* Cloşcă junior - trafic de droguri, Adrian Lepădatu - asasinul lui Caţali, Dumitru Gârbăcea - înşelăciune şi Severus Emanoil Batog - tâlhărie calificată sunt deţinuţii brăileni care au scris cărţi * au avut ca îndrumători profesori şi conferenţiari doctori, de la universităţi din Galaţi sau Bucureşti
Profesori şi conferenţiari doctori, de la universităţi din Galaţi sau Bucureşti, au fost coordonatori ai deţinuţilor scriitori brăileni. Cloşcă junior, condamnat pentru trafic de droguri, Adrian Lepădatu - asasinul lui Caţali, Dumitru Gârbăcea - condamnat pentru înşelăciune şi Severus Emanoil Batog, condamnat pentru tâlhărie calificată au scris cărţi cât au stat în puşcărie.
Potrivit situaţiei puse la dispoziţia jurnaliştilor de la "Hotnews", brăilenii au devenit scriitori în spatele gratiilor, cei mai mulţi anul trecut. Ministerul Justiţiei a trimis, la solicitarea HotNews.ro, lista integrală a profesorilor universitari şi a conferenţiarilor care le-au acordat recomandare scrisă puşcăriaşilor, pentru fiecare titlu scris de aceştia în detenţie ca să scape de puşcărie mai repede. De asemenea, Ministerul a trimis şi lista editurilor la care puşcăriaşii şi-au publicat "lucrările ştiinţifice".
Astfel, pe lista scriitorilor brăileni din puşcărie apare Severus Emanoil Batog , condamnat la 3 ani închisoare pentru tâlhărie calificată, acesta fiind arestat pe 20 oct 2013 şi condamnat pe 14 nov 2013. A fost liberat la data de 16 octombrie 2015. Pe 14 iulie 2015, acesta a scris "Ghid bancar pe înţelesul tuturor", lucrare publicată la editura "ZIGOTOO Galaţi". Coordonator ştiinţific a fost prof univ. dr. Ionescu Victor Romeo, de la Facultatea de Ştiinţe Economice Universitatea "Danubius" Galaţi. Acelaşi deţinut a mai scris şi cartea "Dezvoltare economică - regionalizare vs. globalizare" la 1 sept 2015, publicată la aceeaşi editură şi având acelaşi profesor coordonator.
Al doilea pe listă este Dumitru Gârbăcea, condamnat la 5 ani pentru înşelăciune. Data condamnării este 19 feb 2013 şi cea a eliberării 5 nov 2011. A scos cartea "Managementul deşeurilor industriale", pe 3 sept 2015, şi "Managementul deşeurilor de azbest" - 24 sept 2015, publicată la editura "Casa Cărţii de Ştiinţă Cluj Napoca", coordonator fiind conf dr. inginer - Leopa Adrian - Facultatea de Inginerie şi Agronomie din Brăila - Universitatea "Dunărea de Jos" Galaţi.
Interlopii au devenit şi ei scriitori
Pe lista "Hotnews" apare Cloşcă Simion Nicolae, condamnat la 4 ani şi 6 luni pentru trafic de droguri. Data depunerii 13 feb 2014 , data condamnării 19 sept 2014. A scris "Răspunderea penală privind infracţiunea de trafic şi consum ilicit de droguri - teorie şi jurisprudenţă", publicată pe 24 sept 2015, editura "Sideon Craiova", coordonator prof univ dr. Petre Buneci - Univ Ecologică Bucureşti. În 2013 şi 2014, deţinuţii brăileni au stat liniştit, nu i-a mai lovit inspiraţia de a scrie cărţi şi a le publica. În 2012, pe listă apare chiar Lepădatu Adrian, condamnat la 15 ani omor calificat, cel care i-a luat viaţa lui Constantin Bogăţeanu, zis "Catali". A fost despus la penitenciar pe 23 oct 2002, condamnat pe 12 oct 2005 şi eliberat pe 15 oct 2012. Cartea scrisă, pe 22 mai 2012, este "Detenţie şi educaţie morală", editura Psihomedia Sibiu, coordonator - conf. univ dr. Lazăr Cornel. Facultatea de Psihologie şi Pedagogie din Braşov " - Univesitatea Spiru Haret. Potrivit Hotnews, aproape 200 de puşcăriaşi au publicat peste 400 de cărţi, numai în ultimii trei ani. Cea mai mare inspiraţie au avut-o Dan Voiculescu şi Dinel Staicu care deţin recordul cu câte 10 lucrări "ştiinţifice" publicate de când se aflau în detentie. Şi fondatorul OTV, Dan Diaconescu, a scris 5 cărţi. Pentru fiecare lucrare ştiinţifică scrisă în puşcărie, deţinutului i se reduce cu 30 de zile pedeapsa, potrivit legii.