Guvernul Cioloș a decis amânarea cu un an a modificărilor Codului Fiscal, în sensul scăderii TVA, eliminarea taxei pe stâlp și supraccizei pe carburanți. Măsurile au fost cerute de Liviu Dragnea într-o discuție telefonică cu Dacian Cioloș. Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal, a vorbit la Digi24 despre retragerea celor trei măsuri din Codul Fiscal.
„Aceste măsuri vin târziu. Noi ne poziționam de la început împotriva reducerilor agresive de taxe de consum, de TVA. Avem economie care crește pe seama consumului. TVA a scăzut foarte mult în România, de la 24 la 20 cota standard, s-au extins mult cotele reduse, de 9 sau chiar 5%, reducere de TVA de la cota medie de circa 22 și ceva la sută pe coșul de consum la 14%, ceea ce e o reducere foarte drastică”, a spus Ionuț Dumitru.
„Din punct de vedere strict economic nu mai are niciun sens să mergem înainte cu reduceri de taxe pe consum”, a adăugat el.
Ionuț Dumitru a mai spus că nu își explică faptul că PSD a promovat aceste măsuri numai până după alegeri.
„Cred că aceste lucruri trebuie discutate înainte de alegeri. Deja se fac pași înapoi după alegeri. Strict economic, repet, reduceri de taxe pe consum, că e vorba de TVA sau accize, când economia crește cu 4 și ceva și consumul cu peste 10, logica economică ne arată că n-are niciun sens să mergem în direcția reducerii de taxe pe consum”, a punctat președintele Consiliului Fiscal.
În privința taxei pe stâlp, el a spus că trebuie o discuție foarte serioasă. „E o taxă de investiții într-o țară care are nevoie de investiții, aceasta taxă e un non sens total”, a subliniat el.
Din punctul de vedere financiar, bugetul pe anul viitor arăta un deficit de peste 3%, împotriva recomandărilor Comisiei Europene, și „indiferent de guvernul care ar fi fost instalat după alegeri, trebuiau identificate măsuri pentru corecția acestui deficit, ori vedem că niciun partid care a candidat nu și-a asumat discuția, au promis lucruri care n-au legătură cu realitatea.”
„Dacă luăm în calcul eliminarea celor 102 taxe plus creșterea salariilor, probabil că renunțarea la reducerea de TVA și reducerea taxei pe stâlp, probabil că va permite menținerea deficitului sub 3%. Numai TVA și accizele ar contabiliza în jur de 0,7% din PIB, mult mai mult decât semnificativ”, a precizat Ionuț Dumitru.