Consilierii municipali au tras mita de coada | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Consilierii municipali au tras mita de coada

Concluziile unei recente monitorizari a activitatii parlamentului local, realizate de catre Institutul de Politici Publice confirma, in mare parte, perceptia negativa a brailenilor asupra acestei institutii: majoritatea consilierilor municipali reprezinta o masa amorfa de manevra a partidelor care i-au cocotat pe fotolii, marionete care raspund la cea mai mica indicatie a "papusarului", si care, in rest, sint dominati si ghidati de cele mai multe ori doar de propriile interese. Expresii mari de genul "interesul public", "grija pentru banul public" sint doar sintagme pe care le folosesc atunci cind sint camere de filmat in apropiere, in discursuri publice sau cel mai des in perioada campaniilor electorale. De altfel si minisondajul realizat in paralel cu acest studiu confirma astfel de realitati, iar evaluarile acordate CLM de catre cei intervievati abia daca ajung la o onorabila nota de trecere.
Exista, totusi, si exceptii: consilieri municipali care in comparatie cu majoritatea colegilor au iesit pozitiv in evidenta atunci cind criteriile de monitorizare au fost prezenta la sedinte, proiectele de hotariri initiate sau comunicarea cu electoratul prin publicarea rapoartelor de activitate. La acest capitol pot fi mentionati doar citiva consilieri, Alexandru Coada, Florin Mija, Victor Neagu, Sorin Bosneag, Doinita Ciocan in timp ce la extrema cealalta conduc detasat Stefan Caprariu, Ion Sterian sau Grigore Potec. De altfel, Ion Sterian candideaza pe lista PNL la sefia Consiliului Judetean. Per ansamblu, un lucru pozitiv trebuie, totusi, semnalat: numarul mic de absente de la sedinte in comparatie cu celelalte orase monitorizate, precum si faptul ca alesii locali nu prea au plecat in delegatii in strainatate pe banul public. In plus, Primaria nu deconteaza cheltuielile cu telefonul mobil al alesilor locali. Ca puncte slabe, se remarca din monitorizarea IPP numarul extrem de mare al consilierilor care nu au avut nici macar un singur proiect sau vreo initiativa legislativa locala, precum si faptul ca doar citiva membri ai parlamentului local s-au ostenit sa-si respecte obligatia (atentie!) legala, de a depune raport anual de activitate, cu alte cuvinte nu s-au deranjat sa dea socoteala celor care i-au ales.

Desi legea obliga, doar 6 consilieri si-au publicat rapoartele anuale de activitate

Studiul intitulat "Consilierul Local fata in fata cu 3 ani de mandat" a vizat perioada iulie 2004 - decembrie 2007 si confirma, dupa cum sustin chiar si realizatorii materialului, una dintre supozitiile vehiculate public tot mai des in ultimii ani: alegatorii nu ii cunosc pe consilierii locali, iar acestia nu desfasoara o activitate in consiliu pe masura asteptarilor comunitatii locale. In unele cazuri, consilierii, pe linga faptul ca nu reusesc sa capete vizibilitate in rindul cetatenilor din orasul lor, nici macar nu isi indeplinesc indatoririle cerute de lege si sint lipsiti de initiative privind stimularea participarii cetatenilor la intregul proces deliberativ. "Institutul pentru Politici Publice (IPP) aduce, prin studiul de fata, argumente in acest sens, decizind sa dea publicitatii aceasta evaluare in etapa premergatoare campaniei electorale pentru alegerile locale din 2008. Consideram ca interesul alegatorilor creste in aceasta perioada si de aceea speram ca aceste informatii sa fie luate mai mult in considerare de catre cetatenii care vor merge curind la urne, decit intr-o perioada obisnuita. Realizind aceasta evaluare putem atrage atentia consilierilor asupra faptului ca nu indeplinesc responsabilitatea de a da socoteala electorilor despre (ne)realizarile lor nici macar in preajma alegerilor locale. Foarte multi incalca legea, nu-si fac raport de activitate dupa cum le cere legea cadru de functionare, Legea 215/2001, Legea administratiei publice locale, cu modificarile ulterioare", se arata in materialul IPP. In continuare, studiul pune accent pe faptul ca foarte putini dintre consilierii municipali braileni au depus rapoartele anuale de activitate, in timp ce restul nu s-au mai obosit pentru asemenea exercitiu de transparenta care, pina la urma, este o obligatie ceruta expres de legislatia ce le guverneaza activitatea. Astfel, parlamentul local ajunge sa fie considerat atit de cei care il compun, cit si de alegatori ca fiind un organism pasiv, lipsit de personalitate, instrument al primarului sau un alt spatiu de lupta intre partide. Date concrete in acest sens arata ca dintre cei 25 de consilieri, trei sferturi nu au publicat astfel de rapoarte, in timp ce doar 6 au respectat legea. Este vorba despre Sorin Bosneag, Alexandru Coada si Florin Mija de la PSD, Ecaterina Cioroiu, Victor Neagu si Mihaela Picu de la PD. Nici un raport de la PNL, PRM, PC sau din partea vreunuia dintre cei doi independenti din CLM!

Mihai Danut, chiulangiul clasei

Un alt criteriu de analiza l-a constituit prezenta la sedintele Consiliului Local Municipal, 65 in total, in perioada monitorizata. Asa cum am explicat mai sus, din listele de prezenta anexate raportului IPP rezulta ca participarea la vot este punctul forte al consilierilor municipali, dar si asa se pot distinge chiulangii, cu mentiunea ca nu apare nici un consilier care sa fi venit la toate sedintele. Astfel, cei mai constiinciosi au fost Doinita Ciocan, Alexandru Coada, Daniel Mitrofan, Emilian Prunau si Adrian Traian, care au doar cite o absenta. La celalalt capat sint chiulangii: Mihai Danut cu 20 de absente, urmat de Stefan Caprariu si Grigore Potec cu cite 15 absente, iar pe locul III apare Vasile Varga cu 14 absente. Pe grupuri politice, cele mai multe absente s-au adunat in contul PNL, 43 la numar, iar mai departe, raportat la cei 5 consilieri membri ai acestui partid rezulta o medie de 8,6 absente/consilier. Pe urmatorul loc, cu o medie de 7,75 absente/consilier apare PRM, unde cei 4 consilieri au adunat 31 de absente, cu mentiunea ca mai mult de jumatate vin de la Mihai Danut, actualul viceprimar si candidat la fotoliul de primar. Pe locul III in topul chiulangiilor s-a clasat grupul PSD, in cazul caruia cei 8 consilieri au acumulat 44 de absente, iar cei 5 consilieri ai PD se claseaza pe ultimul loc, adica ar fi cei mai constiinciosi, cu doar 19 absente. In ceea ce-i priveste pe cei doi independenti, acestia au acumulat 17 absente dintre care 15 ale lui Stefan Caprariu. "Dorim sa precizam
explicit ca echipa IPP nu a fost informata daca absentele unor consilieri sint motivate. Numarul ridicat de prezente la intrunirile forului local sint un prim indicator al seriozitatii si implicarii consilierilor locali in rezolvarea problemelor comunitatii", se precizeaza in raport.

In 3 ani de mandat, doar 3 initiative legislative locale au trecut de plenul CLM

La capitolul initiative legislative locale CLM Braila a luat, din nou, o nota proasta pentru ca in perioada de 3 ani monitorizata au existat doar 3 astfel de proiecte depuse si adoptate, la care semnatari au fost doar 10 consilieri (7 de la PSD, 2 - PRM si unul de la PNL). Cu alte cuvinte, nici unuia dintre ceilalti 15 consilieri municipali nu le-a trecut prin cap ca abordind una dintre problemele stringente ale urbei sa initieze un proiect care sa mai si treaca de plenul CLM. "Numarul de proiecte de hotarire depuse este foarte mic in comparatie cu numarul mare de hotariri adoptate in perioada monitorizata (1.466 - n.r.). De asemenea, nu exista consilieri locali care sa fi depus proiecte de hotarire individuale. (...) Initiativele pentru acest tip de proiecte reprezinta tot un indicator important al implicarii consilierilor locali in problemele comunitatii", puncteaza raportul IPP.
In ceea ce priveste deplasarile in strainatate, in perioada iulie 2004 - decembrie 2007 au fost organizate doar 3 delegatii cumulind 13 zile. Concret au beneficiat de decont din banul public 4 consilieri care au fost in Bulgaria (5 zile), in Turcia (6 zile) si in Franta (2 zile): Stefan Caprariu si Adrian Traian - Bulgaria, Peter Mitu - Turcia si Iuliana Lascu - Franta. In comparatie cu celelalte orase monitorizate in cadrul aceleiasi actiuni a IPP, trebuie precizat ca Braila se numara printre municipiile cu cele mai putine astfel de cheltuieli din bugetul public.
Legat de sondajul realizat odata cu acest raport al IPP, acesta a scos la lumina faptul ca la intrebarea "Sinteti multumit de maniera in care societatea civila este consultata in procesul decizional de la nivelul consiliului local?", nu a existat nici un raspuns afirmativ. Cu alte cuvinte, nici unul dintre repondenti nu este multumit de acest aspect al actului predecizional. Mai mult, unul dintre cei chestionati a precizat ca societatea civila nu este consultata sub nici o forma. De asemenea, Consiliul Local a primit doua note de 2, o nota de 2,5, o nota de 3 si o nota de 3-4, cu mentiunea ca grila aplicata a fost de la 1 la 5 unde 5 este nota maxima. Cu toate acestea, sondajul a reliefat faptul ca sint citiva dintre consilieri care s-au remarcat printr-o colaborare eficienta in ultimul an cu ONG-urile si organele de presa: Sorin Bosneag, Vasile Varga, Mihai Danut, Mihaela Picu si Damian Doru.

Mihai Danut: "In afara de calitatea de consilier municipal mai sint si om de afaceri si prin prisma acestui fapt am fost plecat o perioada, dar asta nu a insemnat ca mi-am neglijat responsabilitatile ce-mi revin. Pina la urma, datele prezentate de IPP sint elemente pur statistice, care nu reusesc sa cuprinda cu acuratete activitatea unui consilier municipal".

Sorin Bosneag: "Am considerat ca daca indeplinesc aceasta sarcina onoranta pentru mine, aceea de a fi consilier municipal, trebuie sa-mi fac datoria pina in cele mai mici detalii si anume sa particip la toate sedintele CLM, precum si la cele ale comisiei din care fac parte, astfel incit sa-mi pot exprima de fiecare data un punct de vedere pertinent si documentat pentru a fi cu adevarat de ajutor comunitatii din care fac parte". De asemenea, sursa citata a precizat ca in actualul mandat a avut 6 initiative legislative din care, pina acum, 3 au primit votul CLM, iar alte 3 sint in discutii premergatoare supunerii la vot in plenul CLM.

Alexandru Coada: "Am inteles ca odata investit cu un mandat de consilier municipal am o mare responsabilitate si am, de asemenea, obligatia de a-mi face datoria asa cum prevede legea: prezenta la vot si la comisie. In al doilea rind am mers pe ideea de a ma documenta la fata locului, astfel incit sa evitam sa votam mecanic, cu atit mai mult cu cit comisia din care fac parte primeste multe solicitari legate de urbanism, care mai departe se reflecta in modul cum arata sau urmeaza sa arate orasul".

Ion Sterian: "Dupa ce m-am mutat cu serviciul la Bucuresti am mai absentat, ce-i drept, dar nu am avut incotro. Pina in decembrie 2006 am fost prezent la toate sedintele. Raport de activitate nu am stiut ca trebuie neaparat sa fac, nu mi-a spus nimeni, pentru ca il faceam, nu era problema. Dar chiar nu am stiut. Si am avut si initiativa in CLM. Am propus sa fie taiati plopii acestia care imbolnavesc atita populatie anual si fac mizerie. Iar eu consider ca de la Bucuresti am ajutat Braila mai mult decit puteam sa o fac de la Braila, asa ca absentele mele sint motivate".

Doinita Ciocan: "Nu am facut decit sa imi indeplinesc atributiile de consilier. Intentia mea a fost sa imi fac cit mai bine treaba. A fost un mandat interesant, cu o munca interesanta. Fiind de profesie economist am facut parte din comisia economica, in care am avut dezbateri interesante cu colegii, strict de natura profesionala. Punctele de vedere ale comisiei noastre au fost mereu echilibrate si bine argumentate. Indiferent daca proiectele de hotarire au fost initiate de primar sau de alti colegi, daca au vizat interesul cetatenilor, eu am votat".

Consilierul independent Lucian Caprariu nu a putut fi contactat in cursul zilei de ieri.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro