Mergi la conţinutul principal

Conflict mocnit la «Braicar»

 

Salariaţii operatorului local de transport în comun de persoane din subordinea municipalităţii sunt supăraţi că negocierile anuale privind Contractul Colectiv de Muncă nu aduc şi o speranţă de creştere a lefurilor. Cele două organizaţii sindicale ale salariaţilor SC "Braicar" solicită o creştere salarială cu 10%, echivalentul în medie a 100 lei per angajat, în timp ce conducerea operatorului nu poate oferi decât o indexare cu rata inflaţiei, adică un procent de majorare de 2,9%. "Solicitarea privind acordarea unei creşteri salariale de 10% vine după ce anul trecut s-a făcut o concesie din partea noastră, a sindicaliştilor şi salariaţilor, în sensul de a renunţa la majorare de salariu doar pentru a împiedica viitoare concedieri. Din păcate, nu am putut împiedica acele concedieri şi oamenii nu au avut nici creştere salarială. Acum sunt hotărâţi să nu cedeze şi deja a început acţiunea privind strângerea de semnături pentru susţinerea viitoarelor acţiuni de protest, dacă acestea se vor impune. Vrem totuşi să parcurgem toţi paşii legali aşa că, în primă fază, ne vom adresa Comisiei prefecturale pentru Dialog Social în speranţa că astfel se va reuşi identificarea unei soluţii. Dacă nici aşa nu obţinem nimic, vom merge mai departe pe etapele prevăzute în legea privind dialogul social, până la organizarea unor mişcări de protest şi nu excludem şi o grevă", ne-a declarat Aurel Ionescu, liderul Sindicatului Liber al Şoferilor din SC "Braicar".
Întrebat dacă există riscul ca salariaţii companiei să nu mai aibă răbdare să fie parcurşi paşii dialogului social şi să treacă direct la grevă spontană, aşa cum s-a întâmplat de mai multe ori în anii trecuţi, sursa citată a spus că, după părerea sa, e puţin probabil. "Acum câteva luni, colegii de la Galaţi au făcut grevă spontană, iar conducerea companiei de transport le-a cerut despăgubiri pentru pagubele aduse din cauza încetării lucrului, iar instanţa i-a dat dreptate. În final, colegii au şi plătit despăgubiri şi s-au făcut şi reduceri de personal. De aceea cred că nu va risca nimeni să repete exemplul de la Galaţi. Credem că totuşi dialogul social va aduce o soluţie avantajoasă pentru salariaţi", a mai spus Ionescu.
De precizat că la acest moment SC "Braicar" are pe statul de plată circa 310 salariaţi. Ultima creştere salarială obţinută a fost în 2012 când lefurile angajaţilor au crescut în medie cu 100 lei. Cele mai recente date de bilanţ arată că, anul trecut, compania a avut o cifră de afaceri de puţin peste 20 milioane lei (în creştere faţă de 2012 când CA a fost de 18,8 milioane lei) din care a rezultat un profit net de 1,93 milioane lei, în scădere comparativ cu cele 3,07 milioane lei înregistrate în 2012.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro