* este vorba despre o dezbatere publică referitoare la bugetul local, în care vor fi discutate teme precum transportul, bursele și condițiile din școli
Consiliul Județean al Elevilor (CJE) Brăila își dorește o dezbatere publică referitoare la bugetul local! Concret, liderii elevilor vor să se întâlnească cu reprezentanții Primăriei și Consiliului Județean, să discute și să găsească soluții la toate subiectele care le influențează viața școlară.
„Consiliul Județean al Elevilor Brăila, unica structură de reprezentare a elevilor la nivel județean, solicită factorilor decidenți de la nivel județean o dezbatere privind bugetul local al județului nostru. Este important ca toți factorii implicați să conștientizeze problemele pe care le întâmpină elevii atunci când vine vorba de transportul local gratuit, bursele pe care le merită, dar nu le primesc întotdeauna și alte subiecte pe care le considerăm prioritare în acest moment, precum condițiile din școli. Pe data de 9 martie, bugetul de stat aferent anului 2021 a fost publicat în Monitorul Oficial, după ce a fost aprobat de Parlamentul României și promulgat de Președintele țării. Acum urmează ca fiecare autoritate județeană și locală să elaboreze bugetul după care se va ghida în anul 2021, în funcție de prioritățile pe care le urmăresc”, transmite printr-un comunicat de presă Elena Durbacă, președintele CJE Brăila.
Precizăm că, la nivel național, Consiliul Național al Elevilor a reușit să convingă factorii de decizie să impună un prag minim al burselor acordate în sistemul de învățământ românesc. Astfel, după demersurile elevilor reprezentanți de la nivel național, s-a stabilit un cuantum minim al burselor, de 100 de lei pe lună.
“În acest context, este important să avem o dezbatere publică, la nivel județean, despre viitoarele sume pe care Consiliul Județean le va aloca pentru învățământ. Împreună putem afla de ce este nevoie pentru ca educația din județul Brăila să ofere societății de mâine oameni responsabili, integri, care vor putea fi mândri de condițiile de care au avut parte în mediul școlar. De finanțarea complementară depinde o serie de factori care pot schimba experiența elevilor în cele șase ore pe zi petrecute la școală: renovarea sălilor de curs, paza și protecția elevilor, digitalizarea educației și altele”, se mai precizează în comunicatul trimis.
Deja reprezentanții elevilor brăileni au lansat invitația la dezbatere către reprezentanții autorităților locale, iar aceștia și-au arătat deschiderea de a participa la discuții. De asemenea, CJE Brăila invită elevii, părinții și organizațiile de reprezentare a societății civile din județ să li se alăture acestui demers pentru a aduce pe agenda autorităților județene teme de interes pentru comunitate, astfel încât bugetul aferent anului 2021 să ajungă spre domenii care să ofere o dezvoltare prielnică elevilor din județul Brăila. Cei interesați pot lua legătura cu liderii elevilor prin intermediul paginii de Facebook Consiliul Județean al Elevilor Brăila.