Conflictul din CLM pentru banii din taxa de salubrizare se amplifică | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Conflictul din CLM pentru banii din taxa de salubrizare se amplifică

• consilierii municipali ai PNL Brăila susţin că primarul are o atitudine incorectă pentru că nu micşorează taxa de salubrizare de la 11 lei la 7 lei de persoană pe lună • aceştia susţin că vor cere lămuriri de la Prefectură privind respingerea proiectului pe care l-au propus şi că sunt dispuşi să meargă în contencios administrativ • mai mult, liberalii susţin că până la finele anului, prin această suprataxă s-ar aduna 1 milion euro şi cer primarului lămuriri privind modul în care va folosi aceşti bani • de cealaltă parte, primarul Marian Dragomir susţine că PNL-iştii nu cunosc prevederile Codului Fiscal şi Legea Finanţelor publice, unde se specifică faptul că banii din taxele de salubritate intră într-un cont de unde sunt utilizaţi strict în scopul pentru care a fost înfiinţat

 

Consilierii municipali ai PNL Brăila, în frunte cu preşedintele Alexandru Dănăilă, nu sunt dispuşi să renunţe la demersul lor privind reducerea taxei de salubrizare la Brăila, în contextul în care Guvernul Mihai Tudose a suspendat plata taxei de mediu până în 2019. Aceştia s-au arătat complet dezamăgiţi de gestul colegilor lor din mini-Parlamentul local de a se abţine la proiectul propus de liberali, pentru ca acesta să nu treacă, astfel încât taxa pentru gunoi să redevină 7 lei/persoană/lună şi nu 11 lei, cum este în prezent.

“Evenimentul petrecut la şedinţa de consiliu demonstrează dispreţul primarului şi al consilierilor PSD - ALDE la adresa brăilenilor. Au respins demersul consilierilor PNL de a reduce taxa de salubritate plătită de locuitorii acestui oraş, după ce Guvernul a renunţat la Taxa de mediu de 80 lei pe tonă privind rezidurile menajere duse la groapă. Domnul primar a decis să ne introducă proiectul pe ordinea de zi, dar după cum aţi văzut, consilierii PSD şi ALDE, încolonaţi, au hotărât să se abţină, deci să dea un vot negativ. Considerăm că este un jaf la drumul mare asupra buzunarelor cetăţenilor. Este nepermis ca brăilenii să plătească această sumă ţinând cont de faptul că Guvernul a decis să nu mai aplice această taxă de mediu. Considerăm că se încalcă legea, de aceea noi vom face o plângere administrativă, vom solicita şi Instituţiei Prefectului să analizeze ceea ce se întâmplă şi vom ataca şi decizia CLM în contencios administrativ. Gândiţi-vă că acest jaf despre care vă vorbesc înseamnă aproximativ 540.000 lei lunar, bani pe care cei 135.000 brăileni îi vor plăti către administraţia Dragomir. Şi administraţia nu are niciun fel de justificare să mai încaseze aceşti bani. Practic, printr-un calcul simplu, ne putem da seamă că din aprilie până la finele anului s-ar aduna peste 65 miliarde lei vechi. Adică peste 1 milion de euro. Şi nu înţeleg ce va face primarul Dragomir cu aceşti bani, pentru că noi proiecte nu am văzut şi sumele sunt uriaşe!”, a avertizat consilierul municipal PNL Raluca Bucur.

 

PNL-iştii vor să strângă semnături de la brăileni pentru micşorarea taxei

Preşedintele organizaţiei de tineret a PNL Brăila, Adrian Tabarac s-a arătat de asemenea, dezgustat de modul în care PSD-iştii înţeleg să trateze acest subiect. Liberalul a afirmat că alături de colegii săi va porni un demers privind strângerea de semnături din partea brăilenilor pentru ca taxa de salubrizare să fie micşorată.

“Vom încerca să ducem mesajul către fiecare cetăţean în parte. Nu că s-a mărit taxa de salubritate, ci lipsa unei motivări argumentate şi sustenabile a administraţiei PSD şi în speţă, a domnului primar. Pentru că până acum au spus că Guvernul i-a obligat să mărească taxa şi acum nu văd ce alt motiv ar mai exista pentru a se menţine acest prag? Vrem să ducem în fiecare casă mesajul că administraţia PSD minte şi totodată se eschivează de la a dat explicaţii pentru acţiunile lor care nu au niciun fundament. Pentru că dacă iei nişte bani în plus măcar vii cu o explicaţie că ai dori să faci ceva cu ei, să îi investeşti în oraş. Dacă nu vii cu o explicaţie nu poţi să măreşti nişte taxe. Că aşa, putem specula cu toţii. Poate vrei să astupi nişte găuri din bugetul local cu aceşti bani. Poate pentru Bulevardul Dorobanţilor? Totuşi vorbim de 1 milion euro numai pe anul ăsta! Prin semnături vrem să îi forţăm mâna domnului primar de a reduce taxa la forma iniţială”, a afirmat Tabarac.

 

Dănăilă şi Da'Ros, complet nemulţumiţi de prestaţia operatorilor

Consilierii judeţeni Alexandru Dănăilă şi Mario Da'Ross au criticat de asemenea, faptul că administraţia PSD nu a acceptat proiectul propus de colegii lor din CLM. Şi Dănăilă a ţinut să sublinieze că din punctul său de vedere, în prezent, Primăria încasează imoral o suprataxă pentru serviciul de salubritate, care este deplorabil la nivelul municipiului. Mai mult, acesta a afirmat că banii încasaţi în prezent, în plus, de administraţie nu pot fi daţi operatorilor, nu pot avea nicio destinaţie din punct de vedere legal, prin urmare primarul i-ar pune de-o parte, într-un cont pentru proiectele cu finanţare europeană care au primit corecţii bugetare.

“Pentru luna iulie răul este deja făcut. Primăria va încasa o sumă pe care nu va fi obligată să o plătească operatorilor. Va fi un profit. Iar Primăria nu poate să aibă profit! Nu poate să folosească aceşti bani în alt scop! Domnul primar se plânge că nu există o rată de încasare rezonabilă pentru sumele provenite din această taxă ca să acopere cheltuielie. Dar e la fel ca la Guvern. Discutăm de execuţie bugetară. Încasarea taxelor cade în sarcina primarului. Ce să înţelegem acum, că vor trebui unii oameni care îşi plătesc taxele să dea mai mulţi bani, doar pentru că alţii sunt lăsaţi de primărie să nu plătească taxa de salubrizare? Mi se pare o eroare! Atunci, toată lumea ar trebui să nu mai plătească taxa şi doi - şapte inşi, pe care primarul vrea să îi supraimpoziteze să plătească pentru toată lumea. Sau să o plătească primăria pe principiul ăsta. (...) Ce se întâmpla cu banii aceia? Asta să ne spună. Probabil că îi va muta în alt cont şi că îi va cheltui pe alte investiţii care sunt astăzi cu probleme şi care au diferite corecţii bugetare din partea Uniunii Europene sau alţi cofinanţatori şi atunci va duce banii în altă parte. Noi de aceea sesizăm. Legal nu are voie să facă lucrul ăsta, nu are voie să aplice o taxă care generează profit Primăriei!”, a afirmat Dănăilă.

De asemenea, acesta a atras atenţia asupra faptului că primarul nu are grijă să aplice amenzi usturătoare operatorilor care nu îşi fac treaba cu adevărat. De asemenea, Dănăilă a precizat că cei care fac curăţenie trebuie verificaţi aproape constant pentru a da rezultate, lucru care nu se întâmplă.

“Noi suntem obligaţi de Uniunea Europeană şi plătim taxe suplimentare pentru cantităţi în creştere duse la groapa de gunoi. Operatorii aveau obligaţia asta şi este trecut în contract şi în regulamentul cadru aprobat de CLM. De ce nu se pun în aplicare lucrurile acestea? Este stipulat clar că trebuie să diminueze cantitatea de gunoi. Prin expunerea de motive semnată de aparatul de specialitate şi de domnul primar la hotărârea 431, cea care stabileşte taxele locale, au scris negru pe alb: «cantitatea în creştere cu 2.000 de tone de la an la an, a deşeurilor rezultate de la populaţie». Nu este posibil aşa ceva! Noi trebuie să ne îndreptăm către o scădere a deşeurilor.  Fiecare operator are obligaţia asta. Dacă ducem mai puţin gunoi, operatorul va plăti mai puţin şi atunci taxa ar scădea. Dar toate aceste chestiuni nu sunt puse în aplicare de domnul primar! Mai mult decât atât, operatorii nu sunt sancţionaţi. Merg cu maşini din timpul celui de-al doilea Război Mondial pe stradă şi strâng gunoiul. Nu este posibil! Nu la nivelul acesta trebuie să fie un serviciu pe care îl plătim cu 11 lei pe lună de persoană. Este o taxă foarte mare în raport cu ce se întâmplă. Nu este colectat gunoiul menajer de la populaţie, gunoiul stradal nu mai vorbesc. Încă se mătură şi se ridică praful în urmă şi la următoarea ploaie se aşează praful şi se face noroi. Nu se întâmplă nimic! Este o muncă în zadar. Doar ca să vedem că am avut patru oameni pe stradă să îi pontăm şi să îşi ia banii firmele respective. Nu am nimic împotriva nimănui. Să îşi ia toată lumea banii, dar să facă ceva şi să simţim şi noi. Ăsta este motivul pentru care această acţiune a noastră va continua”, a mai completat sursa citată.

