• mai multe fotografii cu consilierul judeţean Marius Dobrotă alături de fostul “locotenent” al lui Vincler, Marian Dănuţ Soare, au circulat pe reţelele de socializare, însoţite de critici la adresa apropierii dintre “PSD şi interlopi” • Dobrotă a precizat că fotografiile au fost făcute de 1 Decembrie, cu ocazia sărbătoririi zilei de naştere a unor nepoate gemene, eveniment la care a participat şi Dănuţ Soare • în ciuda criticilor brăilenilor de pe Facebook, Dobrotă a afirmat că nu consideră că a făcut ceva greşit atunci când s-a fotografiat cu Soare, “o cunoştinţă” de-a sa mai veche • mai mult, consilierul judeţean susţine că nu are ce să îşi reproşeze din punct de vedere politic, social sau moral
Gest sfidător pe Facebook al unui PSD-ist, taxat de brăileni. Consilierul judeţean Marius Dobrotă s-a pozat pe 1 Decembrie cu un cunoscut al lumii interlope din Brăila, Marian Dănuţ Soare, iar apoi a urcat fotografiile pe reţelele de socializare, nestingherit. “Mutarea” nu a fost deloc privită cu ochi buni de către unii brăileni, care au distribuit fotografiile lui Dobrotă pe mai multe grupuri locale ale Facebook şi chiar au făcut sesizări pe adresa cotidianului “Obiectiv - Vocea Brăilei”, vorbind despre legături clare între “PSD şi interlopi”.
Contactat în legătură cu acest episod, Dobrotă a precizat că nu are nimic să îşi reproşeze, sau ceva de ascuns, cu atât mai mult cu cât chiar el a fost cel care a urcat şi distribuit acele fotografii. Potrivit consilierului, pozele au fost făcute pe 1 Decembrie, cu ocazia sărbătoririi zilei de naştere a două nepoate gemene de-ale sale, în cadrul unui eveniment în familie. PSD-istul chiar a dorit să puncteze că nu înţelege de ce ar deranja pe cineva faptul că s-a fotografiat cu o “cunoştinţă”, aşa cum a făcut şi cu alţii, de nenumărate ori, în campania electorală. Dobrotă a evitat să folosească termenul “interlop” deşi Soare este cunoscut la Brăila ca fost “locotenent” al lui Vincler, lider al interlopilor din Obor şi Lacu Dulce.
Interesant de precizat este că în mai 2017 Marius Dobrotă a fost ales membru în ATOP (Autoritatea Teritorială de Ordine Publică Brăila), în locul Carmeliei Dragomir Bălănică, ca urmare a demisiei acesteia din CJ după ce a fost promovată vicepreşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate. După cum se ştie, ATOP s-a înfiinţat prin Legea 218/2002 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române la nivelul fiecărui judeţ. Este un organism cu rol consultativ al cărui activitate se desfăşoară în interesul comunităţii.
Cum a ajuns Dobrotă să se pozeze cu Soare
După cum le-a povestit redactorilor “Obiectiv - Vocea Brăilei”, consilierul judeţean PSD Marius Dobrotă îl cunoaşte pe Marian Dănuţ Soare de la mai multe aniversări şi evenimente la care au participat în trecut. Chiar şi aşa, Dobrotă a precizat că nu ar spune chiar că Soare îi este prieten, ci mai mult o cunoştinţă. De altfel, întâmplarea a făcut ca la aniversarea nepoatelor sale gemene, pe 1 Decembrie, să îl întâlnească din nou pe Dănuţ Soare şi să facă împreună o fotografie pe care ulterior a postat-o pe Facebook cu mesajul: “La mulţi ani, România!”
“Dar să ştiţi că nu este doar o poză, este un album întreg de la aniversarea nepoatelor mele. Eu sunt abonat la pagina dumneavoastră (n.r - Obiectiv - Vocea Brăilei) şi sigur le puteţi vedea dacă doriţi. Sunt albume de la aniversarea nepoatelor mele gemene. Nu este nimic de ascuns, nu este o poză luată de nu ştiu unde. Este o poză de pe pagina mea personală de Facebook. Sunt mai multe. Ne cunoaştem de la aniversarea aceasta şi de la alte aniversări. Că Petcu (n.r. - Vasile Petcu zis Tică Valutistu') este unchiul soţiei mele, eu nu am nicio problemă în asta şi nu avem de ce să ne ferim, să nu ne salutăm sau să nu facem poze. Nepoţelele sunt născute pe 1 decembrie. Şi anul trecut am fost, şi anul ăsta. Şi de câte ori mă va invita unchiul meu să mă duc la ziua nepoatelor, o voi face. E vorba de familie. Nu o să resping invitaţia niciodată doar fiindcă acolo vin şi alte persoane pe care dumneavoastră sau altcineva le cataloghează într-un mod nedrept sau drept - e opinia lor -, ca fiind ceea ce aţi spus (n.r. - interlopi). Ce are Dobrotă de ascuns în relaţia cu oricine?! Absolut nimic! Deci nu este absolut nimic de ascuns şi nici nu îmi fac o problemă din asta, din a face poze cu oameni. Care este problema? Credeţi cumva domnul Dobrotă sau oricare trebuie să ştie ce probleme are fiecare pe stradă, sau când face o poză la o aniversare? Fiecare răspunde de faptele sale, fiecare dintre noi avem calităţi şi viaţă socială. Nu văd unde ar fi problema atât timp cât am făcut eu pozele şi publice şi nu este nimic de ascuns”, a declarat Dobrotă.
Întrebat dacă nu se teme că i se vor face reproşuri de la nivelul conducerii PSD Brăila pentru gestul său şi asocierea imaginii cu un cunoscut al lumii interlope, consilierul judeţean a precizat că nimeni nu are de ce să îi reproşeze ceva pentru o poză între atâtea altele.
“Eu am poze din campanie, din tot judeţul. Acele poze au fost publice, da? Şi am făcut poze cu diferite persoane, de toate genurile, de toate categoriile. Unde ar fi problema? Sau de ce m-aş ascunde? Ce pot să comenteze oamenii? Sunt fotografii de la aniversarea a două fetiţe gemene. Şi acolo nu am fotografii numai cu domnul la care vă referiţi dumneavoastră. Am mai multe. Sunt toţi acolo în poze. Care e problema? De ce ar trebui să interpretăm altfel decât că ar fi o simplă poză? Nu avem relaţii contractuale, nu avem relaţii de niciun alt gen. Nu mă interesează statutul social, nu mă interesează ce probleme are. Adică aşa cum fac poze în campanie electorală cu oameni care probabil au probleme mai mari, mai mici sau chiar deloc, vă întreb omeneşte unde ar putea fi problema?! Nu mă deranjează că a izbucnit chestia asta în spaţiul public. Fiecare dintre noi are dreptul să se fotografieze cu oricine. Nu era o chestie de campanie electorală, nu era o chestie politică. Era o aniversare. Eu sunt foarte conştient de ceea ce fac. Sunt foarte responsabil de ceea ce fac, iar ca să vă dau un alt exemplu să înţelegeţi mai bine, nu mă afectează absolut nimic din ceea ce veţi scrie pentru că înainte de toate mă cunosc pe mine cum sunt. Iar din toată activitatea mea nu am ce să îmi reproşez nici din punct de vedere politic, nici social şi nici moral. Eu nu citesc şi nu voi citi pentru că nu mă interesează ce se spune pe Facebook. Eu mă cunosc pe mine şi ştiu foarte bine ce fac. Sunt responsabil de orice acţiune de-a mea. Inclusiv de fotografiile pe care le-am făcut. Am făcut o poză cu «La mulţi ani, România!» Ei bine, România nu este doar a unora”, a conchis Dobrotă.
Scandalul din CLM pentru un teren dorit de familia Soare
Reamintim că numele lui Marian Dănuţ Soare nu este prima dată când se leagă într-un fel sau altul de administraţia publică locală. În luna august 2017 a izbucnit un scandal monstru în CLM Brăila, după ce s-a aflat că Primăria a intrat “în cursă” pentru a achiziţiona un teren de peste 1.300 mp în spatele Muzeului Brăilei “Carol I”, cu familia Soare. Problema a apărut pentru că Primăria a renunţat iniţial la dreptul de preempţiune asupra terenului respectiv, astfel că proprietarul a semnat un antecontract cu familia Soare. Ulterior, municipalitatea s-a răzgândit şi a hotărât că vrea acel teren. Aspectul a fost sesizat la vremea respectivă de liberali, cu menţiunea că ei nu au nimic împotriva cumpărării, însă cer ca totul să se facă în baza procedurilor legale. S-a vorbit atunci despre pericolul ridicării unei clădiri moderne în centrul vechi iar PNL-iştii au fost acuzaţi că îl sprijină pe Soare. În cele din urmă, într-o altă şedinţă a CLM Brăila din luna septembrie, consilierii municipali (cu excepţia liberalilor) au aprobat achiziţionarea de către Primărie a terenului de 1.326 mp (spaţiul verde situat pe Calea Galaţi nr. 2 în spatele muzeului), iar preţul a fost fixat, în urma negocierilor, la 165.000 euro.
Cine este Soare!? Interlop implicat în scandaluri
Numele lui Marian Dănuţ Soare nu este unul necunoscut la nivel de Brăila, mai ales că acesta a devenit “vedetă” în ultimii ani, asta după ce a fost implicat în anumite altercaţii. Soare este cunoscut ca lider al grupării interlope din Obor. Cu ani în urmă, acesta a fost acuzat de uciderea unui asistent medical, însă, în final, Parchetul a stabilit că ar fi fost legitimă apărare şi nu l-a mai trimis în judecată. El a mai avut şi o condamnare cu suspendare după ce a dat mită unui poliţist din cadrul IGPR.
Totuşi, numele lui Soare a ieşit în evidenţă chiar la începutul anului 2018. S-a iscat un scandal cu arme albe, în localul “Irish”, situat vizavi de Palatul Justiţiei, în seara de 9 ianuarie, fiind nevoie de intervenţia mascaţilor de la Serviciul de Acţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Brăila. În timp ce Soare se afla în local, un alt bărbat cu care acesta avea nişte conflicte mai vechi şi-a făcut apariţia. Se pare că individul respectiv, Mazochi, un fost angajat al lui Soare, l-ar fi ameninţat pe interlop în mediul online, iar cei doi au încercat apoi să-şi regleze conturile. Ajuns la local, fostul angajat l-ar fi ameninţat din nou pe Soare, iar acesta şi-ar fi pierdut calmul şi l-ar fi lovit cu pumnul în zona feţei. Cel care a sunat la 112 a avut altă variantă, fiind, se pare, cunoscut de-al lui Mazochi. Acesta a sesizat că prietenul său de 18 ani a fost lovit cu pumnul în faţă şi ameninţat de un bărbat de 37 ani. Poliţiştii s-au deplasat imediat la locul indicat, unde au depistat 5 persoane cu vârste între 36 şi 55 ani. În zona mesei acestora, oamenii legii au găsit 7 cuţite aruncate pe jos, pe care le-au ridicat în vederea continuării cercetărilor. Mascaţii au intervenit şi i-au dus la secţie atât pe Soare, cât şi pe fostul său angajat, pentru a-i audia. Ancheta a fost preluată de Serviciul de Investigaţii Criminale. În cauză s-a întocmit dosar penal pentru infracţiunile de ameninţare şi lovire sau alte violenţe şi port de obiecte periculoase. Soare a fost sancţionat contravenţional cu amendă, conform Legii 61/1991 pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice.
Marian Dănuţ Soare a mai avut de-a face cu legea în trecut, ba chiar a încasat o condamnare cu suspendare. În 2014, liderul interlopilor din Obor a primit o pedeapsă de 6 luni de închisoare, cu suspendare condiţionată, după ce a dat mită 100 de lei unui poliţist din cadrul IGPR. Aflat la volanul autoturismului Audi A8, Marian Soare depăşise viteza legală pe autostrada A2, înţelegerea dintre el şi poliţist fiind interceptată în mod întâmplător de oamenii legii. Cristian Grigore, agent de poliţie rutieră la Biroul Autostrăzi din cadrul IGPR, a fost condamnat şi el la 6 luni de închisoare, cu suspendare, pentru că a primit mită 100 de lei de la interlopul brăilean. Potrivit procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila, în urma interceptării convorbirilor telefonice purtate de interlopul brăilean Marian Dănuţ Soare, s-a descoperit că, în ziua de 2 mai 2012, un poliţist care era de serviciu pe autostrada A2, pe nume “Grigore”, l-a avertizat despre faptul că a fost depistat conducând cu viteză, ignorând semnalele poliţiştilor. Grigore (identificat ulterior în persoana agentului Cristian Grigore, de la IGPR) l-a apelat pe Soare şi i-a spus : “Ne-a pus ăştia să te oprim... ţi-a făcut unii semnal de oprire... că dacă mi-a dat numărul, m-am prins io”. Auzind despre ce este vorba, interlopul l-a rugat pe poliţist să “vorbească cu băieţii”, spunându-i că-l va suna la întoarcere, pentru că, în acel moment, se îndrepta către aeroport. Procurorii au stabilit că, în cursul aceleiaşi zile, Marian Dănuţ Soare s-a întâlnit cu Grigore şi i-a dat suma de 100 lei, drept răsplată pentru bunăvoinţa sa.
Frăţia interlopilor cu politicienii este veche
Cel puţin trei lideri politici, doi social-democraţi şi unul liberal, toţi decedaţi, s-au afişat cu interlopi, precum Titel Crăcănatu sau fraţii Sgârcitu. Mai exact, interlopii au fost prezenţi pe la nunţi sau pe la zilele de naştere ale politicienilor. Nici PDL-ul pe vremea generalului Bădălan nu s-a lăsat mai prejos, la alegeri primind sprijin de la fraţii Buricea. Şi Sergiu Diacomatu a cedat tentaţiei în ultima parte a campaniei electorale împotriva lui Gheorghe Bunea Stancu, împrumutându-se de bani de la interlopi, ceea ce l-a făcut să piardă alegerile. Oricum, între timp s-a dovedit că el însuşi era un infractor.