Mergi la conţinutul principal

Conferinţa „140 de ani de la nașterea scriitorului Panait Istrati. Centenar Kyra Kyralina”

• evenimentul va avea loc vineri, 19 aprilie, la sediul Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad • conferința despre Panait Istrati și capodopera sa, „Kyra Kyralina”, va fi susținută de conf. univ. dr. Zamfir Bălan, de la Muzeul Brăilei „Carol I”

 

Marele scriitor brăilean cu rădăcini elene, Panait Istrati,  omagiat la Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad. 

Astfel, vineri, 19 aprilie, începând cu ora 17.30, la sediul Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad (Strada Republicii 235) va avea loc conferinţa „140 de ani de la nașterea scriitorului Panait Istrati. Centenar Kyra Kyralina”, ce va fi susținută de conf. univ. dr. Zamfir Bălan, cercetător la Muzeul Brăilei „Carol I” - Casa Memorială Panait Istrati. Potrivit muzeografului Alina Butnaru, organizatorul evenimentului cultural, expunerea va urmări momentele cheie din biografia scriitorului Panait Istrati, subliniind legăturile profunde dintre viața „omului revoltat” și opera „povestitorului înnăscut”, de la jurnalistul de stânga, din presa românească, de până la Primul Război Mondial, la „prozatorul francez contemporan”, a cărui intrare în literatura europeană a fost consacrată de pana lui Romain Rolland, în prefața povestirii Chira Chiralina, scoasă de sub tipar acum o sută de ani. Câteva accente vor fi puse pe succesul literar fulminant și universal al „vagabondului plecat de la gurile Dunării în capitala Franței”, pe gustul amar al încrederii într-o utopie care amăgea ideologic Europa începutului de secol XX și, desigur, pe opțiunea disperată a ultimilor ani pentru o atitudine paradoxală: „omul care nu aderă la nimic”.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro