Consilierii judeţeni vor să regândească strategia pentru cofinanţări | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Consilierii judeţeni vor să regândească strategia pentru cofinanţări

• membrii CJ Brăila se gândesc ca anul viitor să schimbe regulile de joc pentru cofinanţările pe care le alocă proiectelor propuse de primarii din judeţ • consilierul PNL Dănuţ Lungu a propus să se meargă pe o strategie unitară la nivelul întregului judeţ, astfel încât problemele să se rezolve pe capitole • la rândul său, PSD-istul Mircea Florin vrea ca investiţiile finalizate să fie însoţite de pancarte de unde să reiasă implicarea administraţiei

 

Încă din mandatul trecut, CJ Brăila a aprobat o serie de cofinanţări pe mai multe proiecte investiţionale propuse de primarii din judeţ. Ei bine, consilierii judeţeni simt nevoia ca pentru astfel de alocări bugetare viitoare, regulamentul să capete câteva modificări. În cadrul celei mai recente şedinţe ordinare a CJ Brăila, consilierul PNL Dănuţ Lungu a solicitat conducerii instituţiei să meargă pe o strategie bine pusă la punct, astfel încât să se încerce rezolvarea problemelor comunelor, pe capitole: sănătate, învăţământ, infrastructură etc. Cum era de aşteptat, propunerea a stârnit o serie de contre, la fel cum alţi consilieri judeţeni au sărit cu propriile idei privind regulamentul cofinanţărilor. 

“Dacă în acest an fiecare Unitate Administrativ Teritorială a făcut investiţii după cum a dorit şi în funcţie de ceea ce a considerat necesar, ar fi bine ca în anul următor să gândim o dezvoltare uniformă a întregului judeţ. Avem şcoli: acolo trebuie să investim! Avem puncte sanitare sau cabinete medicale: acolo trebuie să investim! Şi aceste investiţii să le facem uniform în judeţ. Pentru că am observat că o parte dintre primari nu prea s-au implicat în accesarea acestor fonduri. Bineînţeles că asta nu înseamnă că noi trebuie să îi penalizăm. Poate că unii nu au fost îndrumaţi, poate că nu sunt pregătiţi pentru a face asemenea investiţii. Dar mi-aş dori, la anul, să începem cu toţii, chiar noi, consilierii judeţeni, să ne gândim în ce putem investi ca să dezvoltăm uniform judeţul Brăila”, a declarat Lungu.

În replică, preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, a ţinut să îi atragă atenţia lui Lungu că actuala strategie prin care se alocă bani pentru cofinanţări a fost gândită chiar de către colegul său liberal, Ovidiu Nechita, pe vremea când a fost (pentru o scurtă perioadă de timp) şef al judeţului.

“Nu am vrut să comentez acest aspect, dar dacă tot mi-aţi aruncat mingea la fileu cu strategia, vă spun că judeţul Brăila are o strategie votată 2014 - 2020, pe timpul preşedinţiei domnului Ovidiu Nechita, aprobată cu unanimitate de voturi, deci şi de consilierii PNL. O să v-o pun la dispoziţie. Noi încercăm acum să updatăm această strategie cu siguranţă, la anul, pentru toate obiectivele de investiţii. Sunt de acord că anul acesta am făcut-o pentru primari. Încercăm să modificăm această strategie, astfel încât, la anul, prin aceste contracte de asociere, să închidem nişte capitole foarte clare, gen învăţământ etc. Hotărâm împreună cu primarii, astfel încât să avem această dezvoltare uniformă pentru tot judeţul”, a precizat Chiriac.

Imediat a venit şi replica lui Nechita, care i-a atras atenţia şefului CJ Brăila că nu a făcut altceva la vremea respectivă decât să respecte legea, motiv pentru care a redactat acea strategie.

“Eu mă bucur că am găsit vinovaţii de serviciu. Stau fix în faţa dumneavoastră: Dănăilă şi Nechita. Nu ştiam că ei sunt vinovaţi pentru tot ce s-a întâmplat rău în judeţul şi în municipiul Brăila. Am văzut că toate gropile sunt din cauza lui Dănăilă şi că toate valurile de pe Dunăre sunt din cauza lui Nechita. Acum m-am liniştit”, a sărit Marian Sârbu în apărarea colegilor săi atacaţi de Chiriac.

 

Mircea Florin vrea panouri pentru fiecare investiţie

Modificări la regulamentul privind acordarea de cofinanţări de către CJ Brăila pentru proiectele primăriilor din judeţ a avut şi consilierul PSD, Mircea Florin. Acesta a afirmat că toate investiţiile finalizate, care au primit ajutor din partea Consiliului Judeţean, ar trebui însoţite de panouri explicative, în care să se precizeze acest aspect.

“Probabil că vom mai avea şi în luna august câteva asocieri, dar am o rugăminte către executiv. Trebuie să introducem ceva în regulament pe viitor. Poate că ar fi bine să avem o vizibilitate mai bună a acestor proiecte. Şi când spun asta mă refer la a avea peste tot panouri unde să scrie: «realizat de către Consiliul Local al comunei sau oraşului, cu sprijinul Consiliului Judeţean Brăila». Rugămintea mea este să facem un model de panou. Anul acesta să îl transmitem ca rugăminte şi anul viitor să îl avem, efectiv”, a afirmat PSD-istul, bucurându-se de sprijinul preşedintelui CJ, Francisk Chiriac.

De asemenea, consilierul judeţean PMP Viorel Botea a solicitat ca de acum înainte primarii să aibă grijă să specifice cât mai clar ce investiţie vor să realizeze şi să ofere cât mai multe detalii.

 

Încă 11 localităţi cu proiecte cofinanţate de CJ Brăila

După cum redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei” au precizat deja, în cadrul celei mai recente şedinţe ordinare a Consiliului Judeţean, s-a aprobat asocierea cu municipiul, pentru cofinanţarea mai multor obiective investiţionale: consolidarea şi restaurarea fântânii arteziene din Piaţa Traian; viabilizarea bazinului de înot olimpic; modernizări de parcări; amenajarea sensului giratoriu din intersecţia Calea Galaţi cu Bulevardul Al. I. Cuza şi Viabilizarea străzii Prelungirea Lanului.

Tot cu această ocazie, consilierii judeţeni şi-au dat girul pentru cofinanţările unei serii de proiecte realizate de primăriile din judeţ. Astfel: comuna Şuţeşti  a propus realizarea unui dispensar; Berteştii de Jos - înfiinţarea unui cămin cultural; Romanu - amenajarea unui parc în satul Oancea şi modernizarea terenului de sport din comună; Salcia Tudor - sistematizarea centrului civic în satul Olăneasca şi  modernizarea sistemului de iluminat public în comună şi satul Cuza Vodă; Surdila Găiseanca - modernizarea unor drumuri de interes local şi trotuare; Cazasu - amenajarea unui teren de sport în curtea şcolii gimnaziale; Cireşu - reabilitarea şi modernizarea sistemului de iluminat public; oraşul Însurăţei - amenajarea centrului civic; comuna Tichileşti - montarea unui sistem video de supraveghere şi comuna Traian - modernizarea trotuarelor pe două străzi.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro