Mergi la conţinutul principal

Consilierii PNL avertizează că este ilegal să fie ținuți departe de AGA și CA

* acest mesaj a fost transmis în cadrul ședinței ordinare a CLM Brăila din luna februarie de către consilierul PNL Laurențiu Coman * liberalul a atras atenția plenului că în Codul Administrativ există o prevedere care precizează că toți aleșii locali trebuie să facă parte din Adunările Generale ale Acționarilor (AGA) în cadrul societăților subordonate municipalității * intervenția consilierului a fost ignorată total în timpul ședinței

 

Membrii PNL din Consiliul Local Municipal Brăila iau atitudine față de faptul că majoritatea PSD i-a lăsat pe dinafară total din tot ceea ce înseamnă Adunări Generale ale Acționarilor sau Consilii de Administrație. În cadrul celei mai recente ședințe ordinare a CLM Brăila, din 25 februarie, consilierul PNL Laurențiu Coman a ridicat această problemă, la rubrica ”Alte probleme”. Chiar dacă a început cu stângul, pentru că a vorbit câteva minute fără să fie auzit de restul plenului (consilierii sunt conectați pe platforma video prin intermediul unei aplicații), în cele din urmă, liberalul și-a transmis mesajul. Chiar și așa, cele semnalate de Coman nu au primit vreun răspuns din partea primarului sau a vreunui consilier din tabăra majoritară. PNL-istul a dat citire unui articol din Codul Administrativ care precizează că toți aleșii locali trebuie să reprezinte cetățenii în cadrul Adunărilor Generale ale Acționarilor ale societăților subordonate municipalității, dar și din Consiliile de Administrație ale instituțiilor, nu doar o parte.

”Vreau să aduc în discuție un subiect sensibil, dar foarte important pentru buna desfășurare, în deplină legalitate, a activității Consiliului Local Municipal Brăila, conform Codului Administrativ și a prevederilor acestuia. Codul Administrativ al României stabilește la Articolul 131 că numirea consilierilor locali în Adunările Generale ala Acționarilor din societățile comerciale subordonate Primăriei se face ținând cont, citez: «de respectarea regimului incompatibilităților aplicabil și atenție, a configurației politice de la ultimele alegeri locale». Cu alte cuvinte, reprezentanți ai tuturor partidelor politice din Consiliul Local trebuie să facă parte din aceste structuri. Litera și spiritul Codului Administrativ stabilesc limpede și fără echivoc că toți aleșii cetățenilor, conform rezultatelor de la alegeri, trebuie să facă parte din AGA a acestor companii. Așa mi se pare corect și așa sunt reprezentate normal și civilizat interesele cetățenilor. Eu vă propun să respectăm ad literam prevederile Articolului 131 din Codul Administrativ. Să luați act de ceea ce v-am spus eu acum și să revenim asupra hotărârilor din 29 octombrie și din 12 noiembrie, prin care se stabilesc desemnarea reprezentanților de drept în aceste Consilii de Administrație. Eu vă mulțumesc. Aceasta este propunerea mea”, a declarat Coman, după ce și-a rezolvat problema tehnicăa aplicației video. Avertismentul consilierului a fost, însă, ignorat total.

Iată ce spune exact Articolul 131 din Codul Administrativ, privind mandatarea consilierilor locali pentru reprezentarea intereselor unității administrativ-teritoriale: ”Consilierii locali împuterniciți să reprezinte interesele unității administrativ-teritoriale în societăți, regii autonome de interes local și alte organisme de cooperare sau parteneriat sunt desemnați, prin hotărâre a consiliului local, în condițiile legii, cu respectarea regimului incompatibilităților aplicabil și a configurației politice de la ultimele alegeri locale”.

Reamintim că, în lunile ce au urmat alegerilor locale de anul trecut, consilierii PSD din CJ și CLM Brăila au fost extrem de ”zgârciți” cu aprobarea propunerilor venite din partea PNL pentru desemnarea de reprezentanți în Consiliile de Administrație și în Adunările Genereale ale Acționarilor la societățile subordonate. Astfel că, în majoritatea acestor entități, au fost votați să facă parte doar social-democrați, unii dintre ei primind chiar două sau mai multe poziții, în timp ce liberalii au rămas total pe dinafară. Această practică nu s-a regăsit în fostul mandat.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro