Primăriile din judeţul nostru şi-au primit banii pentru deszăpezirile efectuate în lunile decembrie şi ianuarie. Preşedintele interimar al Consiliului Judeţean Brăila, Viorel Mortu, a afirmat că a achitat factura pentru toată perioada în care Unităţile Administrativ Teritoriale (UAT) au avut contract cu instituţia pe care o conduce, imediat după adoptarea bugetului, pe 11 februarie. Mai exact, aproximativ 300.000 lei (3 miliarde de lei vechi) au fost alocate către primăriile din judeţ pentru deszăpezirile din perioada 23 decembrie 2014 - ianuarie 2015. O sumă extrem de mică, dacă ne gândim la cele 2 milioane de lei (20 de miliarde lei vechi) încasate de firma "Tancrad" SRL Galaţi în iarna 2013 - 2014. Chiar şi aşa, nu poate fi ignorat faptul că în această iarnă condiţiile meteorologice au fost mult mai "blânde" faţă de sezonul rece trecut, când judeţul s-a confruntat cu probleme destul de grave. De asemenea, trebuie specificat că CJ Brăila are contract cu UAT-urile până la 31 martie şi chiar dacă primăvara a venit oficial, iarna mai poate încă avea replici. "Totul este plătit din data de 16 februarie. După ce am aprobat bugetul, am plătit tot. Este vorba despre factura pe toată perioada pe care primarii au avut-o cu noi în contract. Nu am plătit pentru 1 - 2 decembrie, când a nins, şi nici pentru perioadele de două zile de viscol când primăriile încă nu aveau contractul cu noi. Aşa este legal. Suma totală este de aproximativ 300.000 lei", a declarat Viorel Mortu. Interesant de menţionat este faptul că suma totală oferită de CJ Brăila pentru deszăpezirile din acest an nu se depărtează prea mult de cerinţele liderilor UAT pentru acţiunile efectuate în luna decembrie 2014. Mai exact, solicitările de plată trimise de primari pentru intervenţiile din ultima lună a anului 2014 se ridicau la 320.000 lei, iar la începutul lunii februarie 2015 Viorel Mortu informa că CJ Brăila era dispus să achite doar 280.000 lei. Cu alte cuvinte, lucrările din luna ianuarie nu par să fi adăugat prea mult la factură.
Primarii, mulţumiţi că şi-au primit banii
Contactaţi de redactorii "Obiectiv - Vocea Brăilei" primarii comunelor Frecăţei, Gradiştea şi Galbenu s-au arătat mulţumiţi de faptul că CJ a răspuns solicitărilor de plată făcute. Chiar şi aşa, aceştia continuă să fie revoltaţi în privinţa faptului că autorităţile judeţene nu le dau banii şi pentru deszăpezirile efectuate înainte de 23 decembrie 2014, când CJ Brăila a adoptat contractul de colaborare cu UAT-urile. "Mi-a transmis doamna contabil că s-au plătit banii. În privinţa deszăpezirilor din 1 - 2 decembrie nu am ce să comentez. Nu este în regulă deloc, dar oamenii sunt acoperiţi", a declarat liberalul Andrei Petre, primarul comunei Gradiştea. Acesta a subliniat că la vremea respectivă a acţionat pentru că avea acordul Consiliului Judeţean că poate interveni fără probleme, după care cheltuielile să îi fie decontate ca urmare a adoptării contractului de colaborare. "L-am întrebat pe vicepreşedintele CJ la vremea respectivă, Ovidiu Nechita, dacă este vreo problemă în caz că trebuie să intervenim şi să deszăpezim drumurile judeţene, pentru că până la urmă este interes local, dar sunt administrate de către judeţ? A spus: «Nu e niciun fel de problemă, puteţi acţiona şi o rezolvăm cu contractele de asociere». Or, contractele de asociere au fost recunoscute abia pe 23 decembrie 2014 când ele au fost aprobate de CJ Brăila, chiar dacă eu aveam aprobarea de a acţiona de la Consiliul Local. Dânşii au spus că sunt perfect valabile acţiunile de după data de 23 decembrie, când s-a aprobat. Sunt acoperiţi prin acea hotărâre. Într-adevăr, în cazul meu lucrările facturate au fost undeva la 130 de milioane lei vechi, cu tot ceea ce am făcut. Au fost 48 de ore destul de dificile şi acţionări cu 4 utilaje zi şi noapte, dar mă rog. Acum, sincer, eu sunt mulţumit că mi i-au decontat şi pe ăştia", a mai adăugat sursa citată.
La rândul său, PNL-istul Ionel Bălan, primarul comunei Frecăţei a subliniat că este mulţumit de faptul că a primit banii pentru acţiunile din lunile decembrie 2014 - ianuarie 2015, cu menţiunea că a acţionat aproximativ 30 de ore şi în luna februarie. Nici proaspătul PSD-ist Ganea Nicolae (ex-PDL) primarul comunei Galbenu, nu s-a arătat prea încântat de faptul că lucrările efectuate înaintea perioadei contractuale nu au fost plătite. "Au intrat banii, eu am primit 23.100 lei. Nu s-au dat banii pentru perioada dinaintea adoptării contractului cu CJ Brăila. Asta este, ce putem să mai facem acum? Asta este suma pe care ne-au dat-o, pe asta am luat-o", a afirmat Ganea dezamăgit.
Reamintim că primarul Aurel Simionescu a indicat că pentru cele două luni în care s-a acţionat pentru deszăpezirea municipiului, factura se ridică la aproximativ 18 miliarde de lei vechi. Şi în acest caz, mult mai puţin decât anul trecut, când Primăria a plătit pentru deszăpezirea de pe raza municipiului 52,87 miliarde de lei vechi. De subliniat că activitatea de deszăpezire este asigurată, la nivelul municipiului, de cei trei operatori de salubritate: RER, "Braicata" şi "Eco".