• în zonele unde au fost amplasate temporar containere de mari dimensiuni, brăilenii continuă să aducă gunoaie, deși, după ce noul operator de salubritate și-a început activitatea, containerele au fost mutate • dacă această tendință va continua, în zonele respective s-ar putea forma adevărate halde de gunoi neautorizate, fenomen cu care Brăila s-a mai confruntat • reprezentanții Primăriei spun că după ce noul operator va începe să funcționeze în regim normal, aceste zone de risc vor fi păzite de Poliția Locală
Problema gunoaielor e pe cale de a fi complet rezolvată. După cum ne-au informat reprezentanți ai Primăriei, firma constănțeană Polaris a mai adus zece autospeciale de colectare a deșeurilor pe care urmează să le înmatriculeze pe Brăila în următoarele zile. În total, noul operator de salubritate va avea la dispoziție circa 30 de mașini pentru a acționa pe raza municipiului Brăila, iar pe parcursul săptămânii viitoare lucrurile ar putea reintra în normal, cu ritmul colectării adus la nivelul dinainte de 11 iunie, data la care fostul operator RER SA și-a încetat activitatea în Brăila.
Deocamdată, însă, echipele de lucru ale Polaris care deja acționează pe teren încă se mai confruntă cu un volum foarte mare de muncă, din cauza deșeurilor acumulate pe străzi în perioada când activitatea de salubrizare a fost blocată. După cum se știe, la câteva zile după ce RER a plecat din Brăila, salubrizarea a fost preluată în regim de urgență de ECO SA, firmă aflată în subordinea Primăriei. Aceasta nu dispune, însă, decât de șase autogunoiere și nu a putut nici pe departe să facă față volumului uriaș de muncă. Pentru că se adunaseră mulți saci de gunoi pe domeniul public, în cartierele de case au fost amplasate temporar containere de mari dimensiuni, unde locatarii își puteau duce deșeurile, ca să nu le mai țină în fața porții. În Chercea, de exemplu, s-au pus astfel de containere pe strada Magaziilor, pe strada Comuna din Paris - în zona Căminului Cultural, și la intersecția străzii Decebal cu Șos. Focșani. Pe strada Decebal, containerul a stat pe poziție până marți, 25 iunie, inclusiv. Miercuri, 26 iunie, nu mai era acolo. Dar, deși containerul fusese îndepărtat, locatarii străzilor din jur au continuat să ducă gunoaie. Miercuri, la fața locului erau câțiva saci aruncați pe locul unde fusese containerul. Joi se formase o grămadă vizibil mai mare, iar tendința probabil va continua, existând riscul să se formeze o haldă de gunoi neautorizată în acel loc.
Reprezentanții Primăriei ne-au spus că același fenomen a apărut și în alte zone din oraș unde fuseseră amplasate temporar containere de mari dimensiuni: după ce acestea au fost mutate, brăilenii au continuat să arunce deșeuri acolo, de teamă că altfel vor rămâne cu ele în fața porții. Asta deși noul operator a colectat deja pe majoritatea străzilor, conform unui grafic de lucru făcut public de Primărie.
”După ce firma Polaris își va completa parcul auto necesar, iar lucrurile vor intra complet în normal, echipaje ale Poliției Locale vor patrula în aceste zone unde există tendința să se formeze halde de gunoi neautorizate, pentru a preveni aruncarea deșeurilor. Cetățenii care vor înțelege de vorbă bună, vor primi doar avertismente, cei care sunt necooperanți sau chiar recalcitranți, vor fi amendați drastic”, ne-a declarat un responsabil din cadrul Primăriei.