La rândul său, consilierul judeţean, Mario Da'Ros a afirmat că din taxa de salubrizare primarul îşi menţine cash flow-ul primăriei pe parcursul anului şi că nu i se pare corect ca cetăţenii să plătească în avans un serviciu de care nu sunt siguri că vor beneficia la un anumit grad calitativ.

“De ce trebuie să păstrăm aceiaşi operatori antici şi de demult, când ştim foarte bine ce probleme au fost cu ei şi nu organizăm licitaţia pentru operatorul unic? Poate vine altcineva care e mai potent din punct de vedere tehnic în aşa fel încât să intrăm şi noi într-o normalitate”, a adăugat Da'Ros.

 

Primarul Dragomir, gata să le “ofere” liberalilor cursuri de contabilitate bugetară

Contactat de redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei” cu privire la acuzaţiile aduse de consilierii liberali, primarul Marian Dragomir s-a arătat cu totul uimit de unele dintre declaraţiile acestora, pe care le consideră de-a dreptul nişte inepţii. Acesta a afirmat în primul rând că demersul consilierilor PNL de a sesiza Prefectura Brăila pentru că le-a picat proiectul de hotărâre în cadrul celei mai recente şedinţe ordinare a CLM, este de-a dreptul hilar.

“Exprimarea unui vot se face în mod liber. Nimeni într-o democraţie nu poate impune unor consilieri cum să voteze. Cea mai mare inepţie a unor consilieri liberali este să conteste dreptul la vot al altor consilieri sau să condiţioneze votul acestora. Demersul lor încalcă grav prevederile democratice. Eu nu m-am gandit niciodată să contest la Prefectură că liberalii nu votează proiecte de hotărâre benefice pentru brăileni”, a afirmat Dragomir.

Cât despre banii acumulaţi într-un cont de unde să fie utilizaţi mai târziu în alte scopuri decât domeniul salubritate, sursa citată a subliniat că nici nu se pune problema de aşa ceva. Dragomir a făcut referire la prevederile Codului Fiscal la articolul care face referire la “taxe speciale” şi la Legea 273/2006 a finanţelor publice locale, unde se specifică în mod clar că municipalitatea poate deschide conturi pentru colectarea banilor din taxa de salubritate, însă nu îi poate folosi în alt scop decât acesta.

„Liberalii demonstrează prin aceste declaraţii că nu cunosc prevederile Codului fiscal şi Legii finanţelor publice locale care specifică clar că banii din salubritate se încasează într-un cont distinct, deschis în afara bugetului local, fiind utilizate în scopurile pentru care au fost înfiinţate, iar contul de execuţie al acestora se aprobă de autorităţile deliberative. În concluzie, ceea ce ei cer să se facă de acum înainte, se face de mulţi ani (sumele sunt colectate într-un cont distinct şi au doar această destinaţie).

Având în vedere gravele lipsuri ale acestor consilieri am să le direcţionez unele dintre ofertele primite la primărie pentru participarea la cursuri elementare de contabilitate, astfel încât, data viitoare să nu se mai facă de râs prin astfel de propuneri. Cât despre Dorobanţi, să nu uităm că acest proiect a fost în coordonarea unui fost viceprimar liberal şi trebuie să se hotărască: a fost un proiect bun sau rău şi care a fost aportului lui? Este posibil ca lipsa de implicare din partea celui responsabil să fi condus la apariţia problemelor”, a mai adăugat Dragomir.

Reamintim că, în cadrul celei mai recente şedinţe ordinare a CLM Brăila, consilierii liberali au propus un proiect de hotărâre privind micşorarea taxei de salubrizare. Proiectul a intrat suplimentar pe ordinea de zi, însă la momentul votului consilierii PSD şi aliaţii acestora s-au abţinut de la vot, astfel că iniţiativa nu a fost aprobată.

 

Primarul ameninţă firmele de salubrizare cu amenzi mai mari

Edilul-şef a precizat în cadrul unei conferinţe de presă că şi el este nemulţumit de prestaţia operatorilor de salubritate şi că deşi au tot fost amendaţi cu 15% din factură pentru faptul că nu colectează selectiv gunoiul, are de gând să mărească amenzile. Acesta a făcut referire la maşinile insalubre, la faptul că nu se spală publele şi că oraşul este împânzit de mirosuri neplăcute.

“Terminăm cu vorba bună şi intrăm cu coerciţia, cu amenda! Îmi pare foarte rău, nu mi-aş fi dorit niciodată să ajungem să dăm amenzi firmelor de salubrizare, dar dacă dânşii nu acordă oraşului din care câştigă bani atenţia cuvenită, aceasta este situaţia. I-am atenţionat de foarte multe ori, m-am săturat şi eu şi brăilenii la fel. Aşa că intrăm pe zonă de amendă!”, a conchis primarul.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro