Mergi la conţinutul principal

Consilii speciale pentru monitorizarea miilor de copii cu parinti in strainatate

Sute de copii braileni se afla in situatia in care cresc si se dezvolta lipsiti de afectivitatea parintilor care au plecat in strainatate. Unii dintre parinti se dovedesc a fi responsabili si ii sustin cel putin material, daca afectiv nu mai pot, pe cei mici, dar altii i-au lasat pur si simplu de izbeliste. Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectie a Copilului (DGASPC) i-au fost comunicate 215 cazuri de minori ai caror parinti sint plecati in strainatate, dar situatiile sint de ordinul miilor.
In baza de date a Inspectoratului Scolar Judetean figureaza 2 787 de elevi cu parintii aflati in alte tari. Cei mai multi sunt din mediul urban, 2280, in timp ce in mediul rural sunt 507. Cele mai multe cazuri au fost inregistrate Liceul cu Program Sportiv, 161 de elevi, Liceul de Arta, 119 elevi si Colegiul Economic "Ion Ghica", 96 de elevi. Majoritatea copiilor au fost lasati in grija rudelor. Dirigintii si directorii scolilor cunosc fenomenul iar elevii care se afla in aceasta situatie sunt in atentia cadrelor didactice. In cazul in care se inregistreaza tulburari de comportament, minorii beneficiaza de consiliere psihologica.
Potrivit Ordinului nr. 219/2006 situatia specifica Brailei este comunicata la Bucuresti trimestrial. Prevederile legislative se aplica atit copiilor lipsiti de grija ambilor parinti, cit si celor care fac parte din familii monoparentale. Odata identificate cazurile de catre persoanele cu atributii de asistenta sociala, se intocmesc rapoarte de evaluare initiala (REI) pentru fiecare copil care se confrunta cu aceasta situatie. Daca se constata ca minorul este in situatie de risc atunci este intocmit un plan de servicii. In cadrul acestuia vor fi scrise in mod obligatoriu modalitatile de mentinere a relatiilor minorului cu parintii si tipul de servicii de consiliere psihologica. Daca exista motive temeinice de natura sa primejduiasca dezvoltarea fizica, psihica, intelectuala sau morala a copilului, persoanele cu atributii de asistenta sociala trebuie sa sesizeze Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului pentru instituirea masurilor de protectie speciala. "Pina acum am identificat 215 situatii cu minori ai caror parinti sunt in strainatate. Un numar de 48 sint incadrati in categoria celor care beneficiaza de masuri de protectie speciala. Astfel, 14 se afla in grija asistentilor maternali profesionisti, 5 locuiesc in casutele de tip familial, 2 la centre de plasament, 2 intr-un centru apartinind unui organism privat autorizat, iar restul in familia extinsa, ceea ce inseamna bunici si rude pina la gradul IV. Pentru a avea o situatie mai clara asupra fenomenului am discutat despre infiintarea Consiliilor Comunitare Consultative. Pina acum, la nivelul Brailei au fost infiintate 38 de consilii alcatuite din preoti, cadre didactice, medici, consilieri, sefi de post care ne comunica situatia din celelalte localitati. Noi transmitem numarul de cazuri la Bucuresti trimestrial. Tot in cadrul acestor actiuni am organizat 43 de seminarii in cadrul carora am adus la cunostinta legislatia in vigoare si modalitatile in care pot interveni", ne-a declarat Simona Cimpoae, purtator de cuvint al DGASPC Braila.
Potrivit legii, cetatenii romani care au minori in ingrijire si doresc obtinerea unui contract de munca in alta tara trebuie sa comunice primariilor in raza carora isi au domiciliul atit intentia de a pleca cit si numele persoanei in ingrijirea careia vor ramine copiii.


Exista cazuri cind copiii isi resping parintii pentru ca i-au parasit


Lipsa afectivitatii in cazul copiilor care sint nevoiti sa creasca si sa se dezvolte fara a-i avea alaturi pe parinti poate duce la tulburari de comportament. Au existat cazuri cind copiii si-au condamnat parintii, respingindu-i, pentru ca i-au abandonat. "Problema este complexa si difera de la caz la caz. Tipul de reactii difera, in functie de virsta la care copilul a fost abandonat. Exista cazuri cind copiii au sentimente de respingere fata de parinti, condamnindu-i pe acestia pentru ca i-au parasit. Aceasta stare este intilnita in special in situatiile cind nu este mentinuta legatura cu copiii. Exista, de asemenea, si cazuri in care parintii trimit si bani si pachete, dar acest lucru nu reuseste sa suplineasca in intregime lipsa afectiunii. Copiii au complexe de inferioritate atunci cind se intilnesc cu alti copii care au norocul de a-i avea pe parinti linga ei. Aici intervine rolul specialistilor care ii consiliaza pe cei mici. In cazurile cind copiii nu mai sint in grija parintilor trebuie mentinuta psihologic prezenta mamei si a tatalui cu fraze de genul < daca ar fi fost mama....>. O alta situatie este aceea in care copiii sint crescuti de bunici unde apare conflictul intre generatii din cauza diferentelor de mentalitate. Acest lucru poate duce la tulburari de comportament si la tendinta copiilor de a fi nonconformisti", a mai precizat Simona Cimpoae.
Cadrele didactice sustin aceeasi idee, potrivit careia situatiile difera de la caz la caz. "Am in clasa mai multi copii ai caror parinti lucreaza in strainatate. In general, sint pozitivi. Si eu comunic in permanenta cu ei si ii ascult cind vor sa-mi spuna ce se petrece in sufletul lor. Majoritatea stau cu bunicii paternali. Acolo unde situatia materiala e mai buna si parintii ii suna mai des, copiii sint pozitivi. Sint si situatii cind copiii vin cu temele nefacute si aici se vede ca nu au un sprijin acasa, dar in general, m-am inteles cu ei. Pot spune ca se bucura mai mult de o convorbire telefonica decit de pachetele primite", ne-a spus un cadru didactic de la Scoala generala nr. 24


Copiii isi pot vizita parintii in alte tari numai cu documente clare si cu hotariri judecatoresti prezentate de insotitori


Minorii romani care nu au implinit virsta de 14 ani pot iesi din Romania numai daca sint insotiti de ambii parinti, de unul dintre parinti, daca acesta prezinta o declaratie a celuilalt din care rezulta acordul acestuia cu privire la efectuarea calatoriei, dar si perioada de vizita, de unul dintre parinti daca acesta face dovada ca i-a fost incredintat prin hotarire judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila. O alta persoana fizica majora poate insoti copilul numai daca prezinta o declaratie a ambilor parinti sau a parintelui caruia i-a fost incredintat minorul din care sa reiasa acordul acestora in legatura cu efectuarea calatoriei. Singura exceptie de la aceste prevederi, in sensul ca este permisa calatoria fara acordul parintilor, o constituie cazul in care persoana insotitoare argumenteaza necesitatea calatoriei in strainatate prin faptul ca minorul urmeaza sa beneficieze de un tratament medical care nu e posibil pe teritoriul Romaniei sau ca minorul se deplaseaza pentru studii sau concursuri oficiale, cu conditia sa prezinte documente doveditoare in acest sens.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro