Angajaţii de la Penitenciarul de Minori şi Tineri (PMT) Tichileşti şi-au adus şi partenerele de viaţă să ocupe un post scos la concurs. Cel puţin aşa sună o reclamaţie transmisă pe adresa redacţiei noastre, prin care se atrăgea atenţia vis-a-vis de ilegalităţile de la concursul organizat recent. Din punct de vedere al sindicatului şi conducerii unităţii însă, toată competiţia s-a desfăşurat în conformitate cu legea.
"Intraţi pe snlptichilesti şi citiţi câte nereguli au fost la concursul de admitere din sursă externă pentru postul agent operativ. Nu este normal ca şi comisia să fie de la Tichileşti, şi candidaţii să fie nevestele angajaţilor, şi să fie şi admise", se arată în reclamaţia trimisă redacţiei Obiectiv Vocea Brăilei.
Redactorii au încercat să afle dacă cele sesizate se confirmă şi au cerut puncte de vedere din parte instituţiei.
Ni s-a răspuns scurt şi la obiect: nu este nimic ilegal
De la organizaţia sindicală Tichileşti am fost informaţi că, pe seama celor sesizate, se poate doar confirma că modul de constituire a comisiei de concurs stă în sarcina ANP (Administraţia Naţională a Penitenciarelor) în temeiul Ordinului Ministrului Justiţiei 2478/2010 - sectiunea 3 art. 33. De asemenea, candidaţii nu sunt condiţionaţi în a participa la concurs de anumite grade de rudenie faţă de actualii salariaţi ai sistemului penitenciar. "Faptul că unii candidaţi, rude ale actualilor salariaţi, au promovat probele de concurs ocupând unele dintre posturile vacante, este direct proporţional cu dreptul oricărui cetăţean român de a susţine un examen şi de a-l promova.
Ar fi o discriminare să nu se permită candidaţi din rândul rudelor actualilor salariaţi. În plus, foarte multe dintre aceste rude nu au promovat şi asta e simplu de dovedit. Dacă am întreba un candidat ce legătură de rudenie ar avea cu un salariat al sistemului penitenciar, daca s-ar apela la alt gen de întrebări care ar viza o tentă de discriminare, este evident faptul că ne-am supune riscului de a fi daţi în judecată. Accesul pentru susţinerea unui examen de ocupare a unei funcţii vacante în sistemul penitenciar este liber pentru orice cetăţean român care îndeplineşte condiţiile impuse de legislaţia specifică", a transmis reprezentantul Sindicatului Naţional al Lucrătorilor de Penitenciare - Tichileşti.
S-au scos la concurs 20 de posturi de agent operativ
La rândul său, purtătorul de cuvânt al PMT Tichileşti, subcomisar Gabriel Chiţu, ne-a explicat că scopul concursului organizat a fost de a ocupa prin selecţie din sursă externă 20 posturi de agent operativ - 16 bărbaţi şi 4 femei. Selecţia candidaţilor s-a efectuat strict în concordanţă cu prevederile legale privind cazurile de incompatibilitate pentru dobândirea calităţii de funcţionar public cu statut special în cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor. "Calitatea de soţ al unui lucrător în cadrul instituţiei nu constituie caz de incompatibilitate pentru participarea la acest concurs.
La constituirea comisiilor de examinare s-a avut în vedere acest aspect şi s-a procedat astfel încât prevederile legislative în materie să fie respectate întocmai, iar între membrii comisiilor şi candidaţii la concurs să nu existe relaţii de rudenie sau afinitate. Mai exact, lucrătorii din unitatea noastră ai căror soţi au candidat pentru ocuparea unei funcţii nu au avut şi calitatea de membri în comisiile de concurs", a precizat reprezentantul instituţiei.
Ni s-a mai adus la cunoştinţă faptul că, în urma susţinerii probelor de concurs, doar două persoane declarate "admis" au soţii angajaţi în cadrul instituţiei.
Ultima probă a examenului, adică cea scrisă, s-a desfăşurat în data de 10 august, după cum se arată pe site-ul SNPL Tichileşti.