geniu, Constantin Prezan și-a făcut studiile la școli militare de prestigiu din România și Franța, parcurgând toată ierarhia militară, de la sublocotenent și până la cea de general de corp de armată, cel mai înalt grad din Armata Regală a României. În anul 1930, i s-a acordat demnitatea de Mareșal al României, ca o recunoaștere a meritelor sale din Primul Război Mondial, când a comandat Armata de Nord și Marele Cartier General al Armatei Române.

Mareșalul Prezan a luat parte la cel de Al Doilea Război Balcanic, la Al Doilea Război Mondial și la operațiile militare pentru apărarea Marii Uniri, desfășurate în perioada 1918-1920. La finele războiului, în anul 1920, a fost trecut în rezervă, petrecându-și restul vieții la conacul său de la Shinetea, Vaslui, pe care-l cumpărase în anul 1897. Deși a avut mai multe demnități publice - cum ar fi aceea de senator de drept și membru al Consiliului de Coroană - Mareșalul Constantin Prezan a evitat să se implice în viața politică. A primit numeroase distincții și medalii, fiind ales membru de onoare al Academiei Române și al Academiei de Științe din România, începând cu 21 decembrie 1935.

Mareșalul Prezan, făuritor al Marii Uniri, s-a stins din viață la 27 august 1943, în plin război, fiind înmormântat cu funeralii naționale pe moșia sa de la Shinetea, Vaslui. Conacul de la Schinetea este în prezent îngrijit de nepoata sa.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro