Consilierul județean PNL Alexandru Bucălău, critici dure la adresa CID | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Consilierul județean PNL Alexandru Bucălău, critici dure la adresa CID

* consilierii județeni au aprobat cotizația anuală pe care CJ Brăila o plătește către Centrul de Informare și Documentare pentru Integrare Europeană și Dezvoltare Durabilă (CIDIEDD) * este vorba despre 400.000 lei * liberalul Alexandru Bucălău a solicitat lămuriri în privința alocării acestei sume către CID, în condițiile în care, din punctul său de vedere, Centrul ”cam stă degeaba” * președintele CJ Brăila, Francisk Iulian Chiriac, a explicat că primarii din județ vor avea nevoie de ajutor la scrierea proiectelor pentru atragerea de fonduri europene pe noul exercițiu financiar

 

Membrii Consiliului Județean Brăila au aprobat cotizația anuală către Centrul de Informare și Documentare pentru Integrare Europeană și Dezvoltare Durabilă (CIDIEDD), însă subiectul a stârnit și critici din partea unora dintre aceștia. Este vorba despre 400.000 lei, bani care vor merge din partea CJ Brăila pentru sprijinirea activității CID în 2022. Consilierul Județean PNL Alexandru Bucălău a cerut lămuriri privind motivele pentru care se alocă această sumă, dat fiind faptul că din cunoștințele sale, unii primari apelează la specialiști externi pentru a-și scrie proiectele pe fonduri europene și nu la acest Centru.

”Domnule președinte, atât timp cât și Consiliul Județean cât și Primăria Municipiului Brăila au în aparatul de specialitate oameni care se ocupă de atragerea fondurilor europene, precum și faptul că primăriile din județ colaborează cu experți pentru a atrage fonduri europene, care este rolul acestui Centru la ora actuală? Cutuma primăriilor din județ în ultimii ani este aceea de a angaja din mediul privat consultanți care să atragă fonduri europene pentru comunitățile dânșilor. Și atunci nu înțeleg rostul. Pentru ce dăm noi acești bani pentru un Centru de Dezvoltare?”, a întrebat Bucălău în timpul ședinței ordinare a CJ Brăila din 31 mai.

Președintele instituției, social-democratul Francisk Iulian Chiriac, a afirmat că sunt cazuri speciale atunci când unii primari aleg serviciile unor firme pentru scrierea proiectelor europene și că majoritatea solicită ajutorul gratuit al celor de la CID. Ba mai mult, șeful CJ a dorit să puncteze că va fi nevoie de sprijinul acestui centru la scrierea proiectelor pentru atragerea de fonduri europene pe noul exercițiu financiar.

 

 

”Este exact ce ați spus dumneavoastră. Să meargă domnii primari să scrie proiectele gratuit. Domnii primari ar trebui să folosească acest Centru mult mai mult decât este necesar în momentul de față. Se deschide un nou exercițiu financiar 2021-2027. Mai sunt colegi primari în sală, unii dintre ei sunt membri ai acestei asociații și scriu proiecte gratuit, pentru comunitate. Sunt anumite proiecte nișate, unde trebuiesc specialiști pentru a face proiectele respective. Dar acest Centru ar trebui folosit mai mult din punctul meu de vedere, pentru a atrage cât mai multe fonduri europene. Exact laitmotivul pe care îl tot spunem în fiecare an, că ne dorim cât mai multe fonduri europene. Asta trebuie să facem”, a explicat Chiriac.

Bucălău a insistat pe ideea că, în ultimii ani, Centrul nu a mai avut cine știe ce activitate, motiv pentru care nu îi vede utilitatea.

”Așa este. Dar activitatea lui s-a dovedit foarte mică spre nulă în ultimii ani”, a acuzat Bucălău, fiind însă contrazis de șeful CJ, care a punctat că CID a avut destule proiecte pentru dezvoltarea județului, manifestându-și convingerea că acest scenariu se va mai repeta și pe viitor.

Potrivit referatului de aprobare al proiectului, CJ Brăila este membru al Asociației din 2004, când printr-o hotărâre a instituției, a fost aprobată asocierea Consiliului Local Municipal Brăila cu consiliile locale ale orașelor Făurei, Ianca și Însurăței și cu cele ale comunelor Bărăganul, Berteștii de Jos, Chiscani, Frecăței, Galbenu, Gemenele, Gropeni, Mărașu, Movila Miresii, Rîmnicelu, Racovița, Roșiori, Scorțaru Nou, Siliștea, Surdila Găiseanca, Surdila Greci, Șuțești, Tichilești, Traian, Tudor Vladimirescu, Tufești, Ulmu, Unirea, Vădeni, în vederea constituirii CIDIEDD Brăila.

Tot acolo se specifică faptul că Adunarea Generală a Acționarilor CID, printr-o hotărâre din aprilie 2022, a aprobat menținerea cuantumului cotizației la nivelul anului 2021: 400.000 lei.

La acest proiect consilierii județeni ai PNL au votat cu abținere.

 

Ce scrie în «fișa postului» a celor de la CID

Tot în referatul de aprobare al proiectului se precizează că Asociația este persoană juridică de drept privat, fără scop patrimonial, independentă, neguvernamentală, apolitică, care promovează interesele comunităților locale din Județul Brăila, în contextul stabilirii relațiilor de cooperare cu organizații și instituții, persoane fizice din țară și străinătate în domeniul administrativ, social, economic, educație, învățământ, cultură, dezvoltare regională, protecția mediului, precum și promovarea practicilor și conceptelor europene pentru dezvoltare durabilă. Principalele obiective ale Asociației sunt: promovarea dezvoltării rurale durabile; promovarea cooperării internaționale; promovarea și sprijinirea celor trei dimensiuni de bază ale dezvoltării durabile: dezvoltarea economică, dezvoltarea socială și protecția mediului; promovarea cercetării fundamentale și aplicative în demenii relevante pentru dezvoltarea durabilă; îmbunătățirea calității vieții; promovarea egalității între sexe; educație civică și apărarea drepturilor omului; identificarea și accesarea finanțărilor naționale și internaționale; dezvoltarea de proiecte în cadrul programelor europene de finanțare; management de proiect; acordarea de consultanță de specialitate în realizarea proiectelor de finanțare; informare și documentare europeană; consultanță și asistență pentru inițierea și dezvoltarea afacerilor; organizarea de cursuri, seminarii, conferințe, simpozioane, manifestări tehnico-științifice.

Asociația CIDIEDD Brăila furnizează autorităților publice locale și companiilor private o gamă complexă de servicii. În cadrul referatului de aprobare al proiectului sunt amintite: elaborarea studiilor, planurilor și strategiilor de dezvoltare a comunităților locale, regionale; elaborarea cererilor de finanțare în vederea accesării fondurilor de la Comunitatea Europeană sau din partea Guvernului României; acordarea de consultanță și asistență tehnică tuturor entităților locale și regionale în vederea accesării și implementării de programe cu finanțare nerambursabilă/rambursabilă; management de proiect; informare privind toate domeniile de activitate ale Uniunii Europene; formare profesională a adulților; realizarea Buletinului Informativ lunar pentru administrațiile publice locale și IMM-uri; organizarea de cursuri, seminarii, conferințe, schimburi de experiență și nu numai, în domeniul administrației publice locale prin abordarea problemelor legate de dezvoltarea locală și regională în cadrul politicii comunitare.

Începând cu 2008, Asociația CID este gazda Centrului de Informare Europe Direct Brăila și a Secretariatului Tehnic Permanent al Pactului Regional pentru Incluziune Socială și Ocupare Regiunea Sud-Est. Aceasta este acreditată de Consiliul Național de Formare Profesională a Adulților pentru următoarele ocupații: manager de proiect, formator de formator.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro