Lupta pentru un loc de parcare încinge spiritele în cartierele de blocuri brăilene. În cartierul Obor, de exemplu, două familii se află într-o stare conflictuală aproape permanentă, pornită de la câţiva metri pătraţi pe care ambele se consideră îndreptăţite să-şi ţină maşina. Într-o sesizare adresată redacţiei noastre, brăileanca Miţica Cioacă ne-a relatat faptul că o şoferiţă a primit abuziv loc de parcare de la Direcţia de Administrare şi Gospodărire Locală, pe o alee situată lângă blocul AG1 de pe Str. Hipodrom. "Noi ne ţinem maşina de ani de zile acolo şi la un moment dat am constatat că spaţiul a fost trasat, pe motiv că ar fi fost închiriat de o persoană care are apartamentul pe partea cealaltă a blocului. Mai mult decât atât, persoana respectivă a îngrădit cu de la sine putere o porţiune destul de mare din spaţiul verde, lângă aşa-zisul loc de parcare închiriat de la Primărie. Considerăm că este un abuz închirierea unui loc de parcare către un locatar care nu are apartament în zonă, în condiţiile în care noi, ca locatari ai blocului învecinat, nu avem unde să ţinem maşina. Tot un abuz este şi îngrădirea ilegală a unei porţiuni din spaţiul verde. Am reclamat aceste lucruri la DAGL, însă, în loc să se ia măsuri, tot noi ne-am pomenit cu o amendă aplicată de Poliţia Comunitară", ne-a declarat Miţica Cioacă, adăugând că a văzut cum un angajat al DAGL ar fi primit şpagă pentru a marca respectivul loc de parcare. În replică, vecina reclamată, Alina Gherghelean, ne-a declarat că a închiriat legal spaţiul unde îşi ţine maşina şi că tot conflictul a pornit de la faptul că reclamanţii ar fi vrut să li se dea lor locul respectiv. Aceasta recunoaşte, însă, că nu are nicio autorizaţie de la Primărie pentru îngrădirea spaţiului verde. "Am pus acest gard cu acordul scris al tuturor locatarilor blocului şi intenţionam să fac demersuri pentru obţinerea autorizaţiilor necesare. Vreau să ţin maşina aici, ca să o protejez", a recunoscut şoferiţa.
Conducerea DAGL, reprezentată de directorul Dan Apostol, ne-a confirmat faptul că a primit reclamaţii de la familia Cioacă. "Dânşii sunt supăraţi că nu au un loc de parcare. Le-am dat asigurări că, imediat cum se topeşte zăpada, voi merge personal în zonă pentru a identifica un spaţiu pe care să îl trasăm şi să li-l închiriem. De altfel, problema parcărilor afectează şi alţi proprietari de maşini din blocul respectiv, iar DAGL a făcut un referat către Primărie, pentru sistematizarea întregii zone şi crearea mai multor locuri de parcare. După această sistematizare, sperăm ca situaţia să se rezolve şi să decongestionăm şi traficul auto de pe Str. Hipodrom, afectat în prezent de numărul mare de maşini parcate pe marginea carosabilului", ne-a declarat directorul Apostol. În ceea ce priveşte acuzaţia de luare de mită adresată unui angajat DAGL, acesta aşteaptă dovezi, pentru a putea lua măsuri. Totodată, directorul Dan Apostol ne-a declarat că a luat notă şi de acuzaţia de îngrădire abuzivă a spaţiului verde, înaintând cazul mai departe către Disciplina în Construcţii din cadrul Primăriei.
Din punctul de vedere al Poliţiei Comunitare, familia Cioacă a săvârşit un abuz şi a trebuit sancţionată. "Noi am primit o reclamaţie de la un conducător auto care s-a plâns că un vecin îi ocupă locul de parcare închiriat de la DAGL. Am somat persoana respectivă să îşi lase maşina în altă parte, dar, pentru că timp de o săptămână nu a eliberat spaţiul, i s-a aplicat o amendă contravenţională de 80 lei", ne-a informat Georgică Tănase, şeful Biroului Ordine Publică din cadrul Poliţiei Comunitare Brăila.
Taxa percepută de DAGL pentru un loc de parcare este de 16 lei pe lună.