Mergi la conţinutul principal

Consilierul județean PMP Viorel Botea vrea premii în școli și pentru concursuri de tipul Erasmus

* fost inspector școlar general, Viorel Botea, președintele PMP Brăila, a solicitat ca pe viitor CJ Brăila să modifice regulamentul de acordare de granturi pentru elevii și profesorii cu rezultate deosebite, astfel încât să fie luate în calcul și alte concursuri internaționale, de exemplu Erasmus * președintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, a explicat că totul trebuie rezolvat de la nivelul Inspectoratului Școlar Județean, care ar trebui să solicite la ministerul de resort transferul metodologiei către administrația publică locală * consilierul județean PNL Ana-Maria Necoară l-a criticat pe Botea că nu a făcut acest lucru pe vremea când era șef la Inspectorat

 

Președintele PMP Brăila, Viorel Botea, a făcut, recent, o propunere în plenul Consiliului Județean privind premierea mai multor categorii de elevi și profesori cu rezultate deosebite. În cadrul ședinței ordinare din 26 noiembrie, așa cum am anunțat într-o altă ediție a cotidianului ”Obiectiv – Vocea Brăilei”, consilierii județeni au aprobat un proiect privind acordarea de granturi unităților de învățământ preuniversitar de stat de pe raza Municipiului Brăila pentru premierea elevilor și cadrelor didactice cu rezultate deosebite la concursurile naționale și internaționale precum și în domeniul performanțelor școlare, media 10 la examenul de Evaluare Națională, Bacalaureat, în anul școlar 2020-2021. Ei bine, la acest punct, fiind direct implicat, Botea nu a participat la vot, însă a profitat de moment încă de când acest punct a fost suplimentar introdus pe ordinea de zi, pentru a veni cu o propunere. Acesta a solicitat ca pe viitor să fie modificat regulamentul de premiere, astfel încât să fie luate în calcul și concursuri internaționale importante care în prezent nu se regăsesc pe lista de premiere.

”Având în vedere faptul că în Județul Brăila - acum nu se poate, dar fac o propunere -, sunt școli unde se derulează proiecte internaționale foarte importante și cu impact pentru comunitate – dau un exemplu: la Victoria, unde se derulează un proiect Erasmus împreună cu mai multe țări, în valoare de 172.000 euro, ceea ce mi se pare o chestie foarte bună. Deci dau un exemplu și cred că domnul consilier Dorobanțu poate să confirme acest lucru. Aș propune pentru etapa viitoare, sau altă dată, ca toate aceste proiecte europene care oricum sunt «contabilizate» la nivelul Inspectoratului Școlar Județean Brăila... Deci, la nivelul județului să fie și școlile respective, într-un fel sau altul, stimulate, având în vedere activitățile novatoare și deosebite pe care le fac la nivelul acestor proiecte. Și având în vedere că extrem de mulți consilieri, colegi de-ai noștri, știu foarte bine ce înseamnă proiecte europene, cred că ar fi o propunere la regulament care, zic eu, ar da un alt suflu și un plus de imagine vizavi de CJ Brăila și școli”, a declarat Botea.

 

Chiriac, de acord cu Botea, dar doar în anumite condiții

Președintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, a oferit un răspuns abia la momentul dezbaterii proiectului legat de premierea elevilor și profesorilor. Acesta a afirmat că toată documentația este în prezent realizată de Inspectoratul Școlar Județean, astfel că această instituție trebuie să solicite mai departe la nivelul Guvernului transferul metodologiei către administrația publică locală. Dacă s-ar întâmpla acest lucru, potrivit lui Chiriac, ar putea fi incluse la premiere, mai multe categorii de elevi și profesori. 

”Toată documentația aferentă acestui proiect este întocmită de Inspectoratul Școlar Județean în baza unor ordine de ministru. Dacă toată metodologia din cadrul ISJ se va schimba și va veni către noi, administrațiile publice locale, către primărie și Consiliul Județean, toată documentația aferentă, nu avem absolut nimic de comentat, nici pe proiectele naționale, nici pe cele internaționale, Erasmus și așa mai departe. Atunci vom încadra și vom pune suma respectivă astfel încât toți cei care sunt pe acea documentație făcută de ISJ să intre și să putem să premiem respectivii copii care au obținut rezultate deosebite la învățământ sau alte discipline școlare. Deci acest lucru se poate îmbunătăți din partea ISJ. Și atunci, noi venim cu respectivele sume pentru a le da copiilor și profesorilor respectivi”, a declarat Chiriac.

Consilierul județean PNL Ana-Maria Necoară a dorit să intervină pentru a-i atrage atenția lui Botea că nu a realizat acest lucru în momentul când s-a aflat la conducerea ISJ Brăila. A urmat un dialog interesant între cei doi consilieri:

”Mă scuzați că intervin. Aceste proiecte Erasmus sunt doar de două luni de zile încoace?”, a afirmat Necoară.

”Dacă îmi permiteți să vă răspund: aceste proiecte Erasmus de obicei se derulează undeva în zona 24-36 luni”, a ținut Botea să îi explice.

”Am înțeles. Și dumneavoastră cât ați fost la inspectorat, de ce nu ați schimbat metodologia ca aceste proiecte să intre în această situație de a fi premiate?”, a replicat consilierul PNL.

”Nu-i nimic, vă promit că în următorul mandat o să fac acest lucru. Cât mai curând”, a mai adăugat Botea.

Discuția a fost totuși întreruptă de președintele CJ, care a dorit să atragă atenția că lucrurile sunt perfectibile și că pot fi schimbate pe parcurs. De cealaltă parte, PNL-istul Marian Căpățînă s-a arătat sceptic că metodologia se va schimba prea curând.

”Domnule președinte, nu se va schimba nimic în metodologia de premiere. Celor care sunt mai vechi în administrația publică, aș dori să le reamintesc faptul că Brăila este primul județ din țară care a aplicat așa ceva. Apoi, după modelul nostru a plecat exemplul pentru toată țara. Deci noi suntem primii din țară care am pornit la drumul ăsta și considerăm în continuare că am făcut un gest deosebit”, a dorit Căpățînă să atragă atenția.

În cele din urmă proiectul privind granturile a fost aprobat cu 27 voturi ”pentru”. Viorel Botea nu a participat la vot.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro