• asta a declarat, ieri, Costică Gorgan, consilier comunal al PNL, prezent în cadrul unei conferinţe de presă a partidului • acesta a precizat că liberalii nu au o problemă cu asocierea, însă doar dacă se va ţine cont de câteva solicitări privind statutul Asociaţiei • şi consilierul PNŢCD din comună, Radu Vasilică, susţine că se fac presiuni clare pentru schimbarea votului împotriva asocierii, lucru pe care nu îl consideră normal • de cealaltă parte, fostul primar din Chiscani, Ion Crăciun, a făcut un apel la liderii partidelor din Brăila să îşi schimbe consilierii, astfel încât asocierea să poată avea loc
Agitaţie mare la Chiscani şi la nivelul partidelor din Brăila, după ce proiectul privind aprobarea Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „Lacu Sărat” a picat pentru a doua oară la vot în Consiliul din comună. Mai mulţi consilieri de acolo susţin că deja au apărut o serie de ameninţări pentru a-i convinge să îşi schimbe votul, lucru pe care nu îl consideră deloc normal.
Despre ameninţări din partea preşedintelui Consiliului Judeţean, Francisk Chiriac, au vorbit, ieri, şi liberalii brăileni, chiar în cadrul unei conferinţe de presă. Prezent alături de preşedintele PNL Brăila, Alexandru Dănăilă, liderul partidului din Chiscani şi consilier local, Costică Gorgan, a subliniat că la finalul şedinţei de luni, când s-a votat asocierea, şeful judeţului ar fi avut un mesaj care i-a pus pe gânduri pe mulţi dintre membrii Consiliului de acolo. Mai exact, potrivit lui Gorgan, Chiriac ar fi spus că „dacă municipalitatea şi Consiliul Judeţean ar fi dorit să ia Staţiunea Lacu Sărat şi Carrefour de la Chiscani o puteau face oricând, printr-o hotărâre de Guvern”. Gestul nu a fost prea bine primit de liberali, care susţin că nu au nimic cu asocierea, însă nu au putut vota proiectul în forma actuală, deoarece amendamentele lor, care aveau legătură cu modul în care PNL-iştii văd rezolvarea problemei, au fost respinse.
„PNL susţine această asociere, am votat în CLM pentru asociere, am votat în CJ pentru asociere. La Chiscani, PSD deţine majoritatea. În consiliul local sunt 7 partide politice reprezentate, dintre care PNL este singurul în opoziţie. Cei de la PSD mimează acolo modul în care ar vrea să arunce în spatele PNL-ului toată responsabilitatea pentru respingerea proiectului. Domnul Gorgan este astăzi aici pentru a confirma faptul că PNL sprijină această asociere. Dar nu vrem să se înţeleagă că se poate să se treacă peste opinia celor de la PNL cu buldozerul. Domnul preşedinte Francisk Chiriac a fost la această şedinţă de Consiliu Local şi a făcut câteva ameninţări acolo. Domnul Gorgan a propus două amendamente, nu au trecut şi ăsta este motivul pentru care PNL, în final, nu a votat «pentru». PSD-ul, primarul de acolo şi consilierii PSD au mers sub presiunea Centrului, au votat, dar i-au anunţat pe toţi ceilalţi parteneri ai lor din alianţă să nu voteze, să lipsească sau să se abţină. Social-democraţii au mimat treaba asta. Ei nu sunt de acord şi nu susţin acest proiect şi s-a văzut în consiliu”, a declarat Dănăilă.
Gorgan: „Taxele şi impozitele din Staţiune trebuie să ajungă la Chiscani!”
Acesta este unul dintre amendamentele propuse de liberali în cadrul şedinţei, a explicat consilierul PNL, Costică Gorgan. Pe lângă faptul că a cerut să fie stipulat în contractul de asociere că taxele şi impozitele ce provin din staţiune trebuie să fie încasate de comuna Chiscani, acesta a mai solicitat şi ca bunurile deţinute de municipalitate în staţiune, să fie transferate. Propunerile nu au fost acceptate, astfel că cei trei consilieri PNL au votat „împotrivă”. Mai mult, acesta susţine că există o mare supărare şi pentru că se întârzie realizarea sensurilor giratorii în zona separatoarelor de sens de la Trei Movile, dar şi pentru că Municipalitatea nu are de gând să mai plătească 5 miliarde lei vechi comunei Chiscani, deşi a pierdut procesul pentru Staţiune.
„Această ameninţare a venit din partea domnului preşedinte de Consiliu Judeţean. Lucrurile au stat în felul următor: dumnealui a spus că «Dacă voiam să vă luăm staţiunea, promovam o hotărâre de Guvern şi vă luam şi staţiunea şi Carrefour». Asta a spus în cadrul şedinţei de Consiliu Local. Deci lasă de gândit că interesul dânşilor nu e numai pentru staţiune ci şi pentru alte obiective generatoare de taxe şi impozite”, a declarat Gorgan.
La rândul său, Dănăilă a explicat că, din punctul său de vedere, neplata banilor privind cheltuielile de judecată sunt rezultatul unei negocieri a primarului Marian Dragomir cu actualul primar din Chiscani, Costică Cojea, însă poate fi interpretată şi ca o lipsă de bunăvoinţă din partea Municipalităţii şi a CJ Brăila.
Ţărăniştii susţin că se ameninţă cu tăieri de curent în comună
Separat de liberali, aceeaşi problemă a ameninţărilor a fost abordată, recent şi de consilierul din Chiscani al PNŢCD Brăila, Radu Vasilică. Şi acesta s-a arătat deranjat de mesajul preşedintelui Consiliului Judeţean şi a precizat că, din discuţiile cu membrii PSD din consiliu, a aflat că s-au făcut ameninţări chiar legate de oprirea alimentării cu energie electrică în comună. Pe lângă asta, Vasilică s-a arătat complet deranjat de faptul că se încearcă reluarea votului iar şi iar şi că s-a ajuns la ameninţări cu demiterea consilierilor şi înlocuirea lor cu alte persoane care „vor vota cum se doreşte”.
„Consilierii noştri PSD au votat cu «NU», pe 24 martie, asocierea cu Brăila şi CJ pentru Staţiunea Lacu Sărat, dar au primit o invitaţie la partid imediat. Cei cinci care au spus atunci «NU», s-au întors acum şi au votat cu «DA». Deci la presiunea pe care a făcut-o PSD-ul asupra dânşilor. Au fost ameninţaţi cu excluderea din partid. Acum, când am votat 7 «împotrivă» la ultima şedinţă de pe 24 aprilie, unul dintre consilierii ALDE deja a fost exclus din partid. Celălalt a fost absent şi a scăpat. Deci să spunem că a lipsit motivat, dar a fost un aranjament şi acolo, după cum l-am simţit. Pentru că în urmă cu câteva zile vorbisem cu toţii să votăm să NU ne asociem. Asta înseamnă că o să vină un om care o să ridice mâna la presiunea celor care îl conduc. Păi, de ce mai votăm noi consilierii din Chiscani, dacă Brăila decide soarta noastră?! Şi o să facă la fel şi la alte subiecte. O să rămânem doi - trei consilieri, pentru că acum or să se vină cu presiuni şi asupra PNL-ului. Unul dintre consilierii PSD chiar mi-a spus: Brăila e în stare să ne taie curentul. Şi dacă ne luăm după ce a spus domnul preşedinte al Consiliului Judeţean, Francisk Chiriac, că dacă nu suntem de acord, ei pot să ne ia prin hotărâre de Guvern şi staţiunea şi Carrefour... Ce facem în cazul ăsta? Cu toţii trebuie să trăim. Nu numai unii şi alţii. Vă daţi seama ce interese sunt cu această staţiune?”, a declarat ţărănistul.
Mai mult, acesta a punctat că în comuna Chiscani, în special în perioada fostului primar Ion Crăciun, s-au făcut foarte multe tranzacţii imobiliare ilegale, la fel şi în staţiune, de unde consideră că a apărut şi lupta pentru putere.
Crăciun vrea ca partidele să dea afară actualii consilieri din Chiscani, pe care îi consideră corupţi
La rândul său, fostul primar al comunei Chiscani, Ion Crăciun, a revenit, recent, cu un comentariu în privinţa scandalului iscat după votul împotriva asocierii pentru Lacu Sărat. Acesta a făcut un apel la liderii PSD, PNL, ALDE, PMP şi PRM să îşi excludă actualii consilieri, acuzându-i de fraude electorale, trafic ilegal de terenuri şi acţiuni împotriva interesului comunităţii. Pe scurt, Crăciun susţine că atât în 2004, cât şi în 2012, alegerea viceprimarului în comună s-ar fi făcut prin dare de mită, astfel că unii dintre consilieri au votat „pe cine trebuia”. Crăciun a subliniat că aceşti oameni sunt în continuare consilieri şi decid soarta chiscănenilor.
„Să vină cu oameni normali. Nu cu bătăuşi. Nu cu hoţi. Ei permanent fac toate samsariile. Nu îi interesează ce ţine de comună. Vă daţi seama că după 12 ani la primărie am început să îi miros. Nu credeam, dar când am intrat în politică am văzut golăniile pe care le fac. Şi am fost chemat în dosare penale din cauza acestor escroci. Am dat cu subsemnatul la DNA de zeci de ori”, a afirmat Crăciun. Ca şi la prima sa declaraţie, fostul primar al Chiscaniului s-a arătat „pentru” asocierea cu municipiul şi Consiliul Judeţean pentru dezvoltarea Staţiunii Lacu Sărat, considerând că aceasta este singura opţiune viabilă. De asemenea, UNPR-istul a afirmat că atât PSD, PNL, ALDE, PRM, PMP cât şi PNŢCD au făcut un blat pentru a opri înfiinţarea asociaţiei.
Extrem de interesant de precizat este faptul că fostul primar din Chiscani a dat zeci de exemple cu tranzacţii ilegale de terenuri în comună şi în Staţiunea Lacu Sărat, cu precizarea că le poate oricând dovedi cu documente. La rândul său, ţărănistul Radu Vasilică acuză în stânga şi în dreapta, invocând alte sute de tarlale de pământ vândute ilegal, de asemenea înarmat cu documente. Cert este că freamătul stârnit în jurul comunei Chiscani şi al Staţiunii Lacu Sărat ar trebui să stârnească în mod cert interesul organelor abilitate, dacă nu a făcut-o deja. Vom reveni.