Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Consilier catalogat drept "nesimtit" de catre viceprimar

Ultima sedinta a CLM a fost un nou exemplu de manifestari de prost gust, ca sa nu spunem altfel, intre oameni care, inainte de toate, cel putin in public, trebuie sa dea dovada de respect unul fata de celalalt. In mod obisnuit, primarul Constantin Cibu este cel care arunca cuvinte grele, de genul "timpiti" sau "idioti", cu referire la consilierii care-l enerveaza, pentru ca au alta parere decit el. De aceasta data, viceprimarul Daniela Vasioiu (PD) a fost aceea care l-a gratulat pe consilierul Petrica Popa (PNL) cu apelativul "nesimtit".
Vasioiu a rabufnit dupa ce Popa, in calitate de presedinte de sedinta, a refuzat in mod sistematic sa-i dea cuvintul, ba chiar, pentru a pune sare pe rana, de fiecare data cind aceasta si-a exprimat intentia, se facea pur si simplu ca nu o aude vorbind, ignorindu-i in mod ostentativ prezenta.
Evident jignita de aceasta atitudine, Daniela Vasioiu a incercat sa ia totusi cuvintul, fara acordul lui Popa, insa liberalul a "pus-o la punct" si a amenintat-o chiar ca o da afara din sedinta. Uimita de duritatea avertismentului, Vasioiu a cerut sprijinul consilierilor: "Daca maniera in care conduce domnul Popa Petrica sedinta va onoreaza, pe mine nu! Domnilor consilieri, va rog pe dvs. sa luati act de aceasta atitudine".

Salvati de pauza

Atitudinea consilierilor - mare majoritate barbati - a dovedit inca o data, daca mai era nevoie, ca in cazul alesilor nostri apartenenta politica primeaza in fata decentei, a manierelor si a minimei galanterii pe care un barbat ar trebui sa le aiba in fata unei femei care este atacata. Nici unul dintre consilieri, cu atit mai putin primarul, nu i-a cerut lui Popa sa-si masoare vorbele si tonul si sa i se adreseze cu un minim respect in primul rind viceprimarului Daniela Vasioiu, si apoi femeii Daniela Vasioiu. Asta, cu atit mai mult cu cit ea are si calitatea de consilier, potrivit noilor reglementari legale si are tot dreptul sa ia cuvintul la sedintele CLM si sa-si spuna parerea.
Consilierii democrati au tacut milc, probabil de teama sa nu se considere ca sint subiectivi, iar cei din opozitie - si aici includem si PNL-ul, care-i face opozitie PD-ului - au privit cu amuzament, cu satisfactie chiar, cum este umilita in public viceprimarul Vasioiu. N-ar fi de mirare ca tac consilierii cind este tratat in acest fel viceprimarul, in contextul in care ei tac si cind primarul ii catalogheaza printre dinti drept "timpiti" sau "idioti".
Singurul care a raspuns apelului lui Vasioiu a fost consilierul PSD Doru Damian, dar nu pentru a-i sari in aparare - era prea amuzat de scena absolut jenanta in care erau implicati adversarii sai politici -, ci pentru a cere o pauza, "ca sa se linisteasca lucrurile". Abia au inceput consilierii sa se ridice de la masa, ca viceprimarul, care statea la un scaun distanta de Popa, i-a spus "esti un nesimtit, asta esti, sa stii!".

"L-am facut nesimtit, dar in particular"

L-am intrebat, in pauza cu pricina, pe Petrica Popa de ce s-a manifestat atit de dur fata de Vasioiu. El ne-a explicat: "Doamna viceprimar trebuie sa respecte regulamentul de organizare si functionare a Consiliului Local Municipal, sa respecte consilierii si sa-si aduca aminte ca rolul dinsei este de a face parte din executiv, adica din institutia primarului municipiului si nicidecum sa vina cu lectii neacceptate de noi, in Consiliul Local Municipal. Atit viceprimarul Daniela Vasioiu, cit si viceprimarul Lucian Tilea trebuie sa accepte interpelarile consilierilor municipali si ale cetatenilor, nicidecum modul in care se manifesta de foarte mult timp doamna viceprimar Vasioiu. In cazul in care cere cuvintul, are dreptul sa i se dea cuvintul, daca CLM hotaraste asta. Nu este acceptabil modul ei de manifestare".
La rindul sau, Daniela Vasioiu a acuzat "modul grobian" in care a fost tratata si a tinut sa precizeze ca scena in care l-a facut "nesimtit" pe Popa a fost o discutie particulara, care nu era destinata urechilor presei: "Regret ca ati auzit acest lucru, nu este in obiceiul meu sa folosesc astfel de cuvinte. Astazi, pentru ca ordinea de zi contine foarte multe lucruri legale - pe care consilierii nostri au incercat sa le aduca in discutie, dar degeaba - am incercat sa intervin, pentru a mai puncta niste lucruri, dar nu mi s-a permis, intr-un mod grobian, cum nu mi s-a mai intimplat in 10 ani de consiliu. Probabil ca domnul Popa Petrica se considera nu la CLM, ci in alta parte, unde probabil ca se permit pumnul in masa, injuriile si probabil ca domnia sa numai asa intelege, cind i se adreseaza cineva. De aceea l-am facut nesimtit, dar in particular."

"Nu e bine sa incurcam administratia cu partea politica"

Vasioiu este convinsa ca Popa a inteles ce a vrut sa-i spuna. Totusi, ea a gasit o scuza pentru consilierul "indisciplinat": "Cred ca este o chestiune de partid, dvs. cunoasteti ca la Braila nu mai exista Alianta de multa vreme, ba chiar, de ceva timp, organizatia PNL s-a desfiintat. Probabil ca aceasta situatie nu este de natura sa le creeze un confort, ci mai degraba un disconfort, si acesta este modul in care considera ca este bine sa se manifeste. Nu este insa bine sa incurcam administratia cu partea politica, si spun asta pentru ca, odata cu noile reglementari legale, viceprimarii au si calitatea de consilier. Nu avem dreptul de vot, in consiliu, dar, in rest, avem aceleasi drepturi ca si ceilalti consilieri, sa ne manifestam in CLM. Eu sint de acord ca presedintele de sedinta este cel care face politia sedintei, cel care asigura ordinea, dar acest lucru trebuie facut in cadrul legal, nu in modul in care a facut-o domnul Popa. De aceea m-am adresat plenului CLM, sa ia act de atitudinea domnului Popa".
In finalul sedintei, Vasioiu si-a cerut scuze public pentru cuvintul "nesimtit", iar Popa i-a acceptat scuzele.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii