* în week-end, polițiștii au desfășurat o acțiune focusată pe conducătorii de biciclete și trotinete electrice, dar pietonii au fost și ei vizați * au fost aplicate 63 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 11.165 lei, dintre care 10 au fost pentru indisciplină pietonală, 39 aplicate biciliștilor și una conducătorilor de trotinete
Bicicliștii, conducătorii de trotinete și pietonii sunt permanent participanți la trafic, iar uneori pot fi victime ale unor accidente dacă nu respectă prevederile legale. Trebuie menționat faptul că, de multe ori, bicicliștii și cei care circulă cu trotinetele se deplasează printre oameni, chiar pe trotuar, astfel că pot provoca chiar ei anumite accidente. Polițiștii au desfășurat acțiuni specifice pentru a-i responsabiliza pe acești participanți la trafic.
În zilele de 20 și 21 august, în intervalul orar 06:00-22:00, polițiștii rutieri din cadrul Poliției Municipiului Brăila au desfășurat o acțiune pe raza municipiului, pentru combaterea încălcării normelor rutiere de către pietoni și conducătorii de biciclete și trotinete. În urma activităților desfășurate, au fost aplicate 63 de sancțiuni contravenționale conform O.U.G. nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, în valoare totală de 11.165 de lei. “Dintre sancțiunile aplicate, 10 au fost pentru indisciplină pietonală, 39 au fost aplicate biciliștilor și una conducătorilor de trotinete, iar 13 pentru alte abateri. Ca măsură complementară, polițiștii au reținut 2 permise de conducere și un certificat de înmatriculare”, au transmis polițiștii din cadrul Biroului de Presă al Inspectoratului de Poliție Județean Brăila.
Sfaturi pentru cei care circulă cu trotinete electrice
Cu această ocazie polițiștii au adresat recomandări privind circulația pe drumurile publice a utilizatorilor de trotinete electrice. Aceștia trebuie să utilizeze
casca de protecție și elemente de luminare și reflectorizante în echiparea trotinetei, pentru a se proteja și pentru a crește vizibilitatea în deplasările pe drumul public. Limita de vârstă pentru deplasarea pe drumurile publice cu troninete electrice este de 14 ani. “Dacă un drum este prevăzut cu pistă pentru biciclete, atunci trotinetele electrice vor fi conduse numai pe pista respectivă. În lipsa acestei piste, circulația trotinetelor electrice este permisă numai pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă este de 50 km/h”, arată polițiștii.
Polițiștii au venit cu recomandări și pentru bicicliști. În cele mai multe dintre cazuri, arată polițiștii, biciclistul este singura persoană implicată într-un eveniment rutier care suferă leziuni. Biciclistul trebuie să poarte echipamentul de protecție, ce poate diminua sau împiedica rănirea.
Polițiștii reamintesc obligațiile legale pentru bicicliști, referitor la limita de vârstă, de 14 ani, pentru deplasarea cu bicicleta pe drumurile publice, obligația de a folosi vesta reflectorizantă și elementele din echiparea bicicletei, precum și regula de a purta casca de protecție și de deplasare pe partea dreaptă a drumului atunci când participă la traficul rutier. Cei care învață mersul pe bicicletă, în special copii, trebuie să utilizeze exclusiv trasee special amenajate sau în afara drumului public. “Nu creați suprize în trafic, manevrele bruște și schimbarea direcției de deplasare să fie făcute doar după o asigurare temeinică. Traversarea drumului pe trecerea pentru pietoni să nu fie făcută pe bicicletă, ci mergând pe lângă aceasta, după ce, în prealabil, v-ați asigurat că intenția de a traversa a fost observată de conducătorii auto și că aceștia pot opri în condiții de siguranță”, atenționează polițiștii.
Pietonii sunt rugați să își ia toate măsurile de precauție pentru a fi siguri că sunt observați în trafic de către șoferi. Totodată, polițiștii îi sfătuiesc să circule numai pe trotuare, traversarea străzii să o facă prin locurile permise, la culoarea verde a semaforului electric și numai după ce sunt siguri că intenția lor de a traversa a fost observată de către șoferi!