Mergi la conţinutul principal

Consilierii noi din CLM Brăila. Cine va vota în miniparlamentul local

• în urma scrutinului din 27 septembrie, brăilenii au ales cine anume va conduce administraţia publică locală pentru următorii patru ani • cei 27 de consilieri locali municipali care vor constitui noul CLM, provin de la PSD, cu un scor de 49,95%, PNL cu 18,4% şi PMP cu 6,48% • mai exact, social-democraţii deţin majoritatea cu 18 consilieri, dar şi cei doi viceprimari, liberalii au obţinut 7 mandate, după renumărare, iar popularii vor avea doi consilieri • discutăm în mare parte despre consilieri din actualul mandat, dar sunt şi câteva nume noi • consilierii noi sunt în principal de la PNL, dar şi-au făcut loc şi nişte nume proaspete pe lista PSD

 

Brăilenii au ales, pe 27 septembrie, cine anume va conduce administraţia publică locală în următorii patru ani. Potrivit rezultatelor parţiale publicate pe site-ul roaep.ro (dar care sunt cât se poate de concrete, având în vedere că datele provin din toate cele 140 de secţii de votare din municipiu), la Alegerile Locale din 27 septembrie, pentru componenţa noului CLM Brăila, voturile valabil exprimate au provenit de la 51.125 de brăileni din cei 170.669 înscrişi pe liste. Aşa cum am mai anunţat, discutăm despre o prezenţă de 31,24% în oraşul Brăila. Ei bine, cele mai multe voturi din partea celor care au decis să meargă în secţii, în duminica alegerilor, au ajuns la social-democraţi. Mai exact, PSD Brăila a obţinut 25.540 de voturi (49,95%), în timp ce PNL a luat doar 9.327 de voturi (18,4%), Alianţa USR-PLUS Brăila 3.552 (6.94%), PMP - 3.313 (6,48%), Pro România - 1.765 voturi (3,45%), iar Partidul Brăila Nouă - 1.344 (2,62%). Ca o paranteză, tot atunci, Comunitatea Ruşilor Lipoveni din România a luat 2,41%, obţinând 1.233 voturi, candidatul independent Dan Căpăţînă - 2,13% (1.084 voturi), ALDE - 1,93% (989 voturi), Partidul Verde - 1,55% (795 voturi), PER - 1,44% (741 voturi), PPUSL - 1,07% (548 voturi), PRM - 0,66% (340 voturi), Forţa Identităţii Naţionale - 0,61% (315 voturi) şi PSR - 0,44% (229 voturi) - cel mai slab scor. Revenind la schema finală a CLM Brăila de după Alegerile Locale 2020, trebuie subliniat că singurele partide care au obţinut mandate sunt: PSD, PNL şi PMP. Deşi USR-PLUS a avut un scor mai mare decât PMP, fiind vorba despre o alianţă, pentru a intra în Consiliu, era nevoie să obţină peste 7%, lucru care nu s-a întâmplat. Astfel, PSD a luat 18 mandate, PNL a obţinut 7, iar PMP - 2.

Deşi vor mai exista unele retrageri şi modificări în rândul propunerilor partidelor, deja putem să ne facem o imagine despre viitorii 27 de consilieri municipali ai Brăilei, pentru următorii patru ani, prin consultarea listelor cu care partidele s-au înscris în alegeri.

 

Cei 18 consilieri municipali ai PSD Brăila

Astfel, la PSD tabloul arată în felul următor: cel care deschide lista social-democraţilor la CLM, este chiar primarul Marian Dragomir, care din moment ce a câştigat încă un mandat la Primărie, se va retrage şi în locul său va urca următorul. Cu alte cuvinte, în noul Consiliu, vârful de lance al taberei social-democrate îl reprezintă foştii viceprimari, Doiniţa Ciocan (economist) şi Alexandru Jantea (jurist), despre care Dragomir a anunţat deja că are de gând să îi păstreze pe funcţiile amintite. Pe locul patru, se află preşedintele municipalei PSD Brăila, Sorin Boşneag (directorul Unita Turism Holding SA, de profesie economist). Acesta este urmat de Loredana - Virgina Badiu (de profesie economist, contabil), care face parte şi din actualul mandat, apoi de avocatul George - Marius Caranica (preşedintele HC Dunărea Brăila), de Răzvan Popescu (directorul executiv al Centrului de Informare şi Documentare pentru Integrare Europeană şi Dezvoltare Durabilă, de profesie economist) şi de medicul diabetolog Cristiana Voineag. De altfel, toţi cei de mai sus fac parte din actualul CLM Brăila. O prezenţă nouă pe lista PSD este Daniel Tudose (inginer mecanic), care ocupă locul nouă pe listă, urmat de Adrian Mihai Goanţă (Conf. univ. ec. dr. ing. Universitatea “Dunărea de Jos” Galaţi) care a activat în CLM din 2016 până în prezent. Situaţie în care se află şi PSD-istul Florin Dumitru (inginer, director), Valentin Pătârlăgeanu (asistent medical generalist), dar şi Cornelia Neacşu (psiholog, director al unui salon de înfrumuseţare). Un alt nume nou pe lista social-democraţilor este Vasile Cupcic (strungar, administrator), urmat de Petru Gojan (inginer protecţia mediului, şef birou), care de asemenea este consilier din 2016 până în prezent. Pe locul 16, PSD-iştii au venit tot cu un nume nou: Andrei Dan Vărzaru  (medic), urmat de profesorul Marian Neta, actual consilier. Pe 18 se află Silvia Bobi (soră la Crucea Roşie şi curier), iar pe 19 - Cătălin Ştefan Aramă (economist de profesie, care activează în domeniul IT).

 

Lista rămâne subţire la PNL Brăila: tot 7 consilieri municipali

Pe lista cu care PNL Brăila s-a înscris în Alegerile Locale 2020 pentru CLM, pe prima poziţie se află fostul senator, ex-prefectul Brăilei, Cătălin Boboc (jurist de profesie), de altfel, candidatul partidului pentru fotoliul de preşedinte al Consiliului Judeţean. Acesta s-a ferit, recent, să declare dacă va accepta poziţia de consilier municipal sau nu, punctând doar că aşteaptă să vadă concluziile analizei care se va face în tabăra liberalilor după aceste alegeri locale, pentru a stabili cu exactitate care îi vor fi planurile de viitor. Pe locul al doilea, se află fostul inspector şcolar general, Cătălin Canciu (profesor, inspector şcolar general adjunct), care nu a mai activat până acum în CLM. Acesta este urmat de preşedintele organizaţiei municipale a PNL Brăila, Adrian Tabarac (economist, administrator), care este consilier şi în actualul mandat. Un alt nume nou este Laurenţiu Coman (jurist, manager), care a venit în tabăra liberalilor, odată cu deputatul Emilia Meiroşu. Acesta a intrat recent în politică, însă înainte de PNL a fost membru Pro România, pe vremea când Mihai Tudose era coordonatorul filialei brăilene. Pe locul cinci de pe lista liberalilor se afla actualul consilier municipal Sorin - Ion Ioniţă (psiholog), însă organizaţia judeţeană a anunţat că acesta s-a retras de pe listă, încă din timpul campaniei electorale, după ce PNL-istul a fost implicat într-un scandal mediatic. Ioniţă s-a certat cu brăilenii pe reţelele de socializare şi a folosit un limbaj deloc civilizat, ceea ce a condus la sancţiunea amintită. Astfel, pe locul şase de pe lista PNL Brăila îl avem pe Florin Gheorghiţă (inginer şi regional Smart City Developer), urmat pe şapte de actualul consilier județean Ionel Enuţă (economist, şef birou), care va urca automat, având în vedere retragerea lui Ioniţă. Pe poziţia opt se află

Trebuie punctat totuşi că dacă Boboc va decide, la rândul său, să nu îşi depună jurământul, cel mai probabil, brăilenii îl vor avea consilier municipal din partea liberalilor şi pe Sorin Gălbinaş (tehnician veterinar, antreprenor).

Totodată, pe locul 9 al listei PNL se află Viorel - Mihai Pascale (geograf, profesor), preşedintele TNL Brăila, care ar putea intra în CLM Brăila, în funcţie de ce se va întâmpla în final cu scenariul retragerilor amintit mai sus.

Reamintim că şi în mandatul actual, PNL Brăila are tot şapte fotolii de consilieri municipali.

 

Noutate în CLM Brăila: PMP are doi consilieri

Cel de-al treilea partid care a prins locuri de consilieri municipali este PMP Brăila. Popularii brăileni intră cu această ocazie pentru prima oară în Consiliul Local, cu două mandate. Aşa cum am precizat şi cu alte ocazii, lista PMP Brăila a fost deschisă de consilierul municipal actual, Elena-Daniela Rădulescu (economist, manager marketing). Aceasta a venit recent la PMP de la ALDE, însă în timpul campaniei electorale a promovat o serie de proiecte realizabile şi de bun-simţ, iar rezultatul s-a văzut în urma scrutinului din 27 septembrie. Pe poziţia doi a listei PMP Brăila la Municipiu se află consilierul judeţean Ionel Adetu (economist, administrator), candidatul partidului la Primăria Brăila. Acesta ocupă locul al doilea şi pe lista partidului la CJ Brăila, însă potrivit lui Viorel Botea, preşedintele PMP Brăila, Adetu ar dori mandatul de consilier municipal.

Precizăm că locul trei pe lista de la CLM a popularilor brăileni este ocupat chiar de liderul PMP Brăila, Viorel Botea (candidatul partidului la preşedinţia CJ Brăila, profesor şi inspector şcolar general Brăila), care ne-a declarat că va opta pentru fotoliulul de la judeţ. Pe locurile 4 şi 5 se află Coman Sarafolean (profesor, pensionar) şi Virginia - Geanina Broască - Toma (profesor), însă potrivit lui Botea, cei doi vor alege, de asemenea, mandatele de consilieri judeţeni. Liderul PMP a făcut totuşi menţiunea că tabloul final nu a fost bătut în cuie în cadrul organizaţiei.

De altfel, după cum ne-au informat reprezentanţii partidelor politice, urmează o perioadă în care toţi candidaţii vor fi verificaţi pentru a li se valida mandatele, după care, cel mai probabil, spre finele lunii octombrie va avea loc şi şedinţa de constituire a noului CLM Brăila, la o dată ce va fi fixată de Prefectură.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro