• este vorba despre PNL-istul Sorin Ioniţă, care şi-a manifestat dezgustul pe reţelele de socializare după ce unii dintre vecinii săi au organizat în toiul nopţii un concert de manele • Ioniţă susţine că nu este prima dată când asistă la astfel de episoade, aşa că a telefonat la Poliţie, la ora 22.00, dar manelele au “urlat” nestingherite şi după 2.00 noaptea • reprezentanţii IPJ Brăila ne-au precizat că au acţionat la sesizarea acestuia şi au aplicat o amendă de 1.000 lei • consilierul nu este singurul care se plânge de muzica la volum ridicat ascultată în cartiere, noaptea • zeci de petiţii şi reclamaţii pe această temă ajung la poliţişti şi jandarmi din partea brăilenilor deranjaţi
«Lehăială în miez de noapte, autorităţile dorm liniştite! Jandarmeria bate decât în piaţă, la poartă, nu!», îşi începe ironic Sorin Ioniţă comentariul de pe pagina s-a de Facebook, alături de un videoclip în care se aud manele la un volum ridicat, ascultate de unii dintre vecinii săi, în noaptea de luni spre marţi, undeva în apropiere de Piaţa Săracă. Consilierul municipal PNL s-a arătat de-a dreptul dezgustat de faptul că astfel de incidente se întâmplă des în Brăila şi din păcate nimeni nu ia vreo măsură concretă. Ioniţă susţine că deşi nu îi plac manelele, nu neapărat genul muzical este problema, ci faptul că poliţiştii care se duc la astfel de cazuri sesizate, de puţine ori obţin rezultate.
“Da, chiar azi-noapte (n.r. - în noaptea de luni spre marţi) s-a întâmplat. Şi în postarea mea se vede că era trecut de miezul nopţii. Am filmat pentru că deşi aveam geamurile închise, nu puteai să stai în casă liniştit pentru că se auzea zgomotul. E o chestie care deja, cum să spun, te duce cu gândul că trăieşti într-o altă lume. Oamenii aceştia sunt mutaţi de vreo trei ani de zile acolo şi o ţin aşa fără niciun fel de motiv, pe toată perioada, chiar şi de Crăciun, iarna. Nu îi împiedică nimic! Zona este undeva în spate la Piaţa Săracă. Ce pot să vă spun... atunci când stai toată ziua degeaba şi autorităţile te ajută cu tot felul de pomeni, e «normal» să te distrezi noaptea. Nici nu contează genul muzical, deşi nu îmi place aş putea să fac abstracţie, dar pur şi simplu este vorba de oră. De exemplu, atunci când copilul meu a avut examenul de intrare la liceu, toată noaptea a bubuit muzica! Asta în condiţiile în care copilul trebuia să se scoale dimineaţă şi să meargă la examen. Am sunat la Poliţie, am apelat la un prieten, la altul - oameni care lucrează în Poliţie. Într-un sfârşit au ajuns acolo, i-au ameninţat că îi amendează, dar după ce au plecat poliţiştii bineînţeles că au dat drumul iar la muzică. Aşa s-a întâmplat probabil şi de această dată”, a declarat Ioniţă.
Acesta a precizat că a sunat la Poliţie pe un număr de fix, nu la 112 pentru a nu lua şansa cuiva cu o problemă serioasă să aibă parte de ajutor, dar chiar şi aşa, a ţinut să sublinieze că deşi a sesizat problema la ora 22.00, concertul a continuat până după 2.00 noaptea.
Ioniţă vrea un regulament mai strict pentru astfel de situaţii
Consilierul municipal susţine că problema este una care ţine în primul rând de modul în care administraţia brăileană decide să realizeze un regulament cât mai clar pentru Poliţia Locală, pentru a putea interveni în astfel de cazuri.
“Nu îi amendează nimeni. Vă spun eu! Probabil că este o cutumă din asta: «domnule, nu mai daţi amenzi că le daţi de pomană, pentru că ăştia oricum nu le plătesc!» (...) Eu cred că este o problemă. Dacă s-ar dori într-adevăr, municipalitatea ar putea, prin Poliţia Locală, să facă un regulament, o hotărâre de CLM. Că aici nu e vorba despre o lege dată în Parlament sau nu ştiu ce, e vorba despre reguli de conduită morală, socială, o poate face municipalitatea. Şi dacă te-am prins o dată cu muzica tare la ora 22:00, de exemplu, îţi dau un avertisment. Te-am prins a doua oară, te-am amendat. Te-am prins a treia oară, îţi confisc aparatura! În Bucureşti există un regulament în ceea ce priveşte zgomotul. Dacă se constată, se constituie contravenţie şi persoana este amendată fără drept de apel. La noi procedura este foarte interesantă. Eu la un moment dat, făcând o sesizare de genul ăsta m-am trezit cu jandarmul la poartă, după 12 noaptea. Au venit să mă verifice pe mine, în condiţiile în care urla muzica şi se auzea din Dorobanţi. I-am întrebat dacă nu aud cumva zgomotul acela”, a mai adăugat Ioniţă.
Poliţiştii amendează, muzica urlă în continuare
Poliţiştii brăileni s-au deplasat la faţa locului în urma sesizării consilierului municipal, după cum ne-au informat reprezentanţii IPJ Brăila. Aceştia au aplicat o sancţiune contravenţională în valoare de 1.000 lei, conform Legii 61/1991 privind tulburarea ordinii şi liniştii publice. Interesant, tot în aceeaşi noapte, poliţiştii au mai primit o sesizare legată de o petrecere pe strada Transilvaniei, unde de asemenea au dat o amendă de 1.000 lei.
Cert este că în ultimul timp, tot mai mulţi brăileni se plâng de faptul că liniştea nopţii este tulburată de petrecăreţi în diferite zone ale oraşului, cele mai frecvente sesizări fiind din zona Lacu Dulce şi din apropiere. De altfel, cetăţenii s-au adresat autorităţilor făcând reclamaţii atât la Jandarmerie, cât şi la Poliţie. Spre exemplu, la sediul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Brăila au ajuns în această vară peste 10 petiţii, potrivit şefului instituţiei, col. Vasile Moţ. Oamenii s-au plâns de tulburarea liniştii în mai multe zone ale oraşului. “Am verificat petiţiile, s-au confirmat şi multe cazuri s-au soldat cu sancţiuni contravenţionale”, a precizat col. Moţ.