• prezenţi în număr impresionant, elevii au discutat cu poliţiştii despre noţiunile şi consecinţele bullying-ului, faptelor penale şi faptelor de corupţie
Pericolul din spaţiul virtual şi consecinţele bullying-ului au fost printre temele abordate de poliţişti, în cadrul săptămânii educaţiei juridice. Elevii care au venit în număr foarte mare la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila s-au angrenat în discuţii cu specialiştii şi au înţeles consecinţele unor acţiuni care, în primă fază, par inofensive. Se poate ajunge însă la fapte penale, astfel că elevilor li s-a atras atenţia cu privre la comportamentul adoptat.
În ultimele două zile, elevii de toate vârstele din municipiul Brăila au vizitat sediul poliţiei şi au discutat cu oamenii legii despre noţiunile şi consecinţele bullying-ului, faptelor penale, în general, şi a faptelor de corupţie, în mod deosebit. S-a discutat şi despre comunicarea în spaţiul virtual şi pericolele asociate acesteia.
De temele abordate de poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila au beneficiat elevii şcolilor gimnaziale „Fănuş Neagu”, „Ion Creangă” şi „Ion Băncilă”, dar şi ai liceelor: „D.P. Perpessicius”, „Panait Cerna”, „Gh. K. Constantinescu” şi Colegiului Tehnic „Panait Istrati”.
Povestea unui tânăr condamnat pentru fapte de corupţie
O temă importantă a fost prezentată elevilor de liceu de către reprezentantul Serviciului Judeţean Anticorupţie (SJA) Brăila. Specialistul în anticorupţie a prezentat povestea unui tânăr care, excentric în comportament, a scos în evidenţă cât este de diferit de restul colegilor de vârsta lui. A vrut să arate că este “cool” şi a adoptat un comportament care a încălcat aproape toate normele sociale şi legale. Finalul poveştii lui de viaţă, prezentat de ofiţerii anticorupţie, nu a fost unul fericit: a fost condamnat la 10 ani de închisoare cu executare, cea mai gravă dintre faptele comise de acesta fiind cea de corupţie. “Popularitatea pe care tânărul şi-a căpătat-o în rândul liceenilor a fost atât de pasageră, încât niciunul dintre apropiaţii acestuia, ca vârstă, stil sau preocupări, nu-şi mai aminteau decât…de un tânăr infractor, care-i priveşte de după gratii…”, au relatat reprezentanţii SJA. Mesajul, transmis de la egal la egal, a determinat completarea cunoştinţelor liceenilor despre noţiunea de corupţie, formele acesteia şi faptele de corupţie prevăzute şi sancţionate de lege. A fost promovată totodată Linia verde anticorupţie - 0800.806.806.
Tot de un film, de această dată cu multiple semnificaţii antivictimale, au beneficiat şi elevii claselor gimnaziale, pentru care internetul ocupă un loc important. Au fost prezentate poveştile a doi adolescenţi, George şi Ana, ale căror strânse prietenii intime se întâmplau numai în mediul virtual. Povestea a fost transformată într-un coşmar de infractorii cibernetici, care ameninţându-i că vor face publice imaginile indecente cu cei doi, îi determinau să trimită sume importante de bani şi fotografii nud.
În cadrul întâlnirilor cu elevii, poliţiştii au prezentat concursul naţional „Cetăţenia digitală. Drepturi şi responsabilităţi pe Internet privind datele personale”, iniţiat de Organizaţia Salvaţi Copiii România, în parteneriat cu Inspectoratul General al Poliţie Române, şi derulat până la sfârşitul lunii martie.
Reamintim că săptămâna 5-9 martie 2018 este dedicată, la nivel naţional, educaţiei juridice, proiect iniţiat de Ministerul Educaţiei Naţionale.