• membrii CLM Brăila au aprobat, recent, un proiect de hotărâre care modifică organigrama, statul de funcţii şi regulamentul în baza căruia funcţionează Poliţia Locală Brăila • subiectul a stârnit un şir de comentarii în rândul consilierilor • PND-istul Bogdan Botea a solicitat amânarea proiectului pe motiv că de la începutul mandatului Comisia de ordine publică care trebuia să dezbată regulamentul de funcţionare al Poliţiei Locale, nu s-a întrunit niciodată • mai mult, acesta a acuzat că poliţiştii locali nu îşi fac treaba dând ca exemplu Parcul Monument, în care se permit plimbări cu maşina în spaţii pietonale, dar şi accesul câinilor fără botniţă
Consilierii locali municipali au dezbătut în cadrul celei mai recente şedinţe ordinare un proiect de hotărâre care vizează activitatea Poliţiei Locale. Pe scurt, cu această ocazie, consilierii au modificat câteva anexe aprobate în 2011, care se refereau la organigrama, statul de funcţii şi regulamentul de organizare şi funcţionare ale Poliţiei Locale Brăila. Un document de 67 de pagini, care nu a fost însoţit însă de un raport, astfel încât modificările survenite să fie explicate punctual.
Chiar şi aşa, din statul de funcţii prezentat într-una dintre anexele proiectului de hotărâre, aflăm că Poliţia Locală Brăila are în prezent 205 posturi în total, din care 18 vacante, astfel că municipiul beneficiază de serviiciile a 187 de poliţişti locali, cu tot cu directorul instituţiei. Trebuie punctat că Poliţia Locală Brăila are 12 funcţii publice de conducere, iar dintre acestea 7 sunt vacante.
După cum aflăm din statul de funcţii, pe lângă director: sunt 22 de poliţişti locali la Serviciul de Ordine Publică, 2 posturi la Compartimentul Mass Media, 55 de poliţişti la cele 2 Birouri de ordine publică, 19 la Biroul Intervenţie Ordine Publică, 21 la Biroul Circulaţie pe Drumuri Publice, 4 poliţişti locali la Compartimentul Inspecţie în construcţii şi afişaj stradal, tot atâţia la Compartimentul Protecţia Mediului, 6 la Biroul Inspecţie Comercială, 3 la Serviciul dispecerat- monitorizarea video, 5 la Compartimentul Dispecerat, 6 la Compartimentul Monitorizare video şi 34 la Compartimentul Pază Obiective de Interes Local.
Subiectul a stârnit contre la nivelul consilierilor locali, care s-au plâns de prestaţia poliţiştilor locali, dar şi de modul în care au fost aceştia structuraţi pe segmente de activitate.
Botea: «Comisia de ordine publică nu s-a întrunit niciodată de la începutul mandatului»
Cel care a comentat a fost consilierul municipal PND Bogdan Botea, care a precizat că înainte de adoptarea unui asemenea proiect ar fi trebuit să aibă loc o întâlnire a Comisiei de ordine publică unde să se dezbată cât mai pe larg activitatea Poliţiei Locale. Acesta a afirmat că de la începutul mandatului şi până în prezent Comisia nu a fost convocată niciodată şi a solicitat amânarea proiectului de pe ordinea de zi, însă fără prea mare succes.
“Dacă mă uit pe organigrama Poliţiei Locale din proiect văd că toată ordinea publică din Brăila stă în 22 de persoane. La fiecare eveniment care are loc în Brăila, în fiecare locaţie în care sunt adunări de oameni, parcuri, evenimente şi aşa mai departe, mai mult de doi poliţişti locali nu sunt! Adică avem nişte riscuri de ordine publică pe care noi nu le gestionăm în acest oraş. Am văzut anul trecut sau acum doi ani, la celebrul concert de Zilele Brăilei că erau 2 - 3 poliţişti vizibili acolo. În parcuri e aceeaşi situaţie. Sunt în respectivul chioşc doi poliţişti locali care staţionează acolo. Văd aici că sunt 12 posturi de conducere la 205 persoane. Nu vreau să intru în amănunte acum în şedinţă, dar nu este o situaţie normală pentru un oraş de 150.000 locuritori să stai în 20 şi ceva de inşi care nu au timp să intervină la nimic. Eu zic să amânăm puţin proiectul ăsta, să discutăm în Comisia de ordine publică, să facem o strategie. Pentru că au trecut doi ani şi această Comisie nu a fost convocată”, a declarat Botea, nemulţumit.
Primarul Marian Dragomir a precizat că se exagerează în privinţa numărului mic de poliţişti locali prezenţi la evenimentele organizate de municipalitate. Acesta a afirmat că la Zilele Municipiului Brăila au fost foarte mulţi agenţi de poliţie, fără a indica însă un număr exact.
“Eu vă propun să votăm acest proiect de hotărâre pentru că este în interesul nostru al tuturor. Dacă doriţi să discutăm despre numărul de poliţişti locali care asigură ordinea publică să o facem într-un cadru organizat şi să venim cu un nou proiect de hotărâre după aceea. Dar atenţie! Poliţia Locală are un număr de angajaţi raportat la populaţia Municipiului Brăila. Nu vor putea să angajeze mai mult decât prevede legislaţia. În plus, atunci când vom avea mai mulţi la ordinea publică, probabil că vom avea mai puţini la circulaţie sau în altă parte. Trebuie să stabilim de comun acord, să discutăm pe comisii acest lucru, astfel încât să vedem unde suplimentăm şi de unde tăiem”, a declarat Dragomir.
Botea a insistat însă şi pe ideea că există situaţii când poliţiştii locali nu îşi fac treaba cum ar trebui, dând ca exemplu Parcul Monument, unde se permite accesul câinilor fără botniţă, dar şI al maşinilor în zone pietonale.
“Am constatat în parcurile din Brăila, mai ales în Parcul Monument, că există câte doi poliţişti, dar care stau în acel chioşc pur şi simplu. În restul parcului este o expoziţie canină cu câini fără botniţă. Maşinile intră în zona pietonală a parcului. Dacă vreţi fotografii, filmări, vă aduc! Dar v-am trimis de atâtea ori sesizări pe e-mail şi le deschideţi după 15 zile şi îmi răspundeţi după 30 de zile. L-aş ruga pe domnul director să se plimbe prin parc în weekend, incognito ca să nu îl recunoască subalternii. Să vedeţi ce se întâmplă... Asta este situaţia cu ordinea publică în Brăila!”, a mai adăugat Botea.
Directorul Poliţiei Locale ar mai vrea oameni, dar susţine că se descurcă şi cu cei pe care îi are acum
Directorul executiv al Poliţiei Locale, Georgică Tănase, a explicat că nu e vorba doar despre 20 de poliţişti locali la ordine publică şi că în total sunt 102 agenţi repartizaţi pe zone de agrement. Mai mult, că la fiecare eveniment organizat de municipalitate a avut grijă să trimită poliţişti în urma unor calcule de la caz la caz.
“Nu puteţi spune că pe Faleza Dunării, în Grădina Publică sau în Parcul Monument nu aţi văzut poliţişti locali. Ei acoperă, pe lângă zonele de agrement, şi circulaţia rutieră. Îi vedeţi mereu dimineaţa cum fluidizează traficul. Şi mai sunt şi grupe de sectoare care rezolvă petiţiile cetăţenilor. Şi nu sunt puţine. Deci ca efectiv putem vorbi de 100 de poliţişti locali. Iar la evenimente nu sunt doar doi poliţişti domnule consilier Botea. Cu tot respectul! Sunt cel puţin 20, în funcţie de amploarea evenimentului artistic, cultural sau sportiv. Noi suntem într-un sistem integrat şi cu Poliţia Municipiului şi cu Jandarmeria şi împreună asigurăm ordinea publică în Municipiu, conform unui plan de ordine şi siguranţă publică. Deci este exclus să avem numai doi poliţişti locali la evenimente!”, a declarat Tănase.
Directorul Poliţiei Locale a mai precizat că în caz de nevoie, în funcţie de amploarea unui eveniment se pot trimite în teren şi alţi poliţişti locali în afara celor care asigură ordinea publică. Chiar şi aşa, Tănase a recunoscut că situaţia din punct de vedere al infracţionalităţii din oraşul Brăila ar impune suplimentarea numărului de poliţişti per total.
În cele din urmă, proiectul a fost aprobat cu 25 voturi “pentru” şi o abţinere din partea PND-istului Bogdan Botea.