• liberalii brăileni au convocat o conferinţă de presă, ieri, la sediul partidului pentru a continua prezentarea programului de guvernare locală, în prezenţa unui invitat de la Centru: Marian Petrache, vicepreşedinte PNL şi preşedintele CJ Ilfov • cum candidaţii liberali au primit o serie de întrebări ceva mai incomode din partea jurnaliştilor, Petrache a sărit în apărarea acestora fără să fie întrebat în mod direct, astfel că evenimentul a căpătat rapid o nuanţă destul de tensionată
Situaţie problematică, ieri, la o conferinţă a PNL Brăila la care a fost invitat şi Marian Petrache, vicepreşedinte al partidului la nivel naţional, preşedinte al CJ Ilfov şi fost şef interimar al organizaţiei din Brăila, pentru o scurtă perioadă de după Alegerile Locale din 2016. Pe scurt, după cum a precizat preşedintele PNL Brăila, Alexandru Dănăilă, tema conferinţei de presă a fost continuarea prezentării programului de guvernare locală al PNL, astfel că atât Cătălin Boboc, candidatul pentru şefia CJ Brăila, cât şi Lucian Căprariu (Brăila Nouă) opţiunea liberalilor pentru Primăria Municipiului, au vorbit despre dezvoltarea unor capacităţi prin care să fie facilitate investiţiile în zona noastră. Cu toate acestea, conferinţa de presă a luat o turnură destul de tensionată în momentul în care jurnaliştii au avut ocazia de a adresa întrebări, iar Petrache a decis să sară, neinvitat, în apărarea candidaţilor PNL Brăila, care primiseră o serie de întrebări incomode.
Cert este că liberalul Cătălin Boboc a avut de dat explicaţii legate de declaraţia sa de pe vremea când ocupa fotoliul de prefect al judeţului Brăila, când a spus sus şi tare că nu are de gând să mai candideze la Alegerile Locale din acest an. Lucru pe care totuşi l-a făcut ulterior. Mai mult, a primit întrebări şi cu privire la o serie de acuzaţii cum că ar avea de plătit mai multe datorii sau chiar că a tras “ţepe”. De asemenea, a fost întrebat dacă prin candidatura actuală se pregăteşte pentru Alegerile Parlamentare. Boboc a precizat că a ajuns în postura de a candida la şefia Consiliului Judeţean Brăila tocmai pentru că preşedintele CJ, Francisk Chiriac, principalul său contracandidat pentru acest fotoliu, nu şi-ar fi făcut treaba. Liberalul a afirmat că a descoperit acest lucru din poziţia de prefect al judeţului, în plină pandemie de coronavirus, atunci când a trebuit să intervină pentru a rezolva probleme care ţineau tocmai de competenţa şefului CJ. Cât despre datorii, Boboc a declarat că în prezent nu are nicio datorie către nimeni şi că sunt doar zvonuri lansate de pesedişti.
“În primul rând, răspunsul este clar: NU (n.r. - despre datorii)! Pentru că văd şi eu. Dar tuturor postacilor PSD, în primul rând, care fac asta, vreau să le fac următoarea invitaţie. Haideţi să stabilim o oră şi o zi, de faţă cu presa, toţi aceştia care mă numesc în felul ăsta de ceva timp - pentru că de ani de zile, din urmă vine acest lucru aruncat în spaţiul public -, deci îi invit să meargă cu mine la o dată, la o oră, într-o locaţie pe care o stabilim cu dumneavoastră, cu cine vreţi, şi discutăm concret despre lucrurile astea. Cu presa de faţă”, a declarat Boboc, făcând precizarea că în momentul de faţă nu are absolut nicio datorie faţă de nimeni.
Cât despre candidatura la preşedinţia CJ ca o rampă de lansare pentru Alegerile Parlamentare, acesta a adăugat: “Am auzit că mandatul meu de prefect a fost de fapt o campanie pentru aceste alegeri locale. Înţeleg. Tot timpul, proiectele mele politice au legătură cu viitorul. Da. Sunt un om care, de regulă, gândeşte cu doi - trei paşi mai departe, dar atunci când vorbim de strategii. Strategii de dezvoltare a judeţului, spre exemplu. Domnul Chiriac, am văzut că mereu spune asta, şi oameni apropiaţi de dumnealui. Chiar postaci. Cei de la CID, din Lacu Sărat, de exemplu, care trebuie să scrie proiecte pentru judeţ. Dumnealor stau acolo şi folosesc infrastructura Consiliului Judeţean ca să înjure PNL-ul şi pe mine. E în regulă. Îmi asum asta. Dar repet, când eram prefect spuneau că îmi fac campanie. Dar de fapt, toată lumea ştie - cei cu care am interacţionat -, că eu îi făceam treaba domnului Chiriac, la spitale, spre exemplu. De ce aş fi candidat acum ca să mă pregătesc pentru Parlamentare?! Nu am nevoie de asta. Eu candidez pentru un singur lucru: vreau şi o să fiu preşedinte al Consiliului Judeţean Brăila!”
Ei bine, în contextul în care discuţiile despre posibila candidatură a lui Cătălin Boboc la Alegerile Parlamentare au continuat, Marian Petrache a ţinut să intervină neinvitat, pentru a oferi anumite explicaţii, chiar dacă a întrerupt o întrebare adresată de către un reprezentant al presei brăilene. În urma incidentului, o parte dintre jurnaliştii prezenţi au decis să părăsească sala. Pe scurt, Petrache a ţinut să transmită că atunci când eşti membru al unui partid, sau al unei echipe nu poţi să faci întotdeauna ceea ce doreşti, astfel că te poţi trezi în postura de candidat la vreo funcţie, dacă ţi se solicită acest lucru. Mai mult, acesta a dorit să sublinieze că nu vede nimic rău într-o eventuală candidatură a lui Boboc la Parlamentare, chiar dacă ar pierde şefia CJ Brăila la Localele din 27 septembrie.
De asemenea, întrebat în legătură cu scorul estimat în urma sondajelor de 40% la Alegerile Locale din 2016, când a candidat pentru funcţia de primar al municipiului şi cel obţinut, care a fost unul destul de mic, Boboc a precizat că nu vede nicio legătură cu actualele alegeri. Acesta a adăugat că discută frecvent cu brăilenii pe stradă, iar aceştia îi transmit că este momentul pentru o schimbare.
Reamintim că Marian Petrache a fost preşedintele interimar al PNL Brăila, pentru câteva luni, la scurt timp după Alegerile Locale din 2016, pentru a forma echipa partidului pentru Alegerile Parlamentare. Acesta a fost implicat într-un scandal cu DNA fiind acuzat de şantaj şi de mită, însă în cele din urmă dosarul a fost clasat. Petrache a afirmat la Brăila că a decis să nu mai candideze pentru încă un mandat de preşedinte al Consiliului Judeţean Ilfov la alegerile locale, pentru că va deschide lista PNL la Senat şi ţinteşte o funcţie de ministru în viitorul guvern liberal, care va fi format după alegeri.
Căprariu şi banii din declaraţia sa de avere
Nici candidatul PNL-Brăila Nouă la Primăria Municipiului Brăila nu a scăpat prea uşor. Acesta a fost întrebat în legătură cu provenienţa banilor pe care i-a trecut în declaraţia de avere la capitolul “împrumuturi”. Căprariu a fost rugat să explice două sume primite ce apar în declaraţia de avere. Una de 5.000 lei, care se pare că ar proveni de la mama sa şi un împrumut de 50.000 euro de la o persoană fizică.
“Ce doriţi să ştiţi? (n.r. - despre 50.000 euro). Mi i-a dat cel mai bun prieten al meu. Mi i-a dat sub formă de împrumut, da. Am luat un apartament. Este cel mai bun prieten al meu din copilărie. De la grădiniţă suntem prieteni. Suntem în familie. Copilul meu îi spune «unchiule». Ce garanţie? Garanţie în familie?! Despre ce vorbim? V-am spus că este în familie. Noi suntem împreună de mai bine de 40 de ani. Adică există oameni care au cuvânt şi care au onoare. Este unul dintre cei mai mari avocaţi în dreptul comercial din ţară”, a declarat Căprariu, precizând că această donaţie ar fi venit fără niciun fel de obligaţii.
Tot cu această ocazie, Căprariu a trebuit să dea explicaţii pentru declaraţiile pe care le-a făcut la adresa fostului primar liberal Constantin Cibu, pe reţelele de socializare. Atât acesta cât şi liberalii prezenţi au explicat că declaraţiile vizau persoanele din administraţia publică locală, care sunt acolo doar pentru că deţin funcţii în partid şi nu un atac direct la adresa lui Cibu.