Mergi la conţinutul principal

Consilierii județeni, de acord cu mai mulți bani pentru salariile de la Medicină Legală

* este vorba despre un amendament al vicepreședintelui Ionel Epureanu la un proiect legat de o rectificare bugetară dezbătută în ultima ședință ordinară a CJ Brăila de anul trecut * mai exact, suplimentarea cu 50.000 lei a bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2020, pentru plata salariilor celor de la Medicină Legală din cadrul SJU Brăila * banii vin prin intermediul Institutului de Medicină Legală Iași

 

Consilierii județeni brăileni au fost de acord cu alocarea mai multor bani pentru suplimentarea sumelor din buget prinse pentru plata salariilor celor de la Medicină Legală din cadrul Spitalului Județean de Urgență. Mai exact, membrii CJ Brăila au dezbătut un proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului general de venituri și cheltuieli al județului Brăila pe anul 2020, estimările pe anii 2021 - 2023, estimările pe anii 2021-2023 și a programului de investiții publice pe anul 2020 și estimările pe anii 2021-2023, în cadrul ultimei ședințe ordinare a anului trecut. Ei bine, vicepreședintele CJ, Ionel Epureanu (PSD) a dorit să facă un amendament la acest proiect: includerea sumei de 50.000 lei în bugetul de venituri și cheltuieli pe anul 2020, pentru suplimentarea salariilor celor de la Medicină Legală. Demersul aparține Institutului de Medicină Legală Iași, care a transmis o adresă SJU Brăila, după cum a explicat Epureanu.

”Avem o solicitare venită astăzi (n.r. - 21 decembrie 2020) din partea Spitalului Județean Brăila, prin care ne cer o nouă rectificare. Cu acordul dumneavoastră sperăm să o introducem astăzi. Au fost avizate în ședința Consiliului de Administrație de vineri (18 decembrie). O să dau citire notei de fundamentare privind propunerea de rectificare a bugetului de venituri și cheltuieli pentru anul 2020: «Având în vedere comunicarea cu nr. 47626 din 15 decembrie 2020, primită de la Institutul de Medicină Legală Iași, cu privire la alocarea de fonduri pentru plata salariilor personalului din cadrul serviciului de Medicină Legală din cadrul SJU Brăila, vă înaintăm propunerea de includere a sumei de 50.000 lei din bugetul de venituri și cheltuieli pe anul 2020. Această sumă va majora prin act adițional valoarea contractului 23645 din 27 martie 2020 încheiat cu IML Iași, de la suma de 3.969.000 lei la suma de 4.019.000 lei. Față de bugetul avizat de Consiliul de Administrație, în data de 9 decembrie 2020, intervin următoarele modificări: la partea de venituri, la indicatorul 331032, venituri din contracte încheiate cu instituțiile de medicină legală, se majorează cu suma de 50.000 lei, conform comunicării IML Iași. La partea de cheltuieli, la articolul bugetar 100101 salarii de bază, prevederile se majorează cu suma de 50.000 lei. Prin hotărârea 36 din 18 decembrie 2020 a fost avizată această rectificare de buget. De asemenea, astăzi, nota de fundamentare le-a fost transmisă și colegilor din Comisia de Sănătate. Până în acest moment s-au primit confirmări, avize favorabile de la doamna consilier județean Gina Anton, domnul Mihai Abăseacă și subsemnatul. Presupun că ceilalți doi colegi din Comisie, domnul doctor Marian Căpățînă, domnul Cristian Pricop, nu au văzut mesajul respectiv. Acesta este amendamentul. Rog președintele să îl supună la vot, dacă sunteți de acord cu includerea lui în rectificarea propusă pe ordinea de zi de azi”, le-a transmis Epureanu colegilor consilieri.

Liberalul Marian Căpățînă a luat la rândul său cuvântul pentru a preciza că grupul de consilieri ai PNL Brăila va vota amendamentul, însă nu și proiectul privind rectificarea bugetară.

Astfel, amendamentul a fost votat în unanimitate, însă proiectul a fost aprobat doar cu voturile consilierilor PSD (16 voturi ”pentru”) și cu 12 abțineri din partea consilierilor PNL și PMP.

 

Rectificarea bugetară viza deja SJU Brăila

Precizăm că în proiectul de hotărâre privind rectificarea bugetului general de venituri și cheltuieli al județului Brăila pe anul trecut, așa cum fusese inițial transmis consilierilor, cuprindea, printre altele, un punct legat de Spitalul Județean de Urgență Brăila. După cum aflăm din referatul de aprobare al proiectului, CJ a solicitat diminuarea bugetului aprobat, cu suma de 8.929.000 lei, din care venituri proprii din contractele încheiate cu DSP - suma de 1.261.000 lei, subvenții de la Consiliul Județean Brăila - suma de 5.815.000 lei și subvenții de la bugetul de stat pentru finanțarea aparaturii medicale în urgență în sănătate - suma de 1.853.000 lei.

Astfel, s-a propus ca la partea de cheltuieli, bugetul aprobat să fie diminuat cu suma de 8.929.000 lei: ”la secțiunea de funcționare se va diminua cu suma de 1.261.000 lei, iar la secțiunea de dezvoltare se va diminua cu suma de 7.668.000 lei. Urmare a rectificării bugetului aprobat pe anul 2020, la secțiunea de dezvoltare, se modifică și lista de investiții publice aprobată pentru anul 2020, sursa de finanțare - transferuri de capital de la CJ Brăila, cu suma de 5.815.000 lei și lista de investiții publice aprobate pe anul 2020, sursa de finanțare transferuri de la bugetul de stat pentru finanțarea aparaturii medicale și a echipamentelor în urgența în sănătate - cu suma de 1.853.000 lei”.

Mai trebuie adăugat că și în ședința extraordinară a CJ Brăila din 30 decembrie 2020 consilierii au aprobat o nouă rectificare bugetară care, printre altele, a vizat și faptul că SJU Brăila a solicitat suplimentarea prevederii bugetare cu 100.000 lei a sumelor alocate pentru plata stimulentului de risc, urmare a unei comunicări din partea CNAS cu privire la alocarea acestor fonduri și diminuarea sumei amintite din prevederea bugetară, reprezentând subvenția de la Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate pentru acoperirea creșterilor salariale, ”având în vedere că încasările la această dată sunt sub nivelul previzionat inițial”, după cum se arată în proiect.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro