Privind poza de mai sus, putem concluziona că Marius Dobrotă, consilier judeţean PSD Brăila, a ajuns la mâna interlopului Mihai Dănuţ Soare. Mai exact la mâna stângă a lui Soare, cu care interlopul, iată, face un selfie alături de consilierul Dobrotă.
Poza de mai sus a fost făcută într-un cadru privat, însă consilierul Dobrotă este cel care a ţinut să îi atribuie caracter public, distribuind-o pe Facebook. Aşadar, Dobrotă a vrut ca lumea întreagă să afle că el se ştie cu interlopul Soare, că au o relaţie măcar de amiciţie dacă nu chiar de prietenie, din moment ce interlopul zâmbeşte satisfăcut în poza cu pricina. Satisfăcut pentru că, vorba aia, stă în poză alături de un ales local, din partidul care stăpâneşte Brăila din 1990 încoace.
Dincolo de explicaţiile date de consilierul Dobrotă pe marginea acestei poze, explicaţii care mai mult îl îngroapă mediatic, consilierul judeţean nu înţelege un lucru: acţiunile şi gesturile pe care le face un politician în public îl definesc în ochii contribuabililor din banii cărora îşi încasează salariul.
Or, când eşti ales local nu poţi să te afişezi în public cu personaje dubioase. Interlopul Soare a omorât un om şi nu a făcut nicio zi de puşcărie pentru că, ce să vezi?, era în legitimă apărare. Interlopul Soare a dat şpagă poliţiştilor pentru a scăpa de amenzi, căci în lumea lui Soare totul se poate cumpăra. De fapt, acesta este principiul după care se ghidează Soare: banii te pot scoate din orice necaz şi pot cumpăra totul, inclusiv influenţa unor politicieni mai mari sau mai mici.
Prin asocierea cu Soare, consilierul Dobrotă a achiesat la aceste “principii” specifice interlopilor. Mai mult, în explicaţiile sale publice, consilierul Dobrotă a precizat că nu vede unde e problema că el a apărut într-o poză cu cetăţeanul Mihai Dănuţ Soare.
Păi, problema ar fi mesajul public pe care îl transmite consilierul Dobrotă prin asocierea sa cu interlopul Soare. Dobrotă este membru în ATOP Brăila (un organism care se ocupă cu ordinea publică), dar stă umăr la umăr cu un individ care se ocupă cu dezordinea publică.
Şi mai este problema anturajului pentru că nu degeaba se spune: zi-mi cu cine umbli, ca să îţi spun cine eşti. Când te tragi în poză cu interlopii şi apoi te dai mare pe Facebook că uite ce “cunoştinţe” ai tu şi cât de bazat eşti, înseamnă că, de fapt, eşti consilierul interlopilor, nu al brăilenilor care muncesc cinstit şi respectă legile în oraşul ăsta. (Nicu GHEARĂ)