Consiliul Local Chiscani, vinovat pentru starea jalnică a Staţiunii Lacu Sărat | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Consiliul Local Chiscani, vinovat pentru starea jalnică a Staţiunii Lacu Sărat

• este opinia preşedintelui CJ Brăila, Francisk Chiriac, care a dorit să explice, ieri, de ce s-au blocat lucrurile în privinţa dezvoltării Staţiunii Lacu Sărat • acesta susţine că în ciuda tuturor eforturilor depuse de CJ, dar şi de el personal, a vizitelor în teren şi a discuţiilor purtate cu consilierii comunei Chiscani, aceştia au avut alte interese şi au refuzat categoric să adopte Asociaţia ADI “Lacu Sărat” • Chiriac a dorit să precizeze că membrii Consiliului Local Chiscani încă pot adopta ADI “Lacu Sărat”, astfel încât CJ Brăila să poată investi în staţiune

 

Preşedintele Consiliului Judeţean Brăila, Francisk Chiriac, a dorit să explice de ce starea Staţiunii “Lacu Sărat” nu s-a îmbunătăţit deloc în mandatul său, aşa cum şi-ar fi dorit. Plecând de la editorialul redactorului-şef al cotidianului “Obiectiv - Vocea Brăilei”, Cati Lupaşcu, intitulat “Gustul amar al Lacului Sărat”, ce a fost publicat în ediţia din 26 iunie 2019, acesta a ţinut să precizeze că este intrigat de faptul că se află pe lista celor ce pot fi acuzaţi de starea jalnică staţiunii, considerând că a făcut tot posibilul pentru ca lucrurile să se îmbunătăţească şi staţiunea să se dezvolte.

“Principalii vinovaţi sunt Aurel Simionescu, Bunea Stancu şi Francisk Chiriac împreună cu tot aparatul pe care l-au păstorit în calitate de preşedinţi de Consiliu Judeţean. (…) Or, singura lor preocupare în toţi aceşti ani a fost să înfiinţeze o asociaţie, ADI Lacu Sărat, de care s-a ales praful tocmai fiindcă nu s-au înţeles pe şpăgi şi funcţii.”, este pasajul care l-a deranjat pe Chiriac. Şeful CJ Brăila a dorit să facă unele completări pentru a sublinia că din punctul său de vedere principalii vinovaţi pentru situaţia actuală sunt doar consilierii locali ai comunei Chiscani care au refuzat să adopte înfiinţarea Asociaţiei ADI “Lacu Sărat”, singura cale prin care Consiliul Judeţean ar fi putut investi acolo.

“Nu contest evidentul. Într-adevăr, staţiunea Lacu Sărat nu arată demn de o staţiune de interes naţional. Într-adevăr, s-a dus o luptă aprigă prin tribunale între Primăria Chiscani şi Primăria Brăila, pentru stabilirea dreptului de administrare, luptă care a oprit la propriu investiţiile în staţiune. În anul 2016, după un lung proces, Curtea de Apel Constanţa a decis că dreptul de administrare a Staţiunii Lacu Sărat îi aparţine Chiscaniului. Apoi, am decis alături de primarul municipiului, Marian Dragomir, să facem o asociere între UAT Brăila şi Chiscani, asociere la care CJ Brăila să se alăture, totul pentru a fi mai uşor să accesăm proiecte cu finanţare europeană”, a ţinut să precizeze preşedintele CJ Brăila.

Acesta a mai adăugat şi că în anul 2017 consilierii municipali şi cei judeţeni au votat asocierea, însă din păcate s-au lovit de “încăpăţânarea consilierilor locali de la Chiscani care au votat ÎMPOTRIVA proiectului”. Chiriac a povestit că a avut o serie de discuţii cu aceştia, a făcut câteva drumuri la Bucureşti pentru a stabili statutul asocierii, a mers personal în faţa Consiliului Local Chiscani pentru a explica beneficiile asocierii, însă s-a lovit de un zid.

“Au fost de acord, erau încântaţi şi au jucat un teatru demn de premiu când şi-au arătat deschiderea către acest subiect. Dar în ziua votului, ce să vezi? MAJORITATEA Consiliului Local al Chiscaniului a votat împotriva proiectului, eu fiind de faţă împreună cu cei doi viceprimari ai municipiului Brăila. Deci, această asociere a picat pentru că cei din consiliul local al comunei Chiscani au votat împotrivă. Bun. (...) Unde e neînţelegerea la şpăgi şi funcţii în ceea ce mă priveşte pe mine personal?!”, a mai adăugat Chiriac.

 

«Se pare că e vorba de interese ascunse ale consilierilor de la Chiscani»

 

Francisk Chiriac a dorit să reamintească faptul că după ce consilierii locali din Chiscani au votat “împotriva” ADI “Lacu Sărat” a avut mai multe intervenţii publice în care şi-a exprimat dezamăgirea. Acesta afirma atunci că a fost minţit în faţă de consilieri, deoarece i-au promis că vor aproba proiectul, însă nu au făcut-o, cu precizarea că tot chiscănenii trebuie să îşi asume dacă staţiunea va rămâne în paragină, fiind de părere că doar Primăria Chicani nu o va putea dezvolta.

“Şi uite aşa, cei de la Chiscani au dat cu piciorul unor sume de bani oferite de Primăria Brăila şi Consiliul Judeţean Brăila, iar prin votul lor negativ privind asocierea, ŞI-AU ASUMAT dezvoltarea staţiunii din banii lor!!! Legal nu puteam face nimic. Timpul a trecut şi am trecut şi peste aceste încăpăţânări ale consilierilor (sunt «drăguţ» când spun încăpăţânări pentru că se pare că e vorba de interese ascunse ale consilierilor de la Chiscani!). Am tot căutat variante să fac ceva pentru această staţiune chiar şi împotriva voinţei lor. Nu m-am lăsat bătut şi am propus o altă idee. Am urcat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice un proiect investiţional privind realizarea unui plan «de amenajare a teritoriului intercomunitar Staţiunea Lacu Sărat»“, a mai adăugat Chiriac, cu precizarea că nu renunţase la ideea ADI “Lacu Sărat”, aşa că a dat undă verde realizării planului. Mai mult, a adăugat că odată adjudecat şi realizat pe cheltuiala CJ Brăila (puţin peste 300.000 lei) a anunţat că îl va preda cu titlu gratuit comunei Chiscani pentru a fi pus în aplicare, lucru care poate fi văzut şi în declaraţiile sale la vremea respectivă apărute în cotidianul “Obiectiv”.

Sursa citată a dorit să reamintească faptul că în planul de amenajare a staţiunii sunt prevăzute mai multe etape care ar duce la dezvoltarea ei în mod clar.

“Ca să ne înţelegem: pentru ca staţiunea să se dezvolte cum trebuie, este nevoie de un PLAN strategic, de o strategie care SĂ GHIDEZE DEZVOLTAREA STAŢIUNII ÎN URMĂTORII ANI. Plan care s-a realizat prin acest proiect. E mură-n gură pentru Consiliul Local Chiscani. Atât reprezentanţii Primăriei Chiscani au fost prezenţi la toate întrunirile pe acest subiect, pe tot parcursul etapelor proiectului, cât şi investitorii din staţiune. A fost o muncă în echipă!!! Termenul de finalizare a proiectului a fost un an de zile, însă l-am prelungit cu 6 luni pentru că mai e nevoie de puţin timp pentru avizarea documentaţiei. Şi uite aşa, prin proiectul asta SĂNĂTOS ŞI CORECT, Primăria Chiscani poate caută finanţare să-l pună în aplicare. Unde este nepăsarea mea în ceea ce priveşte acest obiectiv de interes naţional? Sunt cetăţean al Brăilei, înţeleg şi îmi pare rău totodată văzând ceea ce este acolo. Dar dacă acolo nu se întâmplă nimic, nu este din vina mea ca preşedinte al CJ Brăila. Nu este nici vina colegilor mei, angajaţilor Consiliului Judeţean”, a mai afirmat Chiriac.

Sursa citată a ţinut să mai adauge şi că va acţiona prin toate mijloacele legale pentru conştientizarea populaţiei asupra importanţei staţiunii şi că va milita pentru corectitudine din punct de vedere legal al modului de finanţare pentru dezvoltarea obiectivului turistic Lacu Sărat.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro