Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Consilierii democrati au parasit sedinta CLM

Debut furtunos, la sedinta de ieri a Consiliului Local Municipal. Cei sase consilierii democrati, in frunte cu viceprimarul PD Daniela Vasioiu au parasit sedinta, la mai putin de 10 minute de la debutul acesteia, dupa ce si-au declarat convingerea ca reuniunea este nelegala. In stupoarea generala, si in timp ce consilierul liberal Constantin Teodorescu facea un apel catre ei sa ramina la sedinta, dat fiind ca erau de discutat chestiuni importante pentru comunitate, consilierii democrati s-au ridicat de la masa, si au parasit sala. Indignarea celor ramasi la sedinta a fost cu atit mai mare, cu cit, la solicitarea unor consilieri, insusi primarul Cibu a sunat-o pe viceprimarul PD Daniela Vasioiu, si a rugat-o sa revina in sala, dat fiind ca ea avea doar calitatea de invitat, iar aceasta a refuzat categoric. Gestul este unul fara precedent, in Braila, si este cu atit mai curios cu cit, cel putin aparent, nu au fost inregistrate nereguli majore, care sa il justifice. Este adevarat ca, de ani de zile, la diverse sedinte ale CLM, consilieri ai diverselor partide, inclusiv ale PD, au luat cuvintul si au sesizat diverse nereguli - cam aceleasi, indiferent de mandat -, solicitind respectarea intocmai a regulamentului de functionare a CLM si a legislatiei in vigoare, insa niciodata nu s-a ajuns la parasirea lucrarilor de catre un grup de consilieri, cu atit mai putin, dintre cei ai puterii.
Neregulile care au determinat intransigenta consilierilor democrati au fost prezentate de Luciana Boboc: "Tinind cont de faptul ca activitatea CLM se degradeaza de la luna la luna, dupa cum arata de foarte multe ori colegii din opozitie, din PSD, care critica, pe buna dreptate, ca nu ne preocupam de problemele majore ale municipiului, si ca dezbaterile sint sterile, mai mult, ca materialele nu sint intocmite corespunzator dispozitiilor legale, mai mult decit atit, ca nu contin actele prevazute de Legea 215, va rugam sa luati act, domnule secretar, de faptul ca nu sint intrunite conditiile legale pentru desfasurarea lucrarilor sedintei CLM de astazi, deoarece nu au fost respectate dispozitiile articolului 40 aliniatul 3, 5 si 6 din Legea 215/20901. Aliniatul 3 prevede: «convocarea CLM se face in scris, prin intermediul secretarului unitatii administrativ teritoriale, cu cel putin 5 zile inaintea sedintelor ordinare, sau cu cel putin 3 zile, inaintea sedintelor extraordinare»
Conform aliniatului 6, «invitatia de sedinta va cuprinde data, ora, locul desfasurarii si ordinea de zi a acesteia. Ordinea de zi a sedintei CLM se aduce la cunostinta locuitorilor comunei, a orasului, prin mass-media sau prin orice alte mijloace de publicitate». Noi nu am fost anuntati conform acestor articole; mai mult decit atit, in ziarul Braila s-a publicat o ordine de zi care nu corespunde adevarului, mai exact, nu corespunde ordinii de zi pe care o avem noi pe masa. Prin urmare, constatam ca nu au fost respectate prevederile Legii 215/2001, va solicitam sa respectati aceasta lege, si sa aminati sedinta, sa dispuneti, de asemenea, sa se organizeze o sedinta de CLM in temeiul legii".
Secretarul CLM, Iorga Stoian, a declarat ca, de fapt, de ani de zile se face convocarea telefonica a consilierilor, in baza unei reguli stabilite chiar de acestia, si nimeni nu a reclamat pina acum ca sedintele ar fi nelegale. In plus, el a explicat ca modificarea ordinii de zi s-a facut in baza propunerilor si amendamentelor facute chiar de catre consilieri, la sedintele pe comisii, si este o practica veche tot de ani de zile: "Doamna consilier, din cite cunosc eu regulamentul, CLM a ajuns la consens ca noi sa facem convocarea telefonic. Dvs ati luat la cunostinta pe comisii de data convocarii sedintei ordinare. In ceea ce priveste ordinea de zi, in functie de problematica ridicata de dvs pe comisii, s-a dispus scoaterea unor proiecte si completarea ordinii de zi. Daca verificati si site-ul Primariei, vedeti ca si acolo este ordinea de zi a sedintei de astazi. Pina acum s-au desfasurat sute de sedinte ale CLM. Astazi, dvs veniti si spuneti ca nu au fost respectate prevederile legii. Sedinta a fost legal convocata, iar daca discutam despre faptul ca acea convocare nu a fost facuta in scris, dvs trebuie sa va reamintiti ca am hotarit la aprobarea regulamentului, si ati fost cu totii de acord sa facem convocarea telefonic".

"Nu contestam faptul ca s-ar putea sa existe si vicii de procedura la convocarea sedintei de astazi, dar consideram ca nu este normal gestul colegilor nostri"

La rindul sau, consilierul liberal Constantin Teodorescu a facut apel la democrati sa ramina la lucrarile sedintei: "Avem astazi pe ordinea de zi un proiect foarte important, care priveste reabilitarea centrului istoric al municipiului Braila. Adoptarea lui in aceasta sedinta este deosebit de importanta. As face apel la colegii nostri din PD sa treaca peste aceasta problema, si sa ramina sa votam acest proiect". Apelul lui Teodorescu n-a gasit insa ecou in rindul consilierilor democrati, care au parasit sala, spre uimirea colegilor.
Consilierul PSD Sorin Bosneag a considerat, la rindul sau, nejustificata, actiunea democratilor: "Nu contestam faptul ca s-ar putea sa existe si vicii de procedura la convocarea sedintei de astazi, dar consideram ca nu este normal gestul colegilor nostri. Daca s-a facut vreo greseala, vom avea grija cu totii sa urmarim respectarea legislatiei in convocarea sedintelor de consiliu; astazi trebuia totusi sa stam si sa discutam, pentru ca sint probleme importante care trebuie rezolvate, si dumnealor se aratasera de acord sa participe la sedinte, daca se discuta lucruri de importanta majora pentru municipiul Braila".
Consilierul PSD Doru Damian a calificat manevra democratilor drept "o diversiune", si s-a aratat jignit de gestul viceprimarului Daniela Vasioiu de a parasi sedinta: "Este o noua diversiune pe care PD o pune la cale la Braila si pun o singura intrebare: doamna viceprimar a fost invitata la aceasta sedinta de Consiliu. Dinsa nu vrea sa participe la sedintele de Consiliu?! Am inteles ce au facut consilierii, dar ce are viceprimarul, cu consilierii? Deci, va rog, domnule primar, sa o invitati, prin executivul dvs, pe doamna viceprimar sa participe la aceasta activitate, indiferent de optiunea dumneai politica. Nu este normal ca aceasta actiune concertata asupra cetatenilor municipiului, sa se bazeze pe asa-zise vicii de procedura, pe care ei le-ar fi sesizat. Atitudinea dumneaei fata de noi reprezinta o sfidare, cu atit mai mult cu cit contesta niste norme de cutuma, pe care noi le-am stabilit in CLM. Va readuc aminte ca dinsa a fost consilier doua mandate, si nu mi se pare moral sa reactioneze in acest mod".

"Este o fuga de raspundere si este o problema personala a doamnei viceprimar"

Consilierul PRM Danut Mihai a avut o alta explicatie, pentru gestul democratilor: "Dupa parerea mea, ceea ce s-a intimplat nu reprezinta decit alte fumuri pe care colegii nostri de la PD si doamna viceprimar le arunca in ochii CLM, in ochii primarului si ai cetatenilor, pentru a evita in acest fel, - si mi se pare copilareste - de a raspunde in fata consilierilor la unele intrebari incomode, la care dumneaei ar trebui sa dea niste raspunsuri. Ei au gasit acest tertip pentru a se retrage, deci, din punctul meu de vedere este o fuga de raspundere si este o problema personala a doamnei viceprimar". Dupa ce a vorbit la telefon cu viceprimarul, cerindu-i sa revina in sala, primarul a declarat: "Doamna viceprimar refuza sa participe la o sedinta ilegala - asa a zis - a CLM. Si dvs hotariti daca putem sa admitem in continuare asemenea abateri". Consilierul Damian s-a aratat satul de conflictele dintre primar si viceprimarul PD, care se repercuteaza, la modul cel mai urit, asupra CLM: "Daca doamna viceprimar considera ca este normal sa se comporte asa, atunci ori vine la toate sedintele CLM, ori nu mai vine la nici una. Este un afront fata de consilieri ceea ce face dumneaei. Rezolvati-va problemele in primarie, nu sa ajungem noi sa scoatem castanele din foc, cu mina noastra!".
Secretarul CLM, Iorga Stoian, a declarat ca, daca se considera necesar, de acum inainte, va face convocarile in scris, insa Adrian Traian (PRM), s-a aratat impotriva, pe considerentul ca nu au nevoie de invitatie scrisa, "ca la nunta". Nici consilierul Doru Damian nu a fost de acord cu schimbarea regulii: "Din 2000, cel putin, de cind stiu eu, convocarile s-au facut intotdeauna telefonic. Atit timp cit noi am hotarit, de comun acord, sa apelam la convocarea telefonica, de ce sa schimbam cutuma?"
Reamintim ca gestul extrem al consilierilor democrati, vine dupa ce, recent, presedintele PD Braila anunta ca organizatia sa, in general, si consilierii PD, in special, nu il mai sprijina pe primarul Cibu. In acest context, consilierii PNL, dar si cei ai opozitiei se tem ca actiunea de ieri nu a fost decit inceputul.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii