* Sfintele Sărbători se se vor desfăşura în acest an cu respectarea normelor legale în vigoare privind protecţia împotriva noului coronavirus * totodată, vor fi intensificate acțiunile social-filantropice, astfel încât „distanţarea fizică să nu fie şi o distanţare spirituală” * sunt vizați, cu precădere, copiii și persoanele singure care vor fi ajutate de Crăciun
Vineri, 18 decembrie, consfătuire a ierarhului Dunării de Jos cu preoții și protoiereii protopopiatelor din județele Brăila și Galați, pentru organizarea și desfășurarea, în condiții de pandemie, a programelor prilejuite de Sfintele Sărbători ale Nașterii Domnului, Anului Nou și Bobotezei în Eparhia Dunării de Jos.
„Întrunirea online de astăzi, prezidată de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, s-a desfăşurat în Sala „Episcop Chesarie Păunescu“ a Centrului Eparhial şi a reunit în faţa dispozitivelor electronice membrii permanenţei Consiliului eparhial, cei opt protoierei, preoţi de la parohiile din cele două judeţe ale Eparhiei şi voluntari din cadrul Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie - Secţia Asistenţă Socială din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos”. În deschiderea evenimentului, chiriarhul Dunării de Jos şi toţi participanţii la eveniment au cântat colindul „O, ce veste minunată!”, ne-a precizat părintele consilier Rareș Bucur, din cadrul Eparhiei.
Ierarhul a săvârşit o slujbă de mulţumire pentru toate binefacerile revărsate de Dumnezeu în lucrarea liturgică, misionară şi social-filantropică desfăşurată în perioada postului Naşterii Domnului de preoţi şi voluntari. În cadrul videoconferinței, a fost prezentată felicitarea ce va fi oferită de Sfintele Sărbători credincioşilor, împreună cu mesajul pastoral al ierarhului.
„Pentru a intensifica rugăciunea, comunicarea, comuniunea şi trăirea duhovnicească, Sfintele Sărbători se vor desfăşura în acest an cu respectarea normelor legale în vigoare privind protecţia împotriva noului coronavirus, dar şi cu grija permanentă ca distanţarea fizică să nu fie şi o distanţare spirituală. Cea mai bună soluţie identificată pentru a rezolva distanţarea fizică este apropierea filantropică, prin găsirea şi sprijinirea cât mai multor copii şi persoane singure nevizitate - icoane vii ale eparhiei. Totodată, s-a arătat că speranţa, bucuria şi comuniunea sunt stările cele mai bune pentru a trece în Noul An, în toate comunităţile parohiale”, a mai precizat sursa citată.
Colindători la Catedrala Arhiepiscopală
În altă ordine de idei, în ziua de duminică, 20 decembrie, în Duminica dinaintea Praznicului Nașterii Domnului - când a fost pomenit și Sfântul Sfințit Mucenic Ignatie Teoforul - ÎPS Arhiepiscop Casian a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală din Galați, tâlcuindu-le, totodată, celor prezenți, pericopa evanghelică despre Genealogia Mântuitorului Iisus Hristos (Ev. Matei, cap. I. vers. 1-25). Ierarhul Dunării de Jos le-a prezentat credincioşilor viaţa şi opera Sfântului Ignatie Teoforul, urmaş al Sfinţilor Apostoli.
„Între credincioşii participanţi la slujbă, s-au aflat şi tinerele de la Aşezământul Social-Filantropic „Sf. Vasile cel Mare“ din Galaţi şi Grupul folcloric „Glasul odăieşilor” din localitatea Odaia Manolache, format din bătrâni îmbrăcaţi în portul tradiţional al zonei Dunării de Jos, care, la momentul chinonicului şi după Sfânta Liturghie, au interpretat colinde tradiţionale româneşti şi au adus mulţumiri Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian pentru grija ce le-o poartă permanent. La final, membrii celor două grupuri de colindători au primit daruri din partea Părintelui Arhiepiscop, constând în iconiţe cu Naşterea Domnului, cărţi de rugăciune, calendare, fructe şi dulciuri”, a precizat părintele consilier Rareș Bucur.