* este vorba despre o modificare la un proiect din 2018 privind eficientizarea energetică a Grădiniței cu program prelungit nr. 47 - ”Pinochio”, aprobată recent în CLM Brăila * liberalul Cătălin Canciu a solicitat lămuriri suplimentare privind valoarea de aproape 5 miliarde lei vechi - cheltuieli neeligibile în cadrul proiectului* viceprimarul Doinița Ciocan i-a explicat că valoarea totală a proiectului rămâne neschimbată
Consilierii municipali au aprobat, recent, un proiect de hotărâre legate de investițiile avute în plan, pe bani europeni, pentru eficientizarea energetică a Grădiniței cu program prelungit nr. 47 - ”Pinochio”. Este vorba despre câteva modificări la hotărârea care a vizat acest deziderat, ce fusese aprobată inițial în 2018. Astfel, în ședința ordinară a CLM Brăila din luna decembrie 2020, consilierii au aprobat modificarea valorii totale a proiectului în cuantum de 2.294.021,69 lei cu TVA, din care asistența financiară nerambursabilă solicitată - 1.765.232,25 lei cu TVA. De asemenea, s-a mai modificat un articol din hotărârea inițială, iar forma actuală prevede că: ”Se aprobă contribuția proprie în proiect de 528.789,44 lei (inclusiv TVA), reprezentând achitarea tuturor cheltuielilor neeligibile ale proiectului, cât și contribuția de 2% din valoarea eligibilă a proiectului, în cuantum de 36.025,15 lei (inclusiv TVA), reprezentând cofinanțarea proiectului «Eficientizare energetică Grădinița cu program prelungit nr. 47 Pinochio»”.
După cum se precizează în cadrul documentației aflate la mapa consilierilor, acest proiect se realizează prin POR 2014-2020, Axa Prioritară 3 - Sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon, Prioritatea de investiții 3.1 - Sprijinirea eficienței energetice, a gestionării inteligente a energiei și a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, inclusiv în clădirile publice, și în sectorul locuințelor, Operațiunea B - Clădiri Publice. Contractul de finanțare a fost semnat în august 2018. Pe 28 decembrie a acelui an, după încheierea contractului de servicii elaborare proiect tehnic și a celui de servicii de verificare a documentației tehnico-economice (faza a II), a fost actualizat bugetul proiectului, fără vreo modificare a valorii totale inițiale. În septembrie 2019 a fost întocmit un act adițional la contractul de finanțare, pentru corelarea perioadei de implementare a proiectului cu situația reală din teren. Mai exact, prelungirea cu 14 luni, până la 30 ianuarie 2022. Pe 30 septembrie 2020 s-a semnat contractul de execuție a lucrărilor cu SC Larapeu Construct SRL, câștigătorul licitației, ”a cărui ofertă financiară a condus la diferențe față de bugetul proiectului”, după cum se specifică în documentație. Aceeași sursă precizează că tocmai din acest motiv este necesară completarea valorii neeligibile, aferentă cheltuielilor conexe în bugetul proiectului și întocmirea unui nou act adițional la contractul de finanțare original.
Tot din raport aflăm următoarele: ”Cheltuielile eligibile conform ofertei sunt de 1.327.392,09 lei, deci cheltuieli conexe eligibile sunt 1.327.392,09 lei. 15% egal 199.108,81 lei. În consecință, diferența față de bugetul aprobat în ofertă este 676.473,10 lei - 199.108,81 lei (cheltuieli eleigibile) egal 477.364,29 lei (cheltuieli neeligibile)”.
Întrebări dinspre tabăra PNL
Ei bine, consilierii PNL Brăila au cerut lămuriri suplimentare privind cheltuielile neeligibile, având în vedere valoarea destul de mare a acestora. Cel care a ridicat problema a fost Cătălin Canciu, liderul organizației municipale a liberalilor brăileni.
”Este lăudabil faptul că Primăria Municipiului Brăila accesează fonduri europene. Nedumerirea noastră este legată de mărimea acestor cheltuieli neeligibile. Aproape 5 miliarde lei vechi. Sau altfel spus, 477.364,29 lei. Ce reprezintă? Mi se pare cam mult pentru plata dispozițiilor legale privitoare la Ordonanța 114. Ce alte cheltuieli neeligibile au fost realizate în cuantumul acestei sume?”, a declarat Canciu.
Explicațiile au venit de la viceprimarul Doinița Ciocan, care a afirmat că valoarea totală a proiectului nu se schimbă față de ceea ce fusese adoptat inițial, doar că modificările legate de cheltuielile neeligibile au survenit ca urmare a propunerilor făcute de firma care a câștigat licitația, lucru asupra căruia municipalitatea nu are niciun control.
”După cum observați, nu există nicio majorare a valorii acestui proiect. Nu e vorba decât de structura cheltuielilor, pe care noi nu o putem influența, atât timp cât ea rezultă din procedura de licitație. Deci sumele pe care noi le-am aprobat inițial, acum aproape 2 ani de zile, sunt identice. Deci valoarea totală a proiectului. În rest, cel care licitează este cel care vine cu oferta. Structura acestor cheltuieli nu o putem influența în niciun fel. În schimb, la momentul în care reevaluăm, după semnarea contractului, avem obligația de a veni în fața Consiliului Local Municipal și a supune spre aprobare valoarea cheltuielilor neeligibile”, a explicat Ciocan.
Ulterior, proiectul a fost aprobat cu 21 voturi ”pentru” și 6 abțineri din partea grupului de consilieri PNL, mai puțin cel al lui Sorin Gălbinaș care a votat alături de majoritate.