• aceasta este decizia finală la care a ajuns şeful CJ Brăila, Francisk Chiriac, la întâlnirea pe care a avut-o, marţi, cu avocaţii, alături de consilierul judeţean PNL Alexandru Dănăilă la iniţiativa acestuia • Consiliul Judeţean va informa firma privind rezilierea contractului, iar “Vamed” are 15 zile la dispoziţie să ofere un răspuns • cât despre modalitatea de preluare a clădirii, şeful judeţului şi liderul PNL Brăila, Alexandru Dănăilă, încă par să aibă opinii diferite
Preşedintele Consiliului Judeţean, Francisk Chiriac, s-a hotărât să rezilieze contractul cu firma “Vamed”, cea care a realizat lucrările la secţia de Cardiologie - Pediatrie a Spitalului Judeţean Brăila. Asta după ce a avut, marţi, alături de consilierul judeţean PNL Alexandru Dănăilă, o discuţie cu avocaţii bucureşteni care reprezintă CJ Brăila în litigiul cu “Vamed”. Chiar şi aşa, trebuie precizat că Dănăilă şi Chiriac par să aibă viziuni diferite asupra modului în care poate fi preluată clădirea nou construită. Pe scurt, Dănăilă vorbeşte despre câteva prevederi modificate ale Hotărârii de Guvern 273 prin care imobilul ar putea fi recepţionat şi inventariat, însă Chiriac susţine că totul se va realiza standard, prin proces verbal de preluare - primire, şi asta în funcţie de răspunsul “Vamed”.
Totuşi, decizia privind hotărârea de reziliere a contractului este clară, iar anunţul a fost făcut, ieri dimineaţă, prima dată de către preşedintele PNL Brăila, Alexandru Dănăilă, în cadrul unei conferinţe de presă. Acesta a susţinut că în urma discuţiei purtate cu firma de avocatură s-a stabilit demararea procedurilor de încheiere a contractului, printr-o notificare de reziliere unilaterală.
“Este o chestiune pe care am propus-o acum mai bine de trei săptămâni. În final, s-a dovedit că propunerea mea avea posibilitate de a fi pusă în aplicare mai devreme. Urmează după această notificare să facem şi preluarea clădirii printr-un proces verbal. O să vedem exact care va fi componenţa comisiei care va participa la această recepţie, dar cel mai important este că într-un timp relativ scurt - raportându-ne la tot ceea ce s-a întâmplat până astăzi -, vom putea să avem clădirea în posesia, în proprietatea şi în grija Consiliului Judeţean. Astfel o să putem să începem să funcţionăm. Până când se va realiza coridorul de comunicare între cele două corpuri de clădire, cel principal şi secţia de Cardiologie despre care vorbim, aceasta, chiar dacă nu va funcţiona la capacitate maximă, o va putea face în nişte limite rezonabile. Va trebui să luăm şi avizul de la ISU, DSP şi restul instituţiilor statului. Dar acolo se pot salva vieţi omeneşti şi asta este principalul aspect. Când am discutat ieri (n.r. marţi) despre cuantificarea despăgubirilor pe care ar trebui să le plătească cei de la «Vamed» pentru că ne-au adus în situaţia asta cu spitalul, s-a ajuns şi la ideea aceasta legată de pierderi de vieţi omeneşti. Cum vom putea noi cuantifica toate vieţile care nu au putut fi salvate din momentul la care au ajuns la spital, din cauza lipsei posibilităţii de a folosi această secţie?!”, a afirmat Dănăilă.
Sursa citată a mai explicat că odată reziliat contractul, se va face o achiziţie separată pentru realizarea coridorului care va uni cele două corpuri de clădire de la Spital. De asemenea, se vor mai achiziţiona paturi şi mobilier.
Cât despre investiţiile deja făcute în aparatura care a ieşit din garanţie, Dănăilă a afirmat că în cazul în care aceasta se va strica, firma “Vamed” ar trebui acţionată în judecată pentru că nu a permis accesul în clădire.
“Îmi pare rău că s-a întârziat atât de mult. Asta este supărarea principală. Dar acum avem un alt avantaj pentru că Hotărârea de Guvern 273 care ne permitea preluarea clădirii de la investitor va fi modificată (...) începând cu data de 29 a acestei luni, astfel că vom putea să preluăm şi părţi din clădire, ceea ce până acum nu se putea face. Acum vom putea să le recepţionăm efectiv şi să treacă în proprietatea noastră. Vom face o expertiză să vedem cât mai este de executat. Şi la câţi bani s-au cheltuit, nu cred că o sumă de 3 - 5 miliarde lei vechi va mai fi o problemă pentru conectarea celor două corpuri de clădire”, a conchis Dănăilă.
Chiriac, de acord cu preluarea clădirii, dar precaut
Contactat de redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei”, preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac a confirmat informaţia privind decizia de a rezilia contractul cu firma “Vamed”. Interesant este că, şeful judeţului dă vina pe liberali pentru toată această situaţie şi susţine că lucrurile puteau fi tranşate încă din 2014 când preşedintele CJ Brăila a fost liberalul Ovidiu Nechita. Nu trebuie însă trecut cu vederea nici boicotul PSD-iştilor în toată acea perioadă şi nici faptul că după Nechita au urmat la conducerea instituţiei doi social-democraţi, Viorel Mortu şi Ionel Epureanu.
“Ieri (n.r. - marţi) a fost doar o discuţie cu toţi cei îndreptăţiţi, ca să găsim soluţia mai rapidă pentru a debloca situaţia de la Cardiologie - Pediatrie. Aşteptăm de la avocaţi să facem o adresă către «Vamed» pentru rezilierea contractului. O să o trimitem astfel încât să putem să preluăm clădirea. Am discutat, dar nu merge acea propunere a lui Dănăilă pe Hotărârea 273, pentru că în momentul de faţă noi avem nişte procese pe rol cu «Vamed» şi ne asumăm foarte multe riscuri. Am ajuns la concluzia că soluţia cea mai bună este una pe care trebuia să o facă ei de foarte mult timp, de pe vremea când Ovidiu Nechita era preşedintele Consiliului Judeţean. Vorbesc despre rezilierea contractului. Şi nu mai pierdeam timpul! Noi, Consiliul Judeţean i-am notificat în nenumărate ori pe cei de la «Vamed» să îşi continue contractul şi execuţia conform proiectului asumat, însă nu au făcut lucrul ăsta. Suntem în momentul în care facem ultima, zic eu, încercare de reziliere a contractului. Această adresă. Dacă ei refuză, o să încercăm şi alte proceduri astfel încât clădirea să poată fi gestionată doar de Consiliul Judeţean”, a afirmat Chiriac, cu precizarea că după aceea ar trebui expertizată clădirea de către un expert independent.
Sursa citată a mai precizat că apoi ar putea urma consolidarea clădirii - soluţie recomandată de “Vamed” -, pentru ca apoi să se spargă peretele de legătură, sau realizarea unui coridor exterior.
“Facem consolidarea, sau realizăm o clădire separată care va uni cele două corpuri: cardiologia cu spitalul mare. Încercăm această soluţie şi vedem ce iese. O să fie o altă licitaţie, dar o să fie o construcţie mai uşoară şi presupun că se va finaliza mai repede. Dar în momentul acesta e clar. Am hotărât rezilierea contractului! Se face notificare şi aşteptăm. Această reziliere se va încheia cu un proces verbal de predare - primire a clădirii între «Vamed» şi Consiliul Judeţean, la valoarea de inventar, cu toate lucrurile care s-au făcut acolo. E un prim pas. Să vedem cum va reacţiona «Vamed», asta e foarte important”, a mai adăugat Chiriac.
Preşedintele CJ Brăila a afirmat că răspunsul constructorului ar trebui să vină în 15 zile de la primirea adresei. Potrivit acestuia, pentru preluarea clădirii nu va fi nevoie de o hotărâre a Consiliului Judeţean.