Constanța s-a apropiat de Brăila | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Constanța s-a apropiat de Brăila

• sala Proarte a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Brăila a găzduit, zilele trecute, un eveniment cultural-artistic dedicat celor două orașe-port

 

Legăturile dintre Brăila și Galați au fost mereu zădărnicite din cauza orgoliilor și pretențiilor de regiune a gălățenilor, în defavoarea  noastră. Să nu uităm că în 1968 brăilenii au ieșit în stradă și au trimis mii de scrisori la București, deoarece am fost la un pas să rămânem tot supuși fostei regiuni. Iar în 1973, un studiu științific  (“Gruparea urbană Galați – Brăila”)  susținea unirea celor două orașe din punct de vedere economic, comercial și de transport etc, avându-se în vedere similitudinile  dintre cele două municipii și avantajele reciproce ale cooperării, la care ar fi urmat să se alăture și Măcinul. Nu s-a întâmplat așa nici după 1990 (când s-a pus pe tapet problema megapolisului), iar brăilenii au simțit gustul amar al celor 1.000 de hectare atribuite abuziv gălățenilor pe malul drept al Siretului. Și locația podului peste Dunăre a născut controverse, dar totuși drumul expres dintre Brăila și Galați, apropie  (cele puțin rutier cele două capitale de județ). Probabil și în domeniul artei și culturii, agrementului pe Dunăre etc. Fiindcă la nici unul din festivalurile organizate la Brăila și Galați, nu au fost văzute/invitate reciproc oficialtăți locale sau formații artistice. Ăștia suntem…

Dar iată că în tot acest context, surpriza a venit de la… Constanța. Reprezentată zilele trecute la o manifestare cultural-artistică ce a vut loc la Sala PROARTE, a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Brăila. A fost un adevărat eveniment cultural – artistic, organizat impecabil de către Fundația Culturală “Metafora“ Constanța, în colaborare cu Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR), fialiala Constanța “Vasile Canarache”. Partenerii acestei manifestări au fost Primăria și Consiliul Județean Brăila (prin Centrul de Creație), Muzeul  de Istorie “Carol I”, UZPR Brăila, Clubul “Voltin”, cu implicarea Casei de Cultură “Petre Ștefănescu Goangă”.

Evenimetul s-a bucurat de participarea unor invitați de  seamă din Brăila, Constanța și București, iar interesul temelor dezbătute și manifestările specifice au condus la depășirea cu mult a timpului afectat. La atmosfera creată au contribuit interpreții muzicali brăileni Maria Radu, Doru Cristea, Mioara Manoilă, Steluța Constantin și Maria Grosu. Moderatorul evenimentului a fost inimoasa doamnă Garofița Jianu, președinta Fundației Culturale “Metafora Constanța“, secondată de ai noștri tineri Roxana Ștefan și Corneliu Ionuț Ciubotaru (autorul a două cărți lansate la întâlnirea cu constănțenii). O deosebită impresie, răsplătită cu un ropot de aplauze, a produs-o Grupul Vocal “Chiralina”, compus din niște copii minunați, mulți dintre ei purtând numele de… Maria și Măriuța.

Nu au lipsit amintirile, poeziile, epigramele, replicile amicale care au creat o atmosferă de suflet și prietenie - iar unor participanți li s-au acordat Diplome de merit.  Au dat greutate și suscitat interesul participanților alte două puncte din program: lansarea, și la Brăila, a ziarului de cultură “Metafora”, redactor șef fiind seniorul presei din Constanța și Dobrogea, Traian Brătianu. Lucru de apreciat apariția acestei publicații, în această perioadă dramatică pentru presa românească! Cu mult interes a fost primită expunerea d-lui comandor (r) dr. Ioan Damaschin, președintele filialei UZPR Constanța și director executiv al fundației mai sus amintită. Pasionat de istorie și un patriot convins, domnia sa a trecut în revistă momentele cheie din istoria România, luptele și jertfele date pentru unitatea, independența, libertarea și recuperarea teritoriilor pierdute, rolul ortodoxiei române și al regalității în vremurile de restriște ale țării. Fără a uita de Brăila, Ioan Damaschin a venit cu ample referiri la istoria orașului nostru și rolul său în dezvoltarea economică și comercială a României, personalitățile din diverse domenii ale municipiului și județului nostru. Legat trup și suflet de marina militară, vorbitorul au adus în prim planul atenției și rolul deosebit al marinarilor militari și civili brăileni, care cu sutele și-au dat viața în conflagrațiile ce au cuprins și România. Aceștia meritând, ca un gest de adâncă și veșnică recunoștință, un monument pe malul Dunării, la Brăila.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro