Mergi la conţinutul principal

Consilierii judeţeni liberali speriaţi de DNA

Consilierii judeţeni ai noului PNL au fost chemaţi în urmă cu două săptămâni la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie Galaţi pentru a da declaraţii în dosarul "Sportul", în care a fost implicat ex-preşedintele Gheorghe Bunea Stancu. Mai exact, este vorba despre dosarul în care Stancu a fost acuzat de Agenţia Naţională de Integritate de conflict de interese, prin asocierea CJ cu două cluburi sportive, dosar în privinţa căruia Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a pronunţat definitiv şi irevocabil în defavoarea fostului şef al judeţului. Fiind vorba despre un conflict de interese, DNA a început cercetările într-un nou dosar. Liberalii au ţinut să facă public acest lucru, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă ce a avut loc cu o oră înainte de şedinţa ordinară a CJ Brăila. Fostul preşedinte interimar al CJ, Ovidiu Nechita şi consilierii judeţeni Vasile Cortez şi Adrian Rădulescu au susţinut întâlnirea cu presa pentru a-şi manifesta îngrijorarea în privinţa modului în care funcţionează lucrurile la Consiliu şi pentru a face publică poziţia PNL vizavi de unele proiecte de pe ordinea de zi. "Apreciem că este de datoria noastră să explicăm brăilenilor deciziile care se iau în acest organism, precum şi sprijinul sau, după caz, opoziţia noastră faţă de anumite hotărâri. Consilierii liberali votează împotriva proiectului de hotărâre privind aprobarea contului anual de execuţie a bugetului propriu al judeţului Brăila şi a situaţiilor financiare pe anul 2014. Apreciem că execuţia bugetară aferentă anului anterior conţine şi plăţi pentru lucrări şi servicii aflate acum în atenţia procurorilor DNA sau asupra legalităţii cărora planează serioase semne de întrebare. Este vorba, în principal, despre o serie de contracte de lucrări de plombări şi modernizări de drumuri şi a altor investiţii aflate în derulare, asupra cărora există serioase suspiciuni de lucrări neconforme, supraevaluate sau de proceduri de achiziţii ce au încălcat legea. În acelaşi timp, este important să ştim cine se face vinovat de prejudiciile constatate de organele de control şi ce demersuri va face CJ Brăila pentru recuperarea lor. În acest sens îi cer domnului secretar Filote să ne comunice demersurile făcute, cât şi a domnului vicepreşedinte Mortu", a declarat Nechita.

Cortez: "Am dat cu subsemnatul la DNA, dar aş vrea să nu mai ajung niciodată pe acolo"

La rândul său, Vasile Cortez a explicat că procurorii DNA l-au chestionat în privinţa modului în care a fost votat proiectul privind asocierea dintre Consiliul Judeţean şi HC Dunărea, respectiv, CF Brăila. Acesta a subliniat că perioada la care s-a făcut referire este 28-29 august 2008, moment în care el era consilier doar de câteva luni. "Eu am dat cu subsemnatul la DNA, dar aş vrea să nu mai ajung niciodată pe acolo. Am dat cu subsemnatul după o lună de mandat. Pentru că în luna iunie s-au terminat alegerile, în iulie am depus jurământul şi în august s-a întâmplat acea asociere. Eu am făcut o glumă în şedinţa CJ când a fost primit domnul Apostol în Consiliu. A fost numit el director pe la nu ştiu ce asociaţie pe acolo la fotbal şi i-am spus lui Stancu în glumă să îi dea dumnealui să se ocupe de arbitri, să vedem cum facem, că echipa începea să pice. Şi procurorii m-au întrebat ce am vrut să spun, să fac aranjamente? Le-am zis că era o glumă, acum, ce au înţeles, ce calitate mai am din luna care vine?! Nu ştiu", a declarat Cortez, menţionând totodată că nu îi este teamă de controlul DNA şi că el a votat pentru sportul brăilean la vremea respectivă, neştiind detalii de culise.
Potrivit liberalilor şi Marian Sârbu, Alfredo Pascale, Bogdan Minescu au fost chemaţi la DNA, precum şi alţi consilieri din mandatul 2008-2012.
În acelaşi context, consilierii PNL au ridicat un serios semn de întrebare faţă de modalitatea de întocmire a inventarului bunurilor ce alcătuiesc domeniul public al judeţului Brăila. "Atragem atenţia că în domeniul public au fost sau vor fi introduse bunuri ce au făcut obiectul unor contracte nefinalizate, dar care au atras după sine creşterea valorii bunurilor, în ciuda faptului că unele lucrări nu au fost realizate integral. Consilierii liberali întreabă, în mod public, cine va fi făcut responsabil pentru diferenţele între valoarea reală a obiectelor de inventar şi valoarea scriptică a acestora, rezultată în urma unor investiţii executate doar pe hârtie, dar recepţionate integral şi dacă aceste diferenţe vor fi recuperate? Ambulatoriul de Specialitate al secţiei de Obstetrică - Ginecologie este unul dintre cele mai cunoscute cazuri de acest gen", a declarat Rădulescu, subliniind că deşi a fost chemat la DNA, el şi-a început mandatul abia în 2010.

DNA Galaţi nu a dat detalii însă a confirmat că instrumentează dosarul "Sportul"

Biroul de informare şi relaţii publice al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a confirmat că a preluat dosarul ANI, privind conflictul de interese al fostului şef al judeţului, Gheorghe Bunea Stancu. Cu toate acestea, procurorii nu au oferit informaţii suplimentare. "La solicitarea dvs. înregistrată la data de 30 martie 2015, Biroul de Informare şi Relaţii Publice este abilitat să vă comunice urmatoarele: Dosarul penal la cere faceţi referire se află în curs de instrumentare la Serviciul Teritorial Galaţi din cadrul DNA. În acest moment, se desfaşoară acte de urmărire penală faţă de faptă («in rem»), în cadrul cărora procurorii au efectuat recent acte procedurale. În acest moment, alte detalii nu pot fi oferite, pe motiv că informaţiilor le sunt aplicabile dispoziţiile art. 12 al. 1 din Legea 544/2001. În momentul în care, raportat la stadiul anchetei, împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare", se arată în răspunsul Biroului de informare al DNA Galaţi.

Liberalii s-au ţinut de cuvânt şi s-au opus proiectelor

Ca urmare a vizitei la DNA, consilierii judeţeni ai noului PNL au subliniat că de acum înainte vor avea grijă cum vor vota absolut toate proiectele propuse în cadrul Consiliului Judeţean Brăila. Mai mult, liberalii au promis că vor susţine o conferinţă de presă înaintea fiecărei şedinţe a instituţiei, pentru a reliefa eventuale probleme şi modul în care vor aborda unele proiecte. În şedinţa ordinară a CJ Brăila de ieri, care a început la ora 11:00 şi s-a terminat la 14:20, PNL s-a abţinut şi a votat "împotriva" mai multor proiecte. Un exemplu ar fi proiectul privind aprobarea contului anual de execuţie a bugetului propriu al judeţului Brăila şi a situaţiilor financiare pe anul 2014. Preşedintele interimar al CJ Brăila, Viorel Mortu, a ţinut să sublinieze că este vorba despre o analiză trimestrială a banilor cheltuiţi de instituţie. "Putem spune că toate sumele au fost cheltuite conform hotărârilor luate în Consiliul Judeţean, în grupul nostru. Banilor li s-a respectat destinaţia. Deci nu a fost niciun fel de deturnare de leu. Spun acest lucru deoarece există plăcerea sau cine ştie ce altă dorinţă a unor colegi să sugereze în spaţiul public, că se poate cheltui un leu în CJ, fără votul de aici. Este nedrept, incorect şi chiar uşor ignorant faţă de legile pe care noi suntem obsedaţi să le respectăm. Niciun leu nu s-a cheltuit fără votul consilierilor. Aşa va fi şi de acum încolo. Nu există altă variantă", a declarat PSD-istul. În replică, liberalul Ovidiu Nechita a ţinut să sublinieze că există plăţi pentru anumite lucrări şi servicii efectuate anul trecut faţă de care DNA efectuează cercetări, dând ca exemplu lucrările la drumul din Insula Mare. "Nu îmi amintesc să existe vreun document ca element de disfuncţie pe 2014. Nici până în august nici după. Vom analiza. E adevărat că noi săptămânal trimitem la DNA dosare. Dar acestea sunt din 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, până în decembrie 2012. Aceasta este perioada pe care DNA-ul acum o analizează la detaliu", a conchis sursa citată. În cele din urmă proiectul a trecut cu 22 de voturi "pentru" şi 8 "împotrivă", ale consilierilor PDL-PNL. Şedinţa care a durat mai bine de patru ore, a stârnit mai multe polemici interesante asupra cărora vom reveni în ediţiile următoare.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro