Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Confederatiile sindicale au transmis ordin de lupta in teritoriu

Conducerile celor 5 confederatii sindicale care sint in negocieri cu Guvernul si asociatiile patronale pe tema salariului minim pe economie au anuntat ca vor declansa seria actiunilor de protest. Sindicalistii sint suparati ca ofertele celorlalti doi parteneri de dialog social sint mult prea mici fata de tinta stabilita la deschiderea negocierilor si ca nici nu exista disponibilitate din partea lor pentru a ridica nivelul de ofertare. Astfel ca sindicatele au transmis in teritoriu anuntul ca din 12 decembrie se vor declansa actiunile de protest care vor debuta cu pichetarea sediilor prefecturilor din toate judetele tarii. "Fiecare confederatie a informat structurile din teritoriu cu privire la acest program de lupta sindicala. In prima faza se vor organiza pichetari ale prefecturilor in toate judetele pentru ca apoi sa trecem la greva de avertisment precum si la mitinguri si marsuri de protest. Ultima oferta a patronatelor a fost de 480 lei salariul minim pe economie in timp ce Guvernul a oferit 500 lei. Niciuna dintre aceste oferte nu a fost acceptata de catre sindicate si nici nu avem de gind sa acceptam, chiar daca din rindul colegilor de la alte confederatii au fost voci care sustin ca varianta de compromis valoarea de 550 lei. Asa cum am mai spus noi, CSDR (Confederatia Sindicatelor Democratice din Romania), nu vom fi de acord cu o oferta mai mica decit cosul minim de consum adica 654 lei", ne-a declarat Nicolae Cretu, vicepresedintele CSDR si membru in comisia de negociere. De asemenea, sursa citata a anuntat ca in eventualitatea in care partenerii de dialog social nu vor reveni la negocieri cu oferte mai mari, pichetarile sediilor prefecturilor din toata tara vor avea loc la data anuntata - 12 decembrie - in intervalul orar 11.00 - 12.00. "La aceasta actiune vor participa reprezentanti din partea fiecarei confederatii, pentru ca este o actiune comuna de protest", a incheiat Cretu.
De mentionat este ca, la acest moment, salariul minim pe economie are doua valori, una pentru sectorul bugetar - 390 lei si alta pentru sectorul privat - 440 lei si ca in urma negocierilor de pina acum s-a ajuns la solutia stabilirii unei valori unice a salariului minim pe economie.
Potrivit legislatiei in vigoare, acest indicator vizeaza nivelul minim de salarizare pentru muncitorii necalificati cu un program complet de lucru de 170 ore si ar urma sa fie aplicat incepind cu prima zi a anului viitor. Pentru categoriile de angajati superioare necalificatilor Contractul Colectiv de Munca la nivel national prevede aplicarea unor indici de ierarhizare pornind de la 1,2 pentru muncitorii calificati pina la 2 aferent personalului incadrat pe functii care necesita studii superioare.
Statisticile la nivel local indica faptul ca, in prezent, numarul salariatilor care declara ca incaseaza salariul minim pe economie se situeaza la circa 19.000 de persoane.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii