Skip to main content

Confruntare apriga pentru cele mai atragatoare premii oferite vreodata la un festival folk

Trei seri la rind, Braila a cintat folk. In acest sfirsit de saptamina, pe scena Casei Tineretului, s-a desfasurat Festivalul National de Muzica Folk "Omul cu o chitara", eveniment care a reusit inca de la a doua editie sa constituie un punct important pe harta muzicii folk. Meritul il reprezinta, desigur, si premiile deosebit de atractive oferite anul acesta de organizatori. Pentru Marele Premiu de 7.000 lei, recompensa, de altfel, nemaiintilnita pina acum la un festival de folk, s-au luptat 14 concurenti si grupuri vocale din toate colturile tarii. Un alt indicator al nivelului ridicat al concursului a fost dat de juriul valoros, condus de Victor Socaciu, din care au facut parte Sergiu Dionisie Almasan, de la Fundatia "Om Bun", Mihai Cosmin Popescu, realizatorul emisiunii "Omul cu chitara" de la Radio Romania Actualitati, Alex Revenco, de la "Jurnalul National", Stefan Stanescu, Televiziunea Romana, Dorin Sipos, inspector scolar, cantautor si Lucian Macedon, profesor cantautor. Mai mult decit atit, de anul acesta, evenimentul folk de la Braila a intrat in atentia Televiziunii Nationale care va transmite, in zilele care urmeaza, pe canalele TVR2 si TVR Cultural secvente consistente din festival. Se poate spune, astfel, festivalul e pe cale sa atinga notorietatea de care se bucura deja Festivalul International de Muzica Usoara "George Grigoriu" gazduit anual de orasul nostru.
Festivalul a fost deschis oficial, vineri seara, de catre presedintele Consiliului Judetean, Gheorghe Bunea Stancu, dupa care a urmat prima parte a programului competitional. Trebuie reamintit ca Festivalul "Omul cu o chitara" a fost organizat de Consiliul Judetean Braila si Centrul de Creatie, iar concurentii au fost introdusi in scena de inconfundabilul Octavian Ursulescu. Astfel, in prima seara, s-au intilnit cu publicul brailean trei solisti: Gabi Ciolan - Ploiesti, Nicuk Zotta - Buzau si braileanca Manuela Nichita, precum si patru grupuri vocal-instrumentale: Tandem din Iasi, Studis din Calarasi, Folkistii cu Trabant si Trubadurii din Braila. Simbata seara, a venit rindul celorlalti sapte concurenti sa-si demonstreze calitatile de folkisti. De aceasta data, au intrat in atentia juriului si a publicului Claudiu Ene - Braila, ...sau nu - Cluj, Didina Curea - Otelu Rosu, D'Ark - Piatra Neamt, Gigi Smadoi -Craiova, Carpe Diem - Braila si Contract din Slobozia. S-au ascultat concurenti experimentati si bine pregatiti care au deja o carte de vizita, dar si simpli iubitori de muzica si poezie care au dorit sa-si incerce puterile la un festival de valoare cum este "Omul cu o chitara". Cu totii au oferit un frumos spectacol in care s-a cintat si s-a aplaudat minute in sir.

Recitaluri care au ridicat sala plina in picioare

Principalele puncte de atractie ale celor trei seri de festival au fost
recitalurile sustinute cu mult profesionalism de nume cunoscute ale
muzicii folk romanesti. Publicul numeros a umplut sala la intreaga capacitate, distractia fiind pe masura. Recitalurile primei seri au fost asigurate de Dorin Sipos impreuna cu sotia sa, Mioara Sipos, urmati "in dulcele grai moldovenesc" de Pavel Stratan. "Vasile Toarna", "Dudu", "Luluta" "M-am nascut de ziua mea", "Eu beu" sint doar citeva dintre melodiile pline de umor care au fost auzite la Casa Tineretului. Prima seara s-a incheiat cu recitalul sustinut de Victor Socaciu si noul sau grup Biroul Executiv. Artistii au facut, inca o data, o demonstratie de profesionalism, dovedind ca stiu ce inseamna sa faci spectacol si sa cinte pentru public. Cintecele lor au reusit sa ridice de mai multe ori sala in picioare, sa cinte la refrene si sa aplaude pe ritmul muzicii. Recitalul lui Victor Socaciu a fost, in acelasi timp, un omagiu pentru artistii romani care ne-au parasit, una dintre melodii fiind dedicata regretatului Florian Pitis.
Publicul celei de-a doua seri de festival a avut sansa sa-i revada si sa-i asculte din nou alaturi pe Marius Batu si Eugen Baboi. Cei doi si-au reluat colaborarea dupa mai bine de 10 ani, in vechea formula care i-a consacrat - Poesis. Recitalul de la Braila a fost privit ca o relansare a grupului pe piata muzicala din Romania, ce a adus in atentia iubitorilor muzicii si un nou CD Poesis intitulat "Babilon". Albumul este primul material editat de Poesis dupa LP-ul "Cintec soptit" (1996) si este lansat oficial chiar astazi, la Hotelul Marriot din Bucuresti. Seara a continuat cu un recital de zile mari oferit de Ada Milea. Artista a facut sala intreaga sa rida cu versurile ei si cu colindele ei horror, iar la final, publicul brailean deosebit de activ a rechemat-o de mai multe ori pe scena in aplauze de necontenit. La rindul lor, Ducu Bertzi si Marius Batu au stirnit amintiri frumoase cu unele dintre cele mai frumoase cintece de dragoste din muzica romaneasca: "Floare de colt", "M-am indragostit numai de ea", "Suflet fara chei" si altele.
In cadrul spectacolului de gala au sustinut recitaluri Silvan Stancel, cistigatorul editiei anterioare a festivalului, alaturi de Mircea Baniciu, Vladi Cnejevici si Daniel Iancu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 
 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

Director general: Monica Paraschiv

Director: Silvia Preda

Şef departament publicitate: Sorin Preda

Redactor Şef: Florentin Coman

Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu