• în şedinţa din 1 iulie, aleşii municipali au aprobat un proiect privind tentativa de a prelua acest obiectiv de la Ministerul Sportului, pentru a-l putea reabilita • CLM îşi asumă, însă, un termen de 10 ani pentru a finaliza investiţiile necesare reabilitării stadionului, termen considerat "neserios" atât de organizaţiile civice cât şi de conducerea Clubului Sportiv Municipal
Încă o încercare de a prelua şi reabilita Stadionul de Atletism al Municipiului Brăila. Consilierii municipali au aprobat, marţi, un proiect privind propunerea de emitere a unei hotărâri de Guvern, referitoare la transmiterea Stadionului de Atletism, ce se află în Parcul Monument, din domeniul public al statului şi administrarea Ministerului Tineretului şi Sportului - Clubul Sportiv Municipal (CSM) Brăila, în domeniul public al Municipiului Brăila şi în administrarea Consiliului Local Municipal. Iniţial, în proiect se specifica faptul că Consiliul Local Municipal (CLM) Brăila se obligă să întreţină şi să modernizeze imobilul transmis, prin realizarea unei investiţii cu scopul de a dezvolta activitatea de tineret şi sport, în termen de 10 ani de la preluarea construcţiilor, şi să-l menţină la standardele de calitate privind desfăşurarea activităţilor specifice. În cadrul şedinţei însă, consilierul municipal independent Lucian Căprariu, care s-a autointitulat “un apropiat al proiectului”, a venit cu mai multe amendamente, dar care în urma discuţiilor şi a unei intervenţii a primarului Marian Dragomir au fost sintetizate, transformându-se în doar două amendamente clare, care au fost şi acceptate într-un final. Primul amendament, o combinaţie între propunerea lui Căprariu şi cea a primarului Marian Dragomir a sunat în felul următor: “În termen de şase luni de la preluare, executivul Primăriei Municipiului Brăila demarează procedura de elaborare a documentaţiilor tehnico-economice”. Al doilea amendament: “Obiectivul documentaţiei tehnico-economice, va fi realizarea în termen de maxim 10 ani, a unui stadion la standarde internaţionale IAAF (Asociaţia Internaţională a Federaţiilor de Atletism)”. Practic, s-a stabilit introducerea unui nou articol în proiectul de hotărâre, cu aceste două aliniate. Însă propunerile au fost votate separat şi aprobate (consilierii PND Brăila Bogdan Botea şi Florica Lungu, a PPUSL-istului Dan Păun şi a Danielei Rădulescu de la ALDE s-au abţinut, iar la al doilea PSD-istul Sorin Boşneag a votat “împotrivă”). Ulterior, proiectul amendat a fost aprobat în integralitatea sa, cu o abţinere din partea Floricăi Lungu.
Trebuie precizat că dezbaterile au durat minute în şir la acest proiect. Lucian Căprariu şi alţi consilieri au dorit o asumare clară şi realizarea unui Master Plan privind dezvoltarea stadionului în următorii ani, discutându-se chiar despre redarea acestuia publicului într-o primă fază după preluare, prin punerea la punct a obiectivului cu suma de 700.000 lei. De cealaltă parte, primarul, viceprimarii şi alţi consilieri au explicat că nu se pot aloca sume pentru un imobil care nu aparţine municipalităţii, dar au avertizat şi asupra condiţionării proiectului cu termene, situaţie care dacă nu ar putea fi respectată, ar cauza şi mai multe probleme, stadionul riscând să ajungă din nou la minister.
Din documentaţia ataşată proiectului aflăm că stadionul are o suprafaţă înscrisă în cartea funciară de 19.213,86 mp, unde sunt situate: vestiarele (272,21 mp), o pistă alergări (4.866,96 mp), o pistă sărituri (706,16 mp), o pistă aruncări (1.967,86 mp). Valoarea terenului este de 2.754.577 lei, iar cea a construcţiilor de 395.106 lei.
Cristian Niculae: „Este un termen neserios!”
Propunerea ca Stadionul de Atletism al Municipiului Brăila să intre în domeniul public al Municipiului Brăila şi în administrarea Consiliului Local Municipal este văzută cu ochi buni de către Asociaţia Brăileană pentru Educaţie Civică (ABEC), nu însă şi termenul de finalizare a acestei baze sportive. În urmă cu doi ani, ABEC a scos la lumină pista Stadionului de Atletism. Nu mai puţin de 70 de voluntari au muncit atunci, şase weekend-uri la rând, ca să cureţe pista de vegetaţia crescută sălbatic dar şi de diverse deşeuri adunate de-a lungul timpului. Pista a fost curăţată, însă fără o implicare serioasă a autorităţilor nu a putut fi pusă la dispoziţia brăilenilor care vor să facă sport. Reprezentanţii ABEC spun că sunt gata să ajute din nou la reabilitarea acestei baze sportive, însă consideră că termenul de 10 ani asumat de autorităţile locale pentru finalizarea investiţiilor nu este unul serios.
“Din punctul nostru de vedere este un termen neserios. Ar trebui să fie stabilite clar obiectivele care trebuiesc atinse în primele 3 luni, 5 luni, un an, iar aceste termene să fie însoţite şi de bugetele aferente. Nu sunt prezentate în acest proiect obiectivele intermediare. În 2018 noi am scos la lumină pista de atletism şi suntem gata să o luăm de la capăt. Noi vrem să promovăm dialogul. Cu MTS (Ministerul Tineretului şi Sportului n.n.) am purtat un dialog promiţător încă de acum o lună şi jumătate. Am discutat care ar fi primii paşi şi credem că refacerea gardului şi montarea unui dispozitiv de supraveghere ar fi priorităţile. Nouă ca voluntari ni s-a cerut sprijinul de către MTS. Ne-am fi dorit o colaborare şi cu Primăria Brăila. Dar a fost doar un dialog al surzilor. Când propui un termen de 10 ani vorbim despre o eschivare, despre nimic serios”, ne-a declarat Cristian Niculae, reprezentantul ABEC.
În paralel cu Primăria, şi CSM Brăila caută soluţii
La mijlocul săptămânii trecute, directorul interimar al CSM Brăila, Anamaria Necoară şi prefectul Cătălin Boboc au fost la MTS pentru a discuta situaţia Stadionului de Atletism. Ionuţ Stroe a spus că este de acord cu modernizarea şi repunerea în funcţiune a acestei baze sportive dar mai întâi să se clarifice situaţia juridică a terenului.
“Ministrul vrea să ne susţină în demersurile noastre dar mai întâi trebuie să rezolvăm situaţia juridică. Noi vom solicita Primăriei Brăila să ne dea în administrare terenul. Între timp am văzut că şi Primăria are un proiect de reabilitare a bazei sportive. Şi am informat Ministerul. Nu contează până la urmă cine se va ocupa de Stadionul de Atletism, important este ca acesta să devină cât mai repede funcţional. Termenul de 10 ani mi se pare însă foarte mare. A mai fost o tentativă din partea Primăriei de preluare a bazei sportive, iar ministerele avizatoare de la acea vreme au pus condiţii. Între timp s-a schimbat legislaţia şi proiectul a căzut. Oricine ar vrea să îl facă să îl ia, dar termenul de 10 ani este foarte mare. Consider că aceste demersuri nu trebuiau făcute în campania electorală”, ne-a declarat Anamaria Necoară.
La rândul său, prefectul Cătălin Boboc spune că se va implica în demersurile legate de reabilitarea stadionului de atletism, dacă Consiliul Local sau CSM îi vor cere acest lucru.
“MTS susţine iniţiativa CSM-ului, dar prima problemă care trebuie rezolvată este cea a clarificării situaţiei juridice. Am văzut că şi Primăria vine cu un proiect. Din punctul meu de vedere nu contează cine reface şi redă Stadioul de Atletism sportivilor. Dar la Brăila avem deja două ruine, Stadionul Municipal şi Stadionul Progresul, să nu avem în curând trei ruine. Nu contează a cui este ideea ci doar ca lucrurile să meargă înainte. Important este ca autorităţile să conlucreze. Nu contează cine îmi va solicita sprijinul de a media o problemă cu MTS, fie că este CSM Brăila sau Consiliul Local, eu îmi le voi da tot spijinul”, ne-a declarat prefectul Boboc.