• consilierul judeţean PNL Adrian Vacu a dorit să atragă atenţia că la secţia Gastroenterologie din SJU Brăila, medicii organizează petreceri onomastice, în condiţiile în care bolnavii sunt hrăniţi prin perfuzii • Constantin Varga a reclamat, la rândul său, un caz în care un medic de la UPU a refuzat să trateze o fetiţă care a fost ţinută pe holuri timp de 6 ore, pentru ca apoi să beneficieze de ajutor la Galaţi • de asemenea, Vasile Cortez a boicotat modul în care se modifică posturile personalului TESA, fără niciun fundament real • prezent în sală, managerul Spitalului, Delia Râşnoveanu, a încercat să vină cu lămuriri la acuzaţiile consilierilor
Agitaţie maximă pe tema Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila, ieri, în cadrul şedinţei ordinare a consilierilor judeţeni. Mai exact, plecând de la un proiect de hotărâre privind modificarea statului de funcţii la spital şi profitând de prezenţa în sală a managerului Delia Râşnoveanu, consilierii judeţeni PNL au reclamat public o serie de probleme pe care le-au remarcat la nivelul unităţii.
Prima critică a venit din partea consilierului PNL Brăila, Vasile Cortez, care s-a arătat nemulţumit de faptul că de câteva luni de zile se tot aduc modificări la statul de funcţii al spitalului. Acesta a precizat că, dacă a înţeles nevoia de medici şi asistenţi, nu poate să nu comenteze faptul că între cele 13 posturi vizate prin proiectul dezbătut în şedinţă sunt şi modificări pentru personalul TESA, complet nejustificate.
“Iniţial am crezut că la SJU Brăila se întâmplă o revoluţie în sensul bun. Dar e fals. Răspunsul la întrebarea mea l-a dat în şedinţa trecută directorul economic. Am întrebat atunci cum trec liftierii de la clasa a II-a la clasa a III-a? Că şi când eşti copil la şcoală trebuie să ai rezultate să absolvi, dacă nu, rămâi repetent. Mi-a răspuns atunci - şi gura păcătosului adevăr grăieşte -, că nu li s-au mai mărit salariile de mult. Eu n-am întrebat asta. Am un amendament de făcut acum. V-aş ruga să păstrăm modificarea statului de funcţii la medici, unde există o logică, un flux şi un ghid de carieră. Iar la ceilalţi, de exemplu posturi transformate din electrician în vopsitor, să le lăsăm pentru altă dată. Vă propun să le discutăm în decada a doua a lunii ianuarie”, a propus Cortez, ca amendament. Totodată, liberalul a solicitat conducerii SJU Brăila o informare privind stadiul implementării proiectului cu care a câştigat concursul pe postul de conducere, iar secretarului judeţului, o informare privind toate hotărârile luate în Consiliul de Administraţie al Spitalului.
Amendamentul consilierului a fost supus la vot, însă a picat având doar susţinerea celor 10 liberali prezenţi în sală. Ulterior, proiectul a fost aprobat cu 19 voturi “pentru” şi 10 “împotrivă” din partea PNL.
Noua modificare a statului de funcţii a Spitalului judeţean vizează transformarea a 13 posturi. Mai exact, potrivit raportului proiectului de hotărâre: un post de medic specialist (Secţia Gastroenterologie) se transformă în medic primar; un post de medic rezident an IV-V (Ortopedie Traumatologie) în medic specialist; un medic primar (Oftalmologie) în medic specialist; un post de medic rezident an IV-V (ORL) în medic specialist; un post de registrator medical principal (UPU) în registrator medical; trei posturi de registrator medical principal (Serviciul Evaluare şi statistică) în registrator medical; un post de economist II (tot la Evaluare) în registrator medical; un post de analist II (Serviciul Informatică) în tehnician II; un post de muncitor I/electrician întreţinere (Formaţii muncitori) în muncitor IV/lăcătuş; un post de muncitor I/electrician întreţinere (Formaţii muncitori) în muncitor IV/zugrav vopsitor; şi un post de muncitor I/lăcătuş mecanic (Formaţii muncitori) în muncitor IV/fochist.
“Transformările au fost necesare ca să putem să scoatem posturile la concurs. Pentru că sunt posturi care s-au vacantat prin pensionare şi au avut un anumit grad, iar în momentul acesta trebuie scoate la concurs şi nu mai găsim acelaşi grad la toate specialităţile. Sunt într-adevăr transformări şi la muncitori, dar unde este nevoie de o altă categorie decât cea pe care o avem la momentul acesta vacantă”, a explicat Râşnoveanu.
Chiar şi aşa, trebuie subliniat că structura organizatorică a spitalului rămâne cu acelaşi număr total de posturi - 2.274, din care: 57 funcţii de conducere şi 2.217 funcţii de execuţie.
Vacu: «Medicii fac petreceri în spital, pe holuri, sub privirile pacienţilor»
Chiar dacă proiectul a fost aprobat, discuţiile legate de Spitalul Judeţean şi anumite nereguli care se petrec acolo au continuat. La rubrica “alte probleme”, consilierul liberal Adrian Vacu, a dorit să povestească un eveniment la care a fost martor în SJU Brăila, arătându-se total dezgustat. Mai exact, acesta a afirmat că în luna octombrie, la secţia de Gastroenterologie, medicii au organizat o petrecere în toată regula, cu mâncare şi băuturi alcoolice, fără să ţină cont că acolo există pacienţi care sunt hrăniţi doar prin perfuzii.
“Vreau să trag un semnal de alarmă despre o practică întâlnită în Spitalul Judeţean. Şi anume serbarea zilelor onomastice sau a zilelor de naştere pe holurilor spitalului. Mă refer la unele cadre medicale. Cum ar fi ca la secţia de gastro, unde sunt bolnavi hrăniţi cu perfuzii, să intre ditamai căruciorul cu catering, să fie ditamai hărmălaia, să miroasă a mâncare, a băutură? Deci vă trag un semnal de alarmă pentru faptul că s-au consumat şi băuturi alcoolice acolo! Nu o să dau acum nume, dar există cadre medicale care îşi serbează zilele de naştere în spital. Vă daţi seama să se umple tot holul cu miros de mâncare, când pacienţii aceia nu sunt hrăniţi decât cu perfuzii? Vă daţi seama ce chin pentru ei? Dacă ar fi venit cu o sticlă de suc sau un platou de fursecuri nu era nimic, dar când vii cu un căruţ plin, de înălţimea mea, cu pachete de mâncare, cu băutură. Şi nu numai suc... Este inadmisibil doamnă manager! Aşa ceva trebuie să înceteze!”, a declarat, iritat, Vacu.
Chiar dacă managerul şi preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac au solicitat ca acesta să dea nume exacte, liberalul a refuzat, dar a insistat pe ideea că astfel de practici trebuie oprite în viitor.
“Doamna manager, am o rugăminte! Luaţi tot personalul de la medici la asistenţi, de la gastro, vedeţi ziua cui a fost, îl chemaţi la dumneavoastră şi îl întrebaţi foarte franc: domnule, ţi-ai sărbătorit ziua în spital în luna octombrie?! Este interzis în spital să se serbeze evenimente anivesare! Cum să le pună sala de mese la dispoziţie ca să îşi facă aniversarea acolo?! Este corect şi pertinent ce aţi spus dumneavoastră, dar am şi eu o întrebare personală: aţi fost invitat la această petrecere?”, a declarat la rândul său Chiriac. Vacu a explicat că s-a aflat întâmplător în spital, însă a profitat de ocazie şi a mai făcut o sesizare.
“Există o practică în rândul medicilor, de a-şi scoate medicamente din farmacia spitalului pentru tot salonul. Astfel încât există la un moment dat medici care se duc să îşi ia medicamente şi nu mai găsesc. Adică un doctor îşi face stoc pentru 3 - 5 zile la tot salonul. Se duce alt medic şi nu mai găseşte medicamentul respectiv. Inclusiv fiole anticoagulant. Să nu existe anitcoagulant în spital este foarte grav! Sunt oameni ţinuţi la pat care au nevoie de acel medicament”, a mai precizat liberalul.
Râşnoveanu a explicat că a existat o perioadă în care nu s-au putut livra anumite medicamente, însă cu precizarea că problema a fost una de la nivel naţional.
Vacu s-a mai plâns şi că medicii din spital cu state vechi au o mare problemă cu primirea medicilor tineri, încercând să împiedice pe cât posibil venirea acestora din urmă la Brăila.
Varga Jr., supărat pe medicii de la UPU
La rândul său, consilierul Vasile Constantin Varga a dorit să semnaleze un caz proaspăt, privind refuzul medicilor de a trata pacienţii veniţi la Unitatea de Primiri Urgenţe. Acesta a precizat că un brăilean a mers cu copilul la UPU pentru a fi tratat, însă a fost refuzat, după 6 ore de stat pe holuri, obţinând ulterior ajutor din Galaţi.
“Aseară (n.r. - luni) mi-a fost semnalat un caz la Secţia UPU. Un tată s-a prezentat cu fetiţa la pediatrie, a stat 6 ore pe holurile spitalului. A plecat până la urmă la Galaţi şi s-a întors cu fetiţa cu mâna în ghips. Nu ştiu dacă e relevant să spun numele medicului. Dar s-a prezentat la el din nou, i-a arătat că fata într-adevăr a avut o problemă. Răspunsul medicului a fost să meargă să îi facă reclamaţie. 6 ore a stat pe holurile spitalului! Are şi poze şi poate dovedi. Nu se poate aşa ceva!”, a comentat Varga.
“Da. Nici mie nu îmi place atitudinea unor medici. Mai ales la secţia de cardiologie unde lucrurile o iau într-o anumită întorsură. Unii dintre medici au devenit prea alintaţi şi au uitat care le erau atribuţiile. Eu vă spun: haideţi, încet - încet, să aducem acest spital acolo unde trebuie! Eu vă spun că încă nu am reuşit să avem organigrama la maxim. Avem mult de muncit la partea medicală”, a replicat imediat Chiriac.
Şeful CJ Brăila a punctat că cele 31 de apartamente pentru medici sunt aproape gata şi a făcut apel la consilieri să încerce să aibă dialoguri pentru a atrage specialiştii aici.
De cealaltă parte, liderul PNL Alexandru Dănăilă a subliniat că problema refuzului medicilor tineri de a veni în Brăila nu ţine de spaţiile de cazare, ci de lipsa unei infrastructuri atractive.
Precizăm că la şedinţa CJ Brăila de ieri au fost prezenţi 29 de consilieri.
Au lipsit motivat Simona Drăghincescu (PND), George Turiac (ALDE), Dănuţ Lungu şi Laurenţiu Chiru (PNL).