Mergi la conţinutul principal

Consiliul UE dă ca exemplu România pentru modul în care aplică mandatul european de arestare

Raportul se referă la aplicarea de către România a Deciziei - Cadru privind mandatul european de arestare şi procedurile de predare între statele membre, în care se arată că România îşi îndeplineşte obligaţiile de membru al UE, conform unui comunicat de presă al Ministerului Justiţiei (MJ).
Concret, documentul conţine exemple de bune practici ale judecătorilor şi procurorilor români şi, recomandă, printre altele, celorlalte state membre ale Uniunii Europene soluţia legislativă pe care România a adoptat-o în cazul mandatelor europene de arestare emise de alte state membre împotriva cetăţenilor români pentru executarea unor pedepse cu închisoarea, se menţionează în comunicatul remis vineri.
"Raportul concluzionează că România îşi îndeplineşte obligaţiile pe care le are în calitate de stat membru şi susţine aplicarea eficientă şi cu bună credinţă a instrumentelor juridice adoptate la nivelul Uniunii Europene", se arată în comunicatul remis, vineri, de Ministerul Justiţiei (MJ).
Acest raport este urmare a vizitei de evaluare organizate în perioada 17-21 noiembrie 2008, în cadrul celei de-a patra runde de evaluare reciprocă, proces de evaluare care a inclus toate statele membre ale UE, se menţionează în comunicat.
"Totodată, raportul conţine aprecieri pozitive la adresa Ministerului Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti, în calitate de autoritate centrală, precum şi cu privire la pregătirea profesională a judecătorilor şi procurorilor intervievaţi şi la calitatea legislaţiei române în materie", arată MJ.
Raportul conţine mai multe recomandări pe care echipa de evaluare le face României şi care se referă la promovarea contactului direct dintre autorităţile române şi cele ale altor state membre, specializarea şi formarea magistraţilor şi a avocaţilor în materia mandatului european de arestare, inclusiv dezvoltarea competenţelor lingvistice, dezvoltarea unei practici uniforme de căutare pe teritoriul României a persoanelor care se sustrag de la executarea unor mandate de arestare preventivă şi/sau de executare a pedepselor cu închisoarea, dezvoltarea de practici uniforme cu privire la aplicarea unor dispoziţii legale.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro