• aşa au interpretat şefii cluburilor Cuza Sport şi Dacia Unirea răspunsul primit de Primărie de la acest for • de cealaltă parte, autoritatea locală este mult mai rezervată spunând că răspunsul primit nu este unul tranşant, abundând în exprimări de genul “la prima vedere”, sau “ar putea fi”, lăsând loc la interpretări • de altfel, viceprimarul Alexandru Jantea a precizat că s-a trimis o nouă adresă către Consiliul Concurenţei prin care se solicită un răspuns cât mai clar pe această temă • consilierul municipal independent Lucian Căprariu a sărit în ajutorul cluburilor şi a anunţat că, deşi nu poate convoca o şedinţă de îndată pentru finanţarea sportului de unul singur, îi va solicita asta primarului Marian Dragomir
Primăria Brăila a primit undă verde pentru finanţarea sportului din partea Consiliului Concurenţei (CC), sau cel puţin aşa au interpretat cluburile sportive răspunsul mult aşteptat. Cuza Sport, Dacia Unirea şi Sport Plus au citit adresa trimisă de Consiliu Primăriei şi susţin că, din punctul lor de vedere, s-a primit ok-ul finanţării. Pe de altă parte, potrivit viceprimarului Alexandru Jantea, situaţia nu stă chiar aşa, deoarece răspunsul venit de la Consiliul Concurenţei este unul neclar, aşa că s-a solicitat o altă adresă prin care să se specifice cât mai clar dacă o astfel de finanţare constituie ajutor de stat sau nu.
Chiar şi aşa, liderii echipelor sportive din Brăila sunt ferm convinşi că în baza răspunsului primit de Primărie, municipalitatea poate aloca bani fără niciun fel de problemă. Potrivit acestora, în cadrul documentului respectiv se specifică faptul că finanţarea de la bugetul local a activităţilor sportive desfăşurate la nivelul clubului pe grupe de tineret şi juniori nu este susceptibilă a implica elemente de natura ajutorului de stat.
“Având în vedere incidenţa regulilor de ajutor de stat asupra finanţării de la bugetul local şi a condiţiilor cumulative prevăzute de articolul 107 alineatul 1 din legislaţia europeană se apreciază, că inclusiv finanţarea grupei de seniori a clubului nu este susceptibilă a implica elemente de natura ajutorului de stat. Noţiunea folosită de Consiliul Concurenţei este corelată cu obligaţia de a demonstra poziţia cu care forul menţionat vine în sprijinul finanţării activităţilor sportive. Ţinând cont de principiile legislaţiei şi jurisprudenţei europene, finanţarea activităţilor sportive a cluburilor brăilene nu este susceptibilă a implica elemente de natura ajutorului de stat atât la nivelul grupelor de tineret şi juniori, inclusiv a grupelor de seniori”, se arată în răspunsul Consiliului Concurenţei.
Iar vestea aceasta a făcut ca toate cele trei grupări sportive, Cuza Sport, Dacia Unirea şi Sport Plus să spere în continuare că nu se vor desfiinţa şi că vor merge pe drumul performanţei.
“Mă bucur că a fost clarificat răspunsul Consiliului Concurenţei către primăria Brăila şi în continuare iubitorii, susţinătorii şi practicanţii sportului din oraşul nostru pot respira uşuraţi. Ţinând cont de faptul că în cei 10 ani de existenţă la Cuza Sport s-au perindat 4 - 5.000 de copii şi la ora actuală avem peste 170 de sportivi care activează la nivelul grupelor de sport de masă şi de performanţă considerăm că este o mare bucurie pentru acest club să continue educaţia acestor copii prin baschet. Cu siguranţă, la Brăila, copii nu sunt învăţaţi să joace doar baschet ci sunt responsabilizaţi pentru viaţă pentru a se dezvolta sănătos şi armonios. Modelele create prin existenţa echipei de seniori sunt în strânsă legătură cu formarea viitorilor sportivi în viaţa reală. Mentalitatea şi educaţia echipei de seniori putând fi un nou mod de a creşte valori sportive şi educaţionale. Având în vedere ce se construieşte la Cuza Sport în spatele echipei de seniori, prin cele 11 grupe de copii existente deja, finanţarea echipei de baschet înseamnă finanţarea către comunitatea locală”, ne-a declarat Mircea Totolici, managerul clubului Cuza Sport.
Valentin Avramescu: «Mingea este în terenul Primăriei şi al CLM-ului»
Preşedintele Consiliului de Administraţie al Daciei Unirea, Valentin Avramescu este, de asemenea, de părere că de această dată răspunsul Consiliului Concurenţei este clar şi echipa fanion a oraşului Brăila poate primi sprijin financiar din partea Primăriei.
“După ce a venit răspunsul de la Consiliul Concurenţei am discutat în două rânduri cu primarul Marian Dragomir despre acest subiect. Mie mi se pare a fi un răspuns foarte clar şi în favoarea noastră. Eu sper ca săptămâna viitoare să semnăm contractul şi să se intre odată în normalitate. Mingea este acum în terenul Primăriei şi al CLM-ului. Dar până nu vedem negru pe alb nu putem considera că problema finanţării s-a rezolvat. Sper ca jucătorii să înţeleagă că mai avem un pas până la rezolvarea problemei şi că ar fi păcat să renunţăm la ceea ce am realizat până acum”, a precizat Valentin Avramescu.
Jantea: «Răspunsul de la Consiliul Concurenţei este evaziv»
Ceva mai sceptic în privinţa posibilităţii finanţării sportului brăilean s-a arătat viceprimarul Alexandru Jantea. Acesta a precizat că după ce a primit răspunsul de la Consiliul Concurenţei, primarul Marian Dragomir a consultat membrii CLM Brăila şi a luat decizia să mai ceară un nou răspuns, considerând adresa actuală a fi una evazivă.
“Răspunsul primit de la Consiliul Concurenţei este unul evaziv. Nu răspunde exact dacă banii pe care îi dă Primăria pentru echipele de fotbal, handbal, baschet şi celelalte discipline sportive, constituie ajutor de stat sau nu. Ieri (marţi, 31 octombrie - n.r.), după şedinţa de CLM domnul primar a făcut cunoscut aceste aspecte consilierilor municipali şi au luat împreună decizia de a face o adresă către Consiliul Concurenţei şi de a-i ruga să ne răspundă exact dacă este sau nu ajutor de stat. Nu cu termeni de genul «este susceptibil a fi» sau «în prima fascie ar părea că este». Deci nu au răspuns punctual, motiv pentru care domnul primar a luat decizia să facă o adresă care a fost deja redactată şi transmisă Consiliului Concurenţei, în care i-am rugat punctual să ne răspundă la întrebare, nu să ne dea un răspuns evaziv care să nu aibă niciun fel de aplicabilitate”, a declarat Jantea, punctând că mai durează până când cluburile sportive brăilene vor primi bani.
Căprariu vrea şedinţă de îndată pentru punerea în aplicare a hotărârii CLM privind finanţarea
La fel ca preşedinţii cluburilor sportive brăilene, o părere extrem de mulţumitoare privind răspunsul de la Consiliul Concurenţei a afişat şi consilierul municipal independent Lucian Căprariu. Acesta susţine că reprezentanţii sportului brăilean i-au solicitat ajutorul, astfel că încearcă să convoace o şedinţă de îndată sau extraordinară pe tema finanţării.
“Este adevărat că vreau să avem o şedinţă de îndată. Cei de la sporturi m-au solicitat, mi-au spus care este problema că rămân fără finanţare în timp util. Înţeleg că a venit un răspuns de la Consiliul Concurenţei, primarul ne-a spus tuturor asta după şedinţa CLM. Dumnealui l-a considerat ambiguu. Dar din ce a lecturat, eu nu am considerat că ar fi ambiguu. Am spus că trebuie să ne asumăm răspunderea. Am mai solicitat câteva clarificări. Eu zic că în baza acelui răspuns putem finanţa. Cluburile au o problemă şi este nevoie să luăm o decizie rapid. Trebuie să ne şi asumăm. S-a cerut un aviz, dar avizul acela este consultativ, ca să se înţeleagă. Doar nu cerem aprobarea Consiliului Concurenţei ca să finanţăm! Doar nu dă aprobare. Nu funcţionează în felul ăsta. Dar nu pot convoca singur, însă pot solicita primarului o şedinţă. Însă tot primarul o va convoca. Dar eu o să solicit asta. Mâine (n.r. - astăzi) depun cerere”, a declarat Căprariu